AIK Ungdomsboule tar hand om distriktets unga

Utbildade tränare och coola gästinstruktörer. Men framförallt en fast dag, tid och plats för distriktets unga att träffas, träna, spela boule och ta med kompisar till. Och det är gratis och utan krav på licens eller klubbmedlemskap. Bakom initiativet står AIK Ungdomsboule i samarbete med Stockholms Bouleförbund. - Utan en fast samlingspunkt blir det svårt för ungdomsboulen att växa i Stockholm, säger Jonas Almquist, ordförande i AIK Boule.

Varje lördag kl 12 – 15 i Liljeholmshallen, fram till Påsk. Det är platsen man ska bege sig till om man är mellan 9 – 15 år och gillar boule. Eller bara vill prova på. Där träffas distriktets unga spelare och dit kan man ta med kompisar som vill prova på. Låneklot finns på plats, liksom utbildade tränare och allt är gratis. Då och då dyker dessutom några av distriktets bästa spelare upp som gästinstruktörer, för att lära ut sina specialtrick till morgondagens boulegeneration.

– Stockholm har saknat en samlingspunkt för distriktets unga, sedan Boulesjevikernas ungdomssatsning för snart 20 år sedan. Och en samlingspunkt behövs, för att ungdomsboulen ska kunna växa. Ett ställe att locka med kompisar till, för att kasta klot med jämnåriga. Det blir mycket roligare så, än att kanske vara ensam ung i en klubb bland en massa vuxna, säger AIK Boules ordförande Jonas Almquist.

Satsningen är ett samarbete mellan AIK Ungdomsboule och Stockholms Bouleförbund, vilket gör det möjligt för ungdomssatsningen att vara helt gratis för de unga. Det finns inte ens krav på att de måste tillhöra någon bouleklubb, för att få vara med.

– Klubbtillhörighet är det minst viktiga. Det är betydligt viktigare att fler unga får en chans att upptäcka hur roligt det är med boule. Och det blir mycket roligare tillsammans med jämnåriga.

– Om de sedan tycker att det är så roligt att de vill börja spela i en klubb, får de själva avgöra klubbvalet när den tiden kommer. Vem vet, de kanske vill starta en egen och renodlad ungdomsklubb, istället för att gå med i någon av de etablerade…

– Vi vill bara vara där för att stötta dem i deras bouleintresse och göra det ännu roligare.

– Det blir lite teknik och det blir mycket spel. Syftet är inte att vaska fram blivande elitspelare, utan att låta dem testa olika saker och uppmuntra dem att våga saker på boulebanan. För varje ny liten teknisk detalj de plockar upp, kommer spelet att bli ännu roligare och det är det som är syftet.

– Vi vill göra dem trygga med både läggspel och skytte, så att de vågar göra allt. Då flyttar man fokus från tekniken, till det som är det roliga – spelsinnet och att försöka spela smartare än motståndarna. För boule är ett grymt roligt strategispel, där läggspel och skytte bara är verktyg i ett taktiskt rävspel.

Hur framgångsrik satsningen blir, går inte att förutspå. Det kan gå långsamt och det kan hända saker snabbt. Om varje juniorspelare tar med en kompis som i sin tur tycker att det är skoj och tar med en kompis, så kan verksamheten växa snabbt.

Dagen och tiden har juniorerna och deras föräldrar valt själva. Och platsen är perfekt för att väcka nyfikenhet.

– Det är många idrottande barn och ungdomar som rör sig i Liljeholmshallen. Och det är ofta som smågrupper hänger och kollar på de vuxnas boulespel, innan eller efter deras egen träning. Ser de jämnåriga som spelar, kommer nyfikenheten att öka ännu mer och viljan till att prova själva. Det här är de bästa förutsättningarna ungdomsboulen kan få idag i Stockholm, säger Jonas Almquist ordförande i AIK Boule/AIK Ungdomsboule.

Men någon aktiv värvning till AIK Ungdomsboule, är det inte frågan om.

– De som vill spela med oss, får naturligtvis spela med oss. Men vår egen ungdomsverksamhet bygger vi ute i Solna. Liljeholmssatsningen handlar om något som andra klubbar borde ha tagit tag i själva, för länge sedan. Men det är uppenbarligen svårt att få stockholmsklubbarna att gemensamt ta vuxenansvaret för boulens unga återväxt. Eller ens samla ihop sig för att gemensamt driva frågan om en riktig boulehall i Stockholm. Allting ska hela tiden knuffas över på andra och sedan serveras på fat.

– Vi vill visa att det finns åtminstone en klubb i Stockholm som bryr sig om återväxten och inte bara pratar om det. Så vi bjuder på utbildade ledare, låneklot och styr upp bantiderna. Och vi är jätteglada för att Stockholms Bouleförbund delar på bankostnaden med oss.

– Nu hoppas vi bara att klubbarna i distriktet sprider informationen om ungdomstiden bland sina medlemmar och ser till att deras unga spelare kommer dit. Eller barn och barnbarn. Distriktets återväxt på ungdomssidan, är allas ansvar. Och nu finns den fasta samlingspunkten…