Tveksamt domslut gjorde AIK poänglösa

AIK tappade onödiga poäng efter stor dramatik mot Gubbängen/Tallen - 76 på fredagskvällen. AIK förlorade med 5-4 (3-1) efter en riktigt svag insats men fick ett kvitteringsmål på stopptid tvivelaktigt bortdömt.

– Det är så tråkigt när det här händer. Här har vi en hård och tuff match där spelarna ändå tar sitt ansvar och ger och tar utan gnäll – ändå är det domarna som till slut hamnar i rampljuset, suckade tvåmålsskytten Christian Otterberg.

Ställningen var 5-4 till hemmalaget GT76 när klockan visade lite drygt 92 minuter. AIK fick ett frislag från halva plan och en av de tre domarna aviserade att det var ett slag som gällde och efter det var matchen slut. Niklas Landeskog klappade till och bollen tog via en kroppsdel på en stillastående spelare i målområdet rakt upp i nättaket. Två av domarna – huvuddomaren inkluderad – blåste för mål och huvuddomaren pekade mot mittlinjen med förkunnandet att det var mål och matchen var slut efter 92.16. Men det stora jublet bland AIK:s spelare och ledare förbyttes till stor besvikelse när domarna efter dömt mål plötsligt ändrade sig och menade att touchen på den stillastående spelaren var lika med ett andra slag. Det tråkiga är att ingen ur domartrion efteråt kunde ge en rimlig förklaring till hur touchen på frislaget som resulterade i ett mål kan räknas som ett andra slag.
AIK Bandy känner sig i allra högsta grad bestulna på en poäng och kommer således gå vidare med detta. Det ska och får inte gå till på detta sätt och detta måste markeras.

Men, det var inte på grund av det som topplaget AIK förlorade mot bottenlaget Gubbängen/Tallen-76. Ove Nilsson med ett förflutet i AIK men nu i GT76 sammanfattade det bäst:

– AIK har många skickliga spelare men det handlar om inställning. Den hade vi i dag.

AIK har svårt mot ”sämre” lag utan spelar som bäst mot ”bra” lag. Och trots en bra start med ledningsmål efter blott 2.33 (Robert Hannus plockade ner en lyra i kamp med två hemmaförsvarare och klappade in bollen i nättaket) spelade AIK i alldeles för lågt tempo och åkte ständigt in i ett samlat hemmaförsvar som sjönk väldigt djupt och väntade in AIK med hela laget. Samtidigt var AIK:s lagdelar alldeles för långt i från varandra och hamnade snett vid samtliga tre tillfällen när GT76 vände 0-1 till 3-1 innan halvtid. AIK hade dock en del otur med inte mindre än tre (3) träffar i ribban totalt i matchen.

I andra halvlek klev AIK högre upp och satte press på GT76. Det gav resultat omgående och AIK tog över allt mer och reducerade till 3-2 efter 47.13. Det var ett vackert mål när Robert Hannus dribblade sig i genom hemmalaget och spelade in till en fri Christian Otterberg som satte bollen i nät. AIK jagade nu hemmalaget över hela isen och vann nu närkamperna. 3-3 kom också efter 62.41 när Christian Otterberg satte dit en retur i öppet mål. AIK var i fas men hamnade tyvärr i samma synder som i första halvlek när laget blev alldeles för långt. AIK tog time out för att lugna ner spelet men det blev tyvärr en motsatt effekt. Inom en dryg minut gjorde GT76 såväl 4-3 (hörna) som 5-3 efter 80.02 respektive 81.07. AIK satsade allt framåt och reducerade först till 5-4 efter 87.09 genom Rickard Östers soloprestation innan kvitteringen som först dömdes mål men sedan dömdes bort kom efter 92.16.

Det här var en dålig match av ett AIK som kan så mycket mer. Tyvärr kan den här förlusten bli riktigt kännbar i kampen om de absoluta topplaceringarna i div I Östra. Närmast väntar nu Spillersboda IF hemma på Bergshamra Arena/IP söndagen 19/1.