Ni vet hur det kan vara på inflyttningsfest ibland: den nya lägenheten känns lite för fin, lite för stajlad och alldeles för dyr. När sedan musiken inte är på tillräckligt hög volym blir det bara mysigt, inte så häftigt och spännande som man hoppats och trott.

AIK lämnade Råsunda i höstas, där de bott i generationer. Det är alltid svårt, sentimentalt och sorgligt att ta avsked, att inse att det man haft tillsammans är över.

LÄS OCKSÅ Mållös premiär på Friends Arena

Flytten till Friends arena är början på något nytt. Det tar tid att vänja sig, att bo in sig och känna sig hemma.

AIK flyttade hela dagen, fick hela tjocka släkten och alla vänner att ställa upp. De mest hängivna kom tidigt, hyllade sitt lag flera timmar före avspark med att följa spelarbussens väg från Råsunda till Friends.

Visst är det märkligt, men förfesterna är oftast roligare än själva festen man är inbjuden till. Fansens vandring bland husen i Solna, drygt en kilometer norrut, blev dagens höjdare. Bengaler, hyllningar, minnen och historier om det gamla. Förväntan och nyfikenhet inför det nya.

Allt var upplagt för party. Syrianska hade förlorat premiären hemma mot Kalmar med 0-3, AIK hade tagit en poäng borta mot guldfavoriten Elfsborg.

Drygt 40 000 AIK-fans (Syrianska hade ett par tusen supportrar också inne i arenan) väntade sig tre enkla poäng, många mål och en minnesvärd inflyttningsfest.

Det blev bara ett ”jaha”.

AIK kom med bra självförtroende, men när inte Kennedy Igboananike gjorde mål på sina två chanser före paus (vid bästa möjligheten träffade han stolpen) började man ana vartåt det lutade.

Kennedy hade svårt att sätta chanserna i Djurgården, nu har han haft motflyt två matcher i AIK och börjar redan tappa självförtroende. Mot Elfsborg prickade han ribban från nära håll, nu slutade hemmapremiären i AIK-tröjan att han byttes ut efter 60 minuter.

Syrianska stod emot bra, och i andra halvlek skapade det uträknade Södertäljelaget mer än AIK. Sharbel Touma och Lolo Chanko behöll lugnet, Haris Skenderovic i backlinjen var het. Bytena från Andreas Alms sida hjälpte inte, AIK skapade ingenting. 0–0 var rättvist till slut.

Många i AIK-publiken buade när Stefan Johannesson blåste av. AIK är visserligen obesegrat, men också utan seger efter två allsvenska matcher.

Frågan är hur många som kommer tillbaka när nyhetens behag lagt sig? Fest blir snabbt vardag, inte minst om inget speciellt hände på festen.

– En härlig inramning och en milstolpe i AIK:s historia, men för att njuta fullt ut vill man vinna matchen. Vi hade alldeles för få målchanser sista 45 minuterna, sammanfattade AIK-tränaren Alm som saknade Henok Goitom (skadad).

– Henok är en av första jag ställer på planen. Han är seriens bäste i den positionen. Hoppas han spelar på Kopparvallen härnäst, sade Alm.

Syrianskas tränare Özcan Melkemichel hade all anledning att vara nöjd. Laget trivs i rollen att vara uträknat före säsongen, men besitter en högre kvalitet än vad många tror. Nu gjorde Touma sin första match från start. Får han vara skadefri lär det betyda skillnaden mellan nytt kontrakt och nedflyttning.

Till sist: det är märkligt med akustiken i Friends arena. Ljudet försvinner på något konstigt sätt i tomma intet. AIK-klacken på Norra stå skapade bra tryck, stämningen var hög – men det hördes inte som det borde. Jag vet inte om det blir annorlunda när taket öppnas upp, förhoppningsvis är känslan en annan då, för alla de matcher som spelats hittills har haft samma problem, det ekar tomt i tremiljardersbygget på ett sätt som inte kan vara meningen. Trots att 43463 åskådare var på plats, en historisk rekordsiffra, så kändes aldrig trycket i magen eller i öronen.

Testa dig själv i senaste veckornas sportquiz

V 12 | Vilken förare vann F1-premiären?

V 11 | I vilken klubb spelar Gerndt?

V 10 | I vilken kanal ska Klüft kommentera?