Annons:
Charlie Granfelt ny vd för AIK

Sökandet är över. Charlie Granfelt, 38, har av Styrelsen i AIK Fotboll AB blivit utsedd till ny VD. GF har intervjuat vår nye VD som även har ett förflutet som skribent på Gnagarforum under ett känt nickname.


Charlie Granfelt
GF-effekten håller i sig. Först tog vi plats i styrelsen, nu når vi ännu högre!

Vi är många som har undrat. Vi är många som tyckt att det tagit lite väl lång tid. Nu känns det dock som om väntan både varit befogad och av godo. Dagens styrelse är väl komponerad och har agerat både klokt och minutiöst i sitt sökande. Gnagarforum frågade Per Bystedt, styrelseordförande i AIK Fotboll AB, vad som fick rekryteringsgruppen att slutligen göra sitt val?

- Vi inom rekryteringsgruppen blev glatt överraskade av nivån och antalet på de sökande. Vi tyckte själva att vi utannonserade "Sveriges finaste jobb" och uppenbarligen var det fler som höll med oss. Valet föll dock tillslut på Charlie som har en kombination av egenskaper som precis motsvarar de vi sökte, säger Bystedt.

Som till exempel?
-
Ja det gäller både det affärsmässiga och känslan för både klubben och sporten. Han vet vad personalansvar handlar om och är dessutom en väldigt välformulerad man.

Känslan för klubben, är den verkligen så viktig?
- Ja vi kände så. För att vara rätt så bör man i första hand vara AIK:are, om inte det så bör man inte hålla på något lag alls. I det här fallet hittade vi en hängiven AIK-supporter och det känns naturligtvis bra!


Granfelt kommer närmast från norska industrikoncernen Kverneland Group utanför Stavanger, där han har arbetat sedan 2000. Tidigare har han även arbetat i Norske Skog och Choice Hotels Scandinavia. Charlie Granfelt, som är utbildad vid London School of Economics, har också haft olika internationella ställningar i Electrolux-koncernen, främst inom försäljning och ledning. Att han dessutom är hängiven AIK-supporter sedan barnsben är givetvis även det en tung merit. 


Efter de sedvanliga fraserna med "Grattis" och "välkommen" ställde Gnagarforum lite frågor till en man som många här inne redan "känner".

Kan vi få en kort beskrivning av vem du är?
- Jag föddes i Täby 1967, men har varit bosatt i Djursholm (Danderyd) i hela min barn- och ungdom. Mitt hjärta har bankat för AIK sedan jag visste vad fotboll var i 4-5 års åldern. Min kompis Tomas’ morbror Jan var gnagare och jag fick redan från början vara ”Yngve Leback” när vi spelade fotboll – inget alternativ var aktuellt. Nu flyttar jag hem från Stavanger med min familj (fru och tre barn) efter 17 år i utlandet, varav ca 8 i Norge. Då är det inte bara ganska härligt att ta sig an en sådan utmaning som att leda AIK, det är faktiskt otroligt stort och hedersamt. 

Varför är just Du rätt man att leda vårt kära AIK?
- Genom åren har hjärtat för AIK vuxit sig starkare och mognare, och som ett unikt sammanträffande mellan min akademiska bakgrund och professionella erfarenhet, så passade flera pusselbitar samman. För första gången går jag till ett jobb där jag känner produkten fantastiskt bra, och det är ju berikande i sig. Motivationen kommer helt naturligt. För övrigt skall jag utföra mitt jobb först, så får andra bedöma om jag var rätt, men jag har ju god tro på det jag skall göra. Dessutom är det många duktiga människor i klubben med samma målsättning, och det om något bådar gott för framtiden. 

Att Granfelt  har ett stort AIK-hjärta står tämligen klart. En supporter är bland annat en som visar sitt stöd även i motgång och när vi talas vid säger Charlie:
- Det första jag gjorde i fjol när det var klart att AIK skulle spela i Superettan var att köpa ett årskort på Västra, trappa 321.

Och att ha årskort på Råsunda när man bor i Norge, hur fungerar det?
- Nja, den enda matchen jag har sett på plats i år var hemma mot Boden, 3-1 matchen då det verkligen lossnade och vände. Anledningen till att jag köpte årskortet var dock inte att jag trodde jag skulle gå på alla matcher, det handlade mer om att stödja AIK.
Jag har annars stått på Norra Stå sedan sent 70-tal, och var även medlem i Black Army tidigt 80-tal. 

Då har du ju varit med om en del. Vilket är ditt största AIK-minne?
- Det är de tre raka hockey-finalmatcherna 1984 när AIK krossade DIF och vi marscherade från Hovet till Sergels Torg. Fotbolls-guldet 1992 fick jag tyvärr bara uppleva genom att lyssna på radio från mitt studenthem i London, och 1998 bodde vi i Dublin. Och det är klart, hade vi slagit Arsenal på Wembley, så hade det utan tvekan varit en av de största upplevelserna. Kul på Baker Street var det.

Nu blir det förstås "pamphyllan" istället i fortsättningen när du besöker Råsunda?
- Jag kommer från supporter-rötter in i detta jobbet, och vet hur viktigt det är för fansen att bli tagna på allvar. Ordet pamp passar inte in på mig och gratisbiljetter är det slut med inom AIK. Jag vill inte glömma mina rötter, och kommer därför naturligtvis att köpa mitt årskort på trappa 321 inför nästa år också. Det kommer givetvis tillfällen då jag kanske inte sitter där av praktiska skäl med tanke på sponsorer och kunder bland annat. Jag räknar med och hoppas verkligen att alla gnagare tar sitt ansvar nu, och gör som jag; köp årskort till nästa säsong. Vi behöver er, tillsammans är vi AIK.

Du har bott utomlands länge, hur har du lyckats följa AIK?
- Tack vare internet och främst Gnagarforum har jag som exil-Gnagare kunnat följa med AIK oavsett var i världen jag har bott. Det gör också att jag känner mig hyfsat insatt i många av de problemställningar och utmaningar som klubben står inför. 

Jag råkar förstås veta lite mer om dig som besökare på Gnagarforum.
- Ha ha, ja jag har under flera år skrivit på Gnagarforum under nicket ”Mary Poppins”, men nu har dessa inlägg plockats bort. Jag menar att det är bäst så, inte för att jag ångrar något av det jag har skrivit och inte heller för att jag inte står för något. Jag anser dock att det är viktigt för alla att koncentrera sig på AIKs nutid och framtid, hellre än vad jag som supporter någon gång under de senaste 5 åren har tyckt om AIK, spelare, andra lag, domare osv. Min programförklaring för AIK, vem Charlie Granfelt är, och vad jag tycker och tänker, kommer ni med tiden att hitta på aik.se. Jag kommer även fortsättningsvis att skriva på GF, men då under mitt egna namn. 

Jag känner Mary Poppins som en mycket klok kille och får uteslutande goda minnesbilder när jag tänker på dina gamla inlägg. Var det nödvändigt att radera dem?
- Genom mitt nya arbete har jag det yttersta ansvaret. Jag kan därför inte "slarva" med officiella känslomässiga uttalanden och till exempel skaffa billiga populistiska poäng i smekmånaden som sedan kommer tillbaka som djävulens boomerang och hugger huvudet av antingen mig, kollegor eller andra vid nästa korsväg. Det kan säkert ha funnits mindre genomtänkta ord i något av de gamla inläggen så ja, jag tror att det var klokt. 

Vi ser fram emot att få inlägg från Charlie Granfelt istället. Det kanske dröjer förstås, jag antar att det blir en tuff början på jobbet?
- Självklart måste jag först sätta mig in i alla frågor och sedan kunna fatta beslut baserade på insikt och strategisk målsättning för aktiebolaget AIK Fotbolls bästa. Glöm inte att vi för ett år sedan hade dödspatrullerna och domedagsprofeterna på nacken - aldrig mer!! Jag har antagit denna utmaningen utifrån ett långsiktigt perspektiv, utan köksvägar och paniksatsningar. Styrelsen och Per Bystedt delar denna uppfattning, och jag gläder mig väldigt till att tillsammans med dem arbeta vidare med de frågor som redan ligger på bordet. Det är mycket att ta fatt i, sanna mina ord.

Det sista förstår vi alla. Vad blir första uppgiften tror du?
- Första och viktigaste uppgiften blir att återta vår plats i Allsvenskan. Det både tror och hoppas jag sker ikväll!

Det är ingen liten utmaning som väntar. Hur ser du på uppgiften?
- Framförallt är det en väldigt spännande tid för AIK just nu. Efter den katastrofala säsongen 2004 kändes allt botten, men de nya Styrelserna (FF och AB) och Rikard Norling med sin stab har såväl ekonomiskt som sportsligt lyckats vända den negativa trenden. I dag sjuder klubben av försiktig optimism, något som blir viktigt att förvalta väl. Vi skall förvisso ha långsiktiga ambitiösa planer, men måste först bygga upp ett ekonomiskt fundament som gör att vi aldrig någonsin hamnar i det utsatta läget igen. Därför blir vår nyemission ett viktigt steg på vägen. Naturligtvis måste vi ha råd att satsa sportsligt på en trupp som på sikt skall slåss om de ädlaste medaljerna och europacup-spel, men den realistiska målsättningen nästa år blir dock att återetablera AIK i allsvenskan, så tar vi det vidare därifrån.

Som ny vd i AIK kommer du granskas på alla möjliga sätt. Det är inte enbart guld och gröna skogar att få den stol som du nu antar... Efter några snabba sökningar på nätet finner man dig i samband med Bryne i Tippeligan, vad var din roll där?
- Haha, jag "googlade" mig själv och såg att jag finns med på en bild med Bryne FK. Kort och gott – min nuvarande/gamla arbetsgivare var huvudsponsor och jag var koncernansvarig för alla sponsoravtal – så det var en arbetsuppgift kan man säga. På jobbet producerade vi plog, och Bryne är böndernas lag. 


Undertecknad konstaterar att det med största säkerhet är AIK som är att gratulera till sin nya vd. Charlie Granfelt, som räknar med att kunna tillträda i början av november, ger ett otroligt ödmjukt men slipat intryck. Han är en man av världen och kanske framförallt en man av vår tid. För att använda en adekvat AIK-relaterad måttenhet så tycker jag rent personligen att Charlie känns som VD:arnas Norling!

Själv gillar jag inte uttrycket "Nya AIK", kanske på grund av det sätt som uttrycket har missbrukats på under senare år. Nu står vi dock här med ett riktigt häftigt nytt AIK. Med framtidstro och tillspetsad ledning. Borta är pamparna och pösmunkarna och istället träder de fram, en efter en, med fötterna på jorden och blicken riktad mot skyn.
Jag har återfått tron på min klubb och jag vill mer än någonsin följa henne hem, jag tror också att första steget tas ikväll.


Vi är på rätt väg!
Skriv ut denna artikel Tipsa någon om denna artikel

FREDRIK NYSTRÖM
2005-10-03 15:00:00Startsidan FANTV
  START   SVERIGE   ENGLAND   ITALIEN
  SPANIEN   EUROPA   VÄRLDEN   GRUSPLAN
  HOCKEY  NHL  BANDY  INNEBANDY  FANTV
  LiveScore    Tabeller    TV-matcher    Speltips
Helsingborg Kärnan informerar: Bussbiljetter till PSV
11:30
Malmö Marko Mitrovic klar för Chelsea
11:15
Hammarby Uruguayansk mittfältare till Bajen för medicinska tester
11:00
Hammarby Silly Season 07/08 *Tre nya rykten*
10:03
Norrköping Silly Season 2007/2008: Olof Hwidén-Watson sista pusselbiten?
00:30
E-post:

Lösenord:


Annonser:


 Snöpligt slut för Sverige

Juventus Mercato: "Tiago stannar"
18:30 (Läst 4235 gånger)
Brescia Brescia Silly Season - Moggi funderar på att ta över Brescia, och göra en ''lo stilo juve''
12:35 (Läst 3635 gånger)
Manchester U Inför Aston Villa - Manchester United
13:26 (Läst 2450 gånger)
Real Madrid Inför: Real Madrid - Real Zaragoza
22:15 (Läst 2158 gånger)
Napoli Silly season Napoli
16:00 (Läst 1724 gånger)
Leeds Leeds
(546 inlägg senaste dygnet)
Luleå Luleå
(486 inlägg senaste dygnet)
Hammarby Hammarby
(358 inlägg senaste dygnet)
Barcelona Barcelona
(204 inlägg senaste dygnet)
Sunderland Sunderland
(200 inlägg senaste dygnet)
Besökare just nu: 6279 | Inloggade: 150
SvenskaFans CentralredaktionAnnonser: