Annons:

4-4-2

AIK-Örgryte

Råsunda  2006-04-17 15:00

2 - 1


4-3-3
1 D. Örlund
18 M. Jonsson
24 N. Carlsson
3 N. Sandberg
2 M. Karlsson
14 K. Pavey
20 D. Boateng (76)
8 D. Tjernström (37)
23 M. Rubarth (79)
10 W. Figueiredo
11 B. Hulsker
30 D. Johnson (37)
13 D. Arnefjord (76)
7 K. Haynes (79)


1

18

24

3

2

14

20

8

23

10

11

22

26

11

9

28

37

18

3

21

5

1
1 D. Last
5 A. Prytz
21 J. Anegrund
3 M. Dahlin
18 V. Tomaz Jr.
37 M. Källander
28 I. Skiljo (45)
9 T. Uusimäki
11 O. Toivonen
26 A. Mellqvist (63)
22 B. Mwila (86)
7 D. Yobe (46)
23 R. Ganemyr (63)
2 J. Sauso (86)

Niklas Sandberg matchvinnare på Råsunda

AIK tog tillbaka serieledningen efter en 2-1-seger över Örgryte på Råsunda inför över 16.000 åskådare. Niklas Sandberg blev matchvinnare sedan han nickat in 2-1 efter en vänsterhörna i mitten av den andra halvleken. Bernt Hulsker utvisad på stopptid.

AIK följde upp 4-0-segern borta mot Öster på ett mycket bra sätt genom att besegra Örgryte med 2-1 (1-1). Det blev en chansrik match med ett öppet och anfallsinriktat spel från båda lagen. Sett till spelbild och kvalificerade målchanser var AIK det bättre laget och vann rättvist. Något också gästande tränare Zoran Lukic höll med om efteråt.
- AIK vinner matchen rättvist. De har en bra energi i laget och ville mer än våra spelare, sa Zoran som också lade mycket skuld på sig själv att Örgryte fått en dålig start med tre raka förlusten.
- Vi spelar med mycket prestationsångest och rädsla i laget. Vi jobbar hemåt istället för framåt och vi går ifrån vårt höga försvarsspel. Vi hade en bra period efter vårt 1-1-mål men i den andra halvleken blir vi återigen rädda och tappar linjerna i vårt spel, menade Öis-tränaren.

AIK rivstartade matchen och hade en boll bakom Öis-målvakten Dick Last redan efter 50 sekunder. Den ojämne Helsingborgsdomaren Håkan Jonasson menade dock att frisparken som friställde Mats Rubarth var felaktigt slagen och viftade tillbaka bollen. 

Hemmalaget fick istället vänta tio minuter till innan ledningsmålet kom efter ett anfall enligt instruktionsboken. Derek Boateng serverade Kenny Pavey med en precisionspassning på högerkanten som i sin tur spelade in bollen mitt in i boxen där en pigg Wilton Figueiredo var före sin försvarare och stötte in bollen i tomt mål. Ett mycket snyggt anfall och återigen gör Wilton mål när han får starta som anfallare.
- Jag är jättenöjd med vår inledning. Sen känns det som om vi måste bli bättre på att hantera en ledning och ett spelarövertag. Vi går framåt hela tiden i vår ambition att tillfredställa vår omgivning så att det bli för mycket till slut. Vi måste bli skickligare på att hantera oss själva, analyserade AIK:s tränare Rikard Norling på presskonferensen efteråt.
AIK fortsatte att trumma på efter 1-0 och hade bud på 2-0 även om gästerna också hade bra chanser. Omskrivne Ola Toivonen var mycket bra inledningsvis och höll sånär på att kvittera efter en kvart men bollen smet precis utanför Daniel Örlunds vänstra stolpe. Även Ivica Skiljo testade AIK-målvakten med ett par farliga avslut. 

Kvitteringen kom istället i den 38:e minuten sedan Johan Anegrund fått gå upp och lobbnicka in bollen i mål efter en frispark långt utifrån. Här agerade både markering och Daniel Örlund mycket passivt.

Den sista kvarten av den första halvleken präglades av sämre spel med mycket chanser framåt och bakåt. AIK fick lida av att den för dagen mycket duktige Daniel Tjernström tvingades bryta matchen tio minuter före paus. Tjerna fick en smäll på benet och kunde inte fortsätta att spela.
- Det var ett stort sår som behövde sys, men skadan bedöms inte vara värre än att Daniel ska kunna spela igen om 3-4 dagar, sa Rikard Norling efter matchen.

Den andra halvleken fortsatte på samma sätt som den första slutade. Örgryte dominerade mittfältet medan AIK hade svårt att vinna både första- och andra-bollarna. AIK fortsatte att spela många långa bollar från backlinjen och hade många målchanser halvleken igenom och både Kenny Pavey och Wilton Figueiredo var svårstoppade. Dessutom hade AIK flera straffsituationer där domare Jonasson antingen friade eller valde att lägga bollen precis utanför straffområdeslinjen. Dessa frisparkar turades Bernt Hulsker, Wilton Figueiredo och inbytte Kristian Haynes om att bränna.
- Vi spela med långa uppspel för att komma runt Örgrytes höga press, sa Rikard Norling angående de många långbollarna upp mot AIK:s toppar.

Örgryte fick till ett par bra hörnor som Ola Toivonen sånär förvaltar returerna på. Ena gången gick bollen via en medspelare precis utanför och den andra gången tvingades Daniel Örlund till en bra räddning.

AIK fick dock ordning på sitt spel igen och lyckades återigen ta kommandot om matchen. Efter flera farliga frisparkar och hörnor kom så vinstmålet då Niklas Sandberg helt omarkerad fick gå upp och nicka in en vänsterhörna från nära håll. Detta precis sedan Daniel Arnefjord ersatt Derek Boateng på mittfältet.
- Att det är fast situation som avgör matchen tycker jag speglar andra halvlek, sa Rikard Norling efteråt. Att han bytte ut Derek Boateng, som var blev sämre efter paus, berodde på en höftskada.
- Derek hade problem innan matchen och gav signaler att han eventuellt inte kunde starta. Skadan blev värre och värre och till slut kunde han inte fortsätta. Att jag valde att sätta Daniel Arnefjord på mitten istället för Niklas Sandberg var för att göra så få förändringar som möjligt i laget, förklarade Rikard.

Efter 2-1-målet hade AIK ett par jättebud på 3-1 där slarv, otur och trötthet bidrog till att 2-1-stod sig matchen ut. Kristian Haynes (fri), Kenny Pavey (fri och fälld) och Bernt Hulsker (fri, fälld och missad slumpchans) hade alla jättechanser att döda matchen utan att få till det. AIK kunde dock kontrollera ut matchen på ett bra sätt och Örgryte fick aldrig något större tryck framåt trots att store Jukka Sauso byttes in i slutskedet.

Matchen slutade 2-1 till AIK men fick ändå en liten tråkig eftersmak sedan AIK:s viktige norrman Bernt Hulsker dragit på sig en grov utvisning på stopptid. Detta sedan han satt en ful armbåge i huvudet på en Örgrytespelare. Nu väntar avstängning borta mot Helsingborg och vill det sig illa kan Bernt missa både ett och två derbyn. En väldigt onödig grej av Hulsker som annars gjorde en bra insats längst fram.

Rikard Norling ville inte kommentera händelsen efteråt då han inte såg vad som hände. Däremot så gladde han sig åt en ny trepoängare och två nyförvärv som gjorde en väldigt bra match.
- Jag tycker att Wilton gör en jättebra offensiv match och även Kenny Pavey är väldigt bra.

AIK har nu inlett Allsvenskan med att ta sju poäng på de tre inledande matcherna och toppar en haltande tabell. Härnäst väntar en cupmatch mot Hudiksvall och bortamatch i Allsvenskan mot Helsingborg. 

AIK kan glädja oss åt en bra start, men den närmaste tiden får vi verkligen bekänna färg med matcher mot HIF, Djurgården och Hammarby i Allsvenskan. Skönt då att ha dessa poäng och detta spel med sig. Insatsen mot Örgryte var långt ifrån perfekt men visade ändå att AIK tagit ett par steg framåt jämfört med Geflematchen på Råsunda. Framför allt var mittfältet bättre balanserat så länge Daniel Tjernström var inne och framåt ser det allt bättre ut.

Matchfakta:
1-0 Wilton Figueiredo (11). Ass: Kenny Pavey 
1-1 Johan Anegrund (38). Ass: Anders Prytz
2-1 Niklas Sandberg (77). Ass: Wilton Figueiredo 

Utvisning, AIK: Bernt Hulsker
Domare: Håkan Jonasson, Helsingborg
Publik: 16 446


Skriv ut denna artikel Tipsa någon om denna artikel

ANDERS NETTELBLADT
SvenskaFans.com

2006-04-17 19:30:00Startsidan FANTV
  START   SVERIGE   ENGLAND   ITALIEN
  SPANIEN   EUROPA   VÄRLDEN   GRUSPLAN
  HOCKEY  NHL  BANDY  INNEBANDY  FANTV
  LiveScore    Tabeller    TV-matcher    Speltips
Helsingborg Kärnan informerar: Bussbiljetter till PSV
11:30
Malmö Marko Mitrovic klar för Chelsea
11:15
Hammarby Uruguayansk mittfältare till Bajen för medicinska tester
11:00
Hammarby Silly Season 07/08 *Tre nya rykten*
10:03
Norrköping Silly Season 2007/2008: Olof Hwidén-Watson sista pusselbiten?
00:30
E-post:

Lösenord:


Annonser:


 Snöpligt slut för Sverige

Juventus Mercato: "Tiago stannar"
18:30 (Läst 4181 gånger)
Brescia Brescia Silly Season - Moggi funderar på att ta över Brescia, och göra en ''lo stilo juve''
12:35 (Läst 3618 gånger)
Manchester U Inför Aston Villa - Manchester United
13:26 (Läst 2442 gånger)
Real Madrid Inför: Real Madrid - Real Zaragoza
22:15 (Läst 2069 gånger)
Napoli Silly season Napoli
16:00 (Läst 1711 gånger)
Leeds Leeds
(545 inlägg senaste dygnet)
Luleå Luleå
(492 inlägg senaste dygnet)
Hammarby Hammarby
(359 inlägg senaste dygnet)
Barcelona Barcelona
(203 inlägg senaste dygnet)
Sunderland Sunderland
(201 inlägg senaste dygnet)
Besökare just nu: 6735 | Inloggade: 185
SvenskaFans CentralredaktionAnnonser: