Chansen till kvalspel borta

Efter fyra raka segrar förlorade AIK mot serieledande Helenelunds IK med 6-10 (1-3). Därmed försvann chansen till allsvenskt kvalspel och AIK slutar trea i div I Östra med en match kvar att spela.

Det är inga vackra förlustsiffror, men de speglar heller inte matchen som var jämn. Skillnaden var att Helenelund var betydligt mer kliniskt i sina avslut och hade bättre skyttar, framförallt då på hörnslag. Dessutom blev det ihåligt när AIK var tvingat att kliva fram för att vända underläge till en nödvändig seger. AIK missade friläge (Christopher Lunde) efter 2.38 – två minuter senare satt 0-1 efter en misstänkt offside som fick hemmalaget att stanna upp.

– En jämn första halvlek med små marginaler, konstaterade också AIK-anfallaren Rickard Öster inför den andra halvleken. Ett offsidemål och ett hörnmål som studsade in.

Drygt sex minuter in på andra halvlek kom det avgörande målet och det var tämligen signifikativt för matchen. I anfallet innan hade AIK missat ett friläge och på den efterföljande hörnan räddades bollen på mållinjen. Ett långt utkast från den duktige Helenelund-målvakten Markus Karlsson resulterade i en hörna för gästerna. Bollen satt stenhårt och 1-4 bakom AIK:s målvakt Ronny Jansson. Nu satsade AIK allt framåt och tryckte tillbaka serieledarna. Christopher Alberts frispelades åtta minuter senare av Henrik Svensson och avslutade med att lyfta bollen i krysset. Fler chanser skapades, bland annat missade Henrik Svensson ett friläge, innan Helenelunds tränare tog time out. Det fick effekt. Helenelund gjorde två snabba mål inom en dryg minut och när AIK fortsatte att satsa framåt svarade Helenelund effektivt med ytterligare två mål fram till klara 2-8. Noterbart är att Per Hettman prickade en straff i stolpen för AIK vid ställningen 2-7.

AIK trampade på trots att matchen var över och ett mätt Helenelund tappade fokus. Två snabba mål inom två minuter (Christopher Alberts efter 78.13 och Niclas Landeskog på hörna efter 80.05) gav 4-8 och visst hopp. AIK:s tränare Roger Jacobsson tog time out och gav order om än mer offensiv. Drygt sex minuter senare satt 5-8 (Christian Otterberg) och blott 48 sekunder senare hade Edvin Berg rakat in 6-8 med knappt tre minuter plus stopptid kvar att spela. Men där var det stopp och Helenelund kunde avsluta matchen med ytterligare två mål.

Helenelund vinner serien rättvist som det mest homogena laget och utan några större svagheter. AIK kastade bort det allsvenska kvalspelet efter tunga poängförluster mot GoIF Kåre borta (oavgjort), Djurgården/SBBK (förlusten på annandagen) samt den mediokra insatsen borta mot GT76 i mitten av januari. Tredjeplatsen är dock klar och nu gäller det att runda av snyggt hemma mot Norrtelje BF nästa söndag. Och blicka framåt mot nästa säsong.