Robert Hannus storspelade när AIK tog säsongens första seger

AIK plockade hem sin första seger i säsongens andra träningsmatch sent på lördagskvällen. Det blev 5-4 (3-1) mot div I-kollegan Derby/Linköping BK.

AIK kom till spel utan fem ordinarie startspelare. Såväl Per Hettman som Henrik Hermansson, Christopher Lunde, Jacob Lindstam samt Rickard Öster saknades. Det fick till följd att Richard Sandsund som inte tränat under försäsongen kallades in. Dessutom är AIK inne i en mycket tung träningsperiod med dubbla pass varför huvudtränaren Roger Jakobsson varnade för ett slitet AIK.

Den primära uppgiften mot Derby/Linköping BK var att minimera de många misstag som straffade AIK i säsongens första träningsmatch mot Skutskärs IF samt hålla ihop laget betydligt bättre i styrningen. Dessutom ville tränare Jakobsson ha mer bollsläpp i fart och bättre rörelse över banan. AIK fullföljde planen och såg överraskande piggt ut. Halven Robert Hannus var tillbaka (sjuk mot Skutskärs IF) och bidrog starkt till att driva upp tempot. Vid ett fletal tillfällen hittade Hannus nyförvärvet och energiske skridskoåkaren Christian Otterberg och vasse avslutaren Christoffer Alberts med precisa passningar och säkra lyft.

AIK gjorde under nämnda förutsättningar en riktigt bra första halvlek och hade 2-0 efter knappt 19 minuters spel. Christoffer Alberts satte dit båda i 18:e respektive 19:e minuten, det andra med en riktigt klinisk träff långt utifrån tätt intill stolpen. Edvin Berg hade två fria lägen att trycka dit ytterligare ledningsmål men missade innan Derby reducerade till 2-1 i 27:e minuten. AIK hade dock ett klart grepp om händelserna och 3-1 kom fem minuter senare (32:a minuten) när snabbinkallade Richard Sandsund klappade in bollen i nättaket efter inspel från vänsterkanten.

Efter de första 45 minuterna var det föga anmärkningsvärt att ett träningstrött AIK skulle tappa i intensitet i andra halvlek. Derby som matchat mot allsvenska Tranås BoIS samt Västanfors IF hittills kom mer in i matchen och jämnade ut spelet. Derby gjorde också två hörnmål i 52:a respektive 60:e minuten fram till 3-3 och vände även till ledning 4-3 i 67:e minuten efter misstag i AK:s försvarsarbete. Men AIK kom starkt tillbaka med energi och två minuter senare hade Robert Hannus tryckt in 4-4 efter ett genombrott på högerkanten och ett vasst avslut. AIK tog nu över matchen igen allt eftersom Derby såg tröttkört ut och det var rättvist när Christoffer Alberts prickade in sitt tredje mål i matchen och det med en riktig träff på hörna i 87:e minuten, 5-4. Då hade just Alberts missat ett friläge (träffade insidan av stolpen) i 80:e minuten efter ett fantastiskt lyft från Robert Hannus och Henrik Svensson två minuter tidigare när han åkte genom Derbys försvarslinje men lyfte utanför.

En klart godkänd insats av AIK där Robert Hannus närvaro ger laget extra dimension i spelet. Christian Otterberg fortsätter att övertyga och nyförvärvet från allsvenska Tranås BoIS, unge mittfältaren Albin Ekström såg riktigt bra ut. Henrik Svensson var också på bra humör. Försvarslinjen med lagkaptenen Kristoffer Strandberg och liberon Niklas Landeskog som sammanhållande länk agerade säkert. Närmast väntar en matchfri helg. Söndagen 13:e oktober är nästa match och då är det Finspångs AIK som är motståndare i Västerås ABB Arena.