Startsida Fotboll Säsongen 2007 Läsvärt Artiklar och nyheter

Pablo Monsalvo och Khari Stephenson i matchen mot Hapoel Tel-Aviv. I bakgrunden en skadad Hapoel-spelare (kors i taket!).

Vägarna mot Europa

Än finns all anledning för AIK att kämpa in i det sista. Segrar i de båda sista matcherna ger en biljett till internationellt spel nästa år. Här presenterar vi förutsättningarna i jakten på internationellt spel.

Sverige tillhör den majoritet i fotbollseuropa som har tre platser i de båda europacuperna. Mästaren får kvalspela till Champions League, tvåan och cupvinnaren får plats i UEFA-cupkvalet.
  AIK har fortfarande en teoretisk chans att vinna Allsvenskan och därmed förgylla nästa år med kval till Champions League. Detta förutsätter dock att topptrion IFK Göteborg, Djurgården och Kalmar alla kollapsar i de båda avslutande omgångarna och det är kanske inte att räkna med.

Men chansen att nå UEFA-cupkvalet är större, inte minst som vi avslutar mot två av konkurrenterna - IFK Göteborg och Kalmar FF.

Om Gnaget slutar tvåa är det inget snack om saken - det blir UEFA-cupkval nästa år. Men även en tredjeplats kan räcka.
  För några veckor sedan vann KFF Svenska cupen efter finalseger över IFK Göteborg. Och att de båda cupfinalisterna även är med i den allsvenska toppstriden öppnar för möjligheter.
  KFF är i dagsläget svensk cuprepresentant i UEFA-cupen. Även om smålänningarna slutar tvåa i Allsvenskan är det i egenskap av cupvinnare man går ut i Europa. Därmed går den UEFA-cupbiljett som är ämnad tvåan till trean istället.
  Om KFF vinner SM-guld blir IFK Göteborg svensk cuprepresentant. Andraplats för IFK och även då går trean till UEFA-cupen.

Det lag som precis missar en UEFA-cupbiljett, det vill säga trean eller fyran enligt resonemanget ovan, får plats i Intertoto-cupen. Det innebär att man under sommaren måste överleva tre dubbelmöten för att få plats i UEFA-cupens andra kvalomgång. Hammarby visade i år att det är en allt annat än omöjlig väg.

Sista chansen att få en plats i finrummet ges under våren nästa år, men kräver sina insatser redan nu. UEFA har nämligen reserverat tre platser i UEFA-cupkvalet till vinnarna i sin Fair Play-tävling. Den nation som vinner Fair Play-tävlingen får garanterat en av dessa biljetter, övriga två lottas ut bland de nationer som uppnår en viss Fair Play-poäng.
  Sverige har de senaste åren mer eller mindre abonnerat på en av dessa biljetter. Det var tack vare svensk Fair Play-seger 2006-07 som Häcken spelade internationellt trots att laget ifjol degraderades till Superettan.
  Om Sverige får en av de tre platserna även nästa år går biljetten till vinnaren av den allsvenska Fair Play-tävlingen. Det är en tävling som AIK haft väldigt svårt att hävda sig i tidigare år men denna säsong är vi med i "guldstriden". Efter 23 omgångar ligger AIK trea efter Elfsborg och Kalmar och med Gefle, IFK Göteborg och Halmstad precis bakom.
  I Fair Play bedöms såväl spelare, ledare som publik varför vi alla, från herr Norling själv till Tjernström, Arnefjord och du och jag, får se till att visa AIK-stil för att denna väg skall vara en sista utväg för vårt kära Gnaget.
  Värt att tillägga är att lag som redan kvalificerat sig för Champions League eller UEFA-cupen naturligtvis inte är med i detta skede av Fair Play-tävlingen.

Internationellt cupspel är belöningen för en bra insats föregående säsong. Det är en möjlighet att få vara med om matcher mot de allra bästa, en möjlighet att mäta sig med storheter, en möjlighet att känna på den internationella hetluften och även en möjlighet för klubben att tjäna pengar en masse.
  Förlusten nyligen mot Hapoel Tel-Aviv innebar att vi gick miste om chansen till matcher mot storheter som Bayern München, Villareal, Tottenham, Atlético Madrid och Fiorentina med flera. Men en stark insats i den allsvenska slutspurten kan ge nya möjligheter nästa år.

Årets UEFA-cupspel slutade tidigare än vad vi hoppats på men bjöd ändå på en del intressant och minnesvärt. 9-0 mot Glentoran är AIK:s genom tiderna näst största segermarginal, överträffad endast av 1985 års 13-0 mot Red Boys från Luxemburg. Dessutom innebar ju den första av matcherna mot "The Glens" startskottet på den segersvit som förde AIK från det allsvenska bottenskiktet upp till guldstrid.
  Dubbelmötet med lettiska Liepajas Metalurgs blev historisk i det avseendet att vi för första gången någonsin vände en förlust i första matchen till avancemang. (Däremot har vi fyra gånger tidigare åkt ur trots seger i första matchen.)
  Mot Hapoel Tel-Aviv fick vi en lektion i vilka framgångar defensiv och destruktiv fotboll kan skörda. AIK satsade på 0-0 i Israel och lyckades. Hapoel valde en annan taktik för att nå framgång på Råsunda. Man ställde upp med ett gäng spelare som självdog var tionde minut och för övrigt ägnade sig åt andra sätt att maska, en taktik som bevisligen lyckades även den.

Förhoppningsvis får vi vara med om nya upplevelser nästa år. Seger mot IFK Göteborg härnäst och vi är på god väg dit!

Text: Tommy Bäckman Läs mer!
Foto: Magnus Neck
[071010]