Annandagsrevansch på ”Borgen”

AIK vände och vann rättvist det laddade derbyt mot Djurgårdens IF på trettondagen med 7-5 (2-3) och klev därmed upp på andra plats i div I Östra. – Över 90 minuter är vi ett mycket bättre lag, tyckte också spelande tränaren Per Hettman.

Därmed fick AIK revansch för den onödiga förlusten på annandagen då AIK tappade en klar ledning till förlust. Nu vände AIK underläge 3-5 till seger med 7-5.

– Jag var aldrig orolig när de gjorde 2-4 i öppningen av andra halvlek. Vi malde ner dem med vår skridskoåkning, fortsatte Hettman. Skönt också att vi fick visa för oss själva och våra supportrar vilken moral vi har i det här laget med tanke på det som hände på annandagen.

AIK är ett bättre lag än Djurgården som dock har vassa omställningar och ett antal spelare med kvalité som skapar sig farliga lägen för avslut. En av dessa är Johan Nilsson, en gång i tiden i AIK, som totalt gjort åtta mål på AIK över dessa två matcher och gjorde tre av de fyra första målen för Djurgården som i sin tur vände underläge.

AIK inledde nämligen som vanligt mycket starkt och gick fram till 2-0 efter hörnmål av Hettman (14.23) och Rickard Öster (19.16). 2-0 var riktigt vackert när Robert Hannus hittade en fri Öster med ett precist pass och Öster avslutade genom att runda målvakten innan han sprätte bollen i nät. Djurgården reducerade dock knappt efter till 2-1 (22.53) efter en stark individuell prestation och hade tjugo minuter senare vänt till 2-3 efter mål 38.19 och 42.48, det senare på lagets andra straff inom fem minuter (den första efter 37.29 räddade AIK:s målvakt Ronny Jansson).

AIK fortsatte trampa skridskor i andra

Trots ett snöpligt 2-4 direkt i öppningen av andra halvlek (46.33) vilket föranledde en hel del irritation hos hemmalaget om bollen verkligen var över linjen eller inte, fortsatte AIK att trampa på med ständig rörelse och bollsläpp och snart hade även Per Hettman reducerat på en hörnretur till 3-4 efter 52.47.
Men Djurgården fortsatte med sina snabba omställningar och svarade knappt fyra minuter senare (56.17) på en hörna, 3-5. Reduceringen till 4-5 kom dock omgående (57.41) när Christian Otterberg klappade in bollen från distans tätt intill stolpen. Otterberg, som värvades från just Djurgården inför denna säsong, gjorde sitt andra mål i matchen när han efter 62.46 kvitterade. Ett vackert mål där Otterberg kom i fart på högerkanten och dribblade sig fri innan avslutade ur snäv vinkel med ett skott som tog stolpe in.

AIK fortsatte att åka sönder sin motståndare samtidigt som försvarslinjen agerade stabilt och resolut och effektivt plockade bort Djurgårdens anfallsförsök. Ledningsmålet till 6-5 (67.15) kom därför väntat och var väldigt vackert. Ett lyft i samband med ett frislag friställde Robert Hannus som plockade ner bollen och spelade fram en fri Christopher Alberts snett bakåt som satte bollen i öppet mål. Det avgörande 7-5 kom fem minuter senare (72.10) när Edvin Berg klippte in en målvaktsretur från distans. Djurgården tog time out men kom ingenstans. AIK var samlat och släppte ingen förbi.

En klart rättvis seger för AIK som nu klev förbi Djurgården och upp på andra plats i tabellen efter Helenelunds IK. Försvarsmässigt en riktigt stark insats av AIK med en säker målman i Ronny Jansson. Närmast väntar match redan på fredag kväll borta mot Gubbängen/Tallen – 76 innan Spillersboda IF gästar Bergshamra Arena/IP söndagen 19/1.

– En lika skön som viktig seger för oss, konstaterade Hettman. Inte minst psykologiskt med tanke på de tapp vi gjort tidigare.