Startsida Fotboll Säsongen 2005 Matcher
AIK-Falkenbergs FF

Fredag 7 oktober 2005, klockan 19.00
AIK-Falkenbergs FF
1-1 (1-1)

Råsunda Fotbollstadion, Solna

Dennis Östlundh har just kvitterat till 1-1, efter fint förarbete av Mats Rubarth och Mattias Moström.

1-1 mot Falkenberg

AIK och Falkenberg spelade 1-1 i en match rik på målchanser men fattig på kyliga avslut. Förutom ett vackert frisparksmål av Falkenberg och en kvittering av Dennis Östlundh.

Längre ned på denna sida:
Fakta
Händelseförlopp
Laget
Övrigt

En match som till delar påminde om VSK-matchen. Ett ganska tidigt baklängesmål, en kvittering som svar och en oväntat jämn första halvlek. I den andra halvleken höjer vi tempot spelar snabbare passningar, ökar rörligheten, men lyckas trots flera goda tillfällen inte sätta något mål.

Kristian Haynes, Daniel Tjernström och Niklas Sandberg spelade inte i denhär matchen. Kristian Haynes är skadad och lär inte vara tillbaka förrän till nästa säsong. De bägge andra är slitna efter många tuffa matcher och fick vila. Vi minns hur det gick utan Nirre i Boden medan vi inte hittills spelat någon seriematch utan vår kapten, Tjerna. Brwa Nouri gjorde superettandebut, Kristoffer Arvhage gick in som mittback, Markus Karlsson gjorde comeback, Arash Talebinejad flyttade upp som forward och Mattias Moström - Mats Rubarth startade som yttermittfältare. Förändringarna inverkade i överraskande liten grad på vårt spel, vilket känns som en styrka och ett bevis för att tränarna lyckats få truppen att anamma och klara den valda spelmodellen.

Visst fick vi lite skrämselhicka i matchinledningen, då Arvhage missar en enkel passning till Nicklas Carlsson och frispelar en Falkenbergsforward, som hade öppen väg till målet strax utanför straffområdesgränsen. Arvhage satte själv fart och hann upp motståndaren tillräckligt för att kunna störa honom i skottögonblicket, så att Daniel Örlund kunde tippa bollen ut ur straffområdet och vi kunde rensa undan. Den första kvarten såg ganska likartad ut. Bägge lagen haalvmissade ganska många tämligen enkla passningar och spelet hölls ganska mycket kring mittplanen. AIK-arna halkade förbluffande ofta i gräset och tappade bollen eller till och med föll omkull! Falkenbergsspelarna verkade ha något bättre vallat eller möjligen dobbat.

Falkenberg sköt mer och hade flera avslut än AIK under den första halvleken. Helt överraskande var därför inte deras ledningsmål efterdrygt elva minuters spel. Ett mycket läckert mål dessutom. De fick en frispark några meter utanför straffområdet och Viktor Elm slog den direkt i mål tättintill Örlunds vänstra stolpe och högt upp. Örlund var med bra, men var ändå chanslös. 0-1. Det tog knappt två minuter för AIK att replikera. Brwa Nouri fick bollen på mitten en bit in på Falkenbergs planhalva, såg Mattias Moström ute på högerkanten, slog en perfekt avvägd passning till honom. Moström satte fart och sprang nästan ända ner till kortsidan och slog ett ett lågt inlägg framför målet och Dennis Östlund störtade fram och slog in bollen i mål. 1-1.

Brwa Nouri fick chansen att göra mål i debuten efter dygt en halvtimme, när han frispelades efter snyggt förarbete av Arash och Dennis Östlundh. Brwa fick inte riktig träff på bollen som gick halvmetern utanför stolpen. Även Jimmy Tamandi skapade en målchans för Falkenberg genom en oförklarig felpassning framför mål. Örlund läste dock situationen bra. gick ut och lyckades styra undan även det skottet. Falkenberg hade de flesta och bästa målchanserna under den första halvleken trots att vi hade bollen mest och också byggde upp flera bra anfall, men vi hade svårt att komma till avslut och hade inte riktig vare sig tur eller kyla.

I den andra halvlekens inledning var det Falkenbergs målvakts tur att visa klass. Mats Rubarth och Östlund växelspelade sig fram till ett bra läge, men målvakten läste spelet och gick ut exakt rätt och kunde styra bollen till hörna. Strax efteråt slår Östlundh en bra, hård frispark strax under ribban, men även där lyckas målvakten nå bollen och styra ut den. Rubarth och Arash bytte plats efter den första halvleken, Rubath upp i anfallet och Arash ner på mittfältets vänsterkant. Derek Boateng och Brwa samspelade sig fram på mittfätet, bollen spelades sen till Moström, som gjorde en ny löpning på högerkanten och slog in en ny låg boll framför mål mot Östlundh. Falkenberg hade lärt sig och en försvarare kastade sig fram och stötte bollen till hörna, men bara decimetern utanför målstolpen. Mycket nära ett självmål där. AIK dominerade den andra halvleken ganska eftertryckligt, men vi hade svårt att hitta de klara måltillfällena, trots hela femton avslut under halvleken. Och när vi lyckades med skotten, så storspelade Tommy Naurin i Falkenbergsmålet. Efter ungefär en timmes spel fick Brwa en ny chans att näta men skottet skruvade sig från snäv vinkel förbi stolpen fast på utsidan. Strax efteråt skapade Rubarth ett nytt måltillfälle efter en dribblingsraid i högt tempo. Han slår in en bra boll framför mål, men Brwa och Östlundh springer dessvärre ihop och bollen går ut över kortlinjen. Brwa byts ut i den sextioåttonde minuten och Ante Eriksson kommer in. Drygt två minuter därefter får Falkenbergs Johan Claesson sin andra varning och Falkenberg får avsluta matchen med tio man på planen. I den sjuttiofjärde minuten går Arash och Östlundh ut och in kommer Daniel Hoch och Göran Marklund. Ante Eriksson gör en härlig solodribbling förbi tre-fyra motståndare, hittar en skott chans och skjuter. Målvakten hinner nätt och jämnt ner på skottet, men räddar även denna gång. En av de mer uppseendeväckande prestationerna i matchen var när Daniel Örlund hindrade en motståndare från att komma ensam mot mål genom att rusa en 7-8 meter utanför straffområdet och nicka bollen till en medspelare.

Daniel Örlund var sitt vanliga pålitliga jag i målet. I backlinjen saknades Nirre Sandbergs lugn och kyla i några situationer trota att Kristoffer Arvhage blev allt bättre efter en darrig inledning. Jimmy Tamandi hade tidvis svårt på sin kant och kom snett i vid några tillfällen, vilket skapade problem. Brwa Nouris debut var klart godkänd. Kanske var någon gång lite för försiktig, men han spelade vårdat och visade prov på den snabbhet, teknik och talang som han faktiskt besitter. Det var synd att han inte fick göra ett mål, det hade nog kännts skönt. Tjernas frånvaro märktes mindre än man kanske fruktat, mittfältet spelade klokt och täckte upp varandra bra. Vi hade totalt tre olika kedjekombinationer under matchen och ingen kändes helt klockren. Faktum är att den som bäst klarade av att luckra upp och störa Falkenbergs försvarsspel, var Ante Eriksson, när han kom in på mittfältet!

Totalt sett en godkänd match, som vi borde ha avgjort i andra halvlek. Tidvis lite rörigt och virrigt i försvaret och lite för många tama eller förhastade avslut. Kanske är det svårt att tända på alla cylindrarna fyra dagar efter det att man uppnått säsongens absoluta huvudmål. Och kanske var det mer Falkenbergs förtjänst än vårat eget fel!

Text: Bappe Bjuggren Läs mer!
Foto: Anders H
[051007]

Nicklas Carlsson hade gjort tre mål på två matcher före matchen mot Falkenberg. Det var Falkenbergs försvarare väl medvetna om.

Fakta
Resultat 1-1
Varningar 1-2
Utvisningar 0-1
Publik 8.408 på Råsunda Fotbollstadion, Solna
Domare Sven-Martin Åkesson, Kode
Ass. domare Henrik Bogdan, Göteborg
Christian Andersson, Norrköping
Väder 14 grader, klart
Matchdräkt AIK: Svarta tröjor, vita byxor
FFF: Gula tröjor, vita byxor
Övrigt AIK började spela mot det norra målet
Matchvärd Adidas

Händelseförlopp
Första halvlek
11.20VarFFF: Johan Claesson
17.100-1Viktor Elm
19.051-1Dennis Östlundh (Mattias Moström)
46.03 Slut på första halvlek
Andra halvlek
54.04VarAIK: Mattias Moström
61.00VarFFF: Emil Backlund
69.23VarFFF: Johan Claesson
69.26UtvFFF: Johan Claesson
93.04 Slut på andra halvlek
Klicka på bollen för att se illustration av målet.

Laguppställning
StartelvaBM+PV/USkAnm
1Daniel Örlund 0+00/0
2Markus Karlsson 0+00/0
5Kristoffer Arvhage 0+00/0
24Nicklas Carlsson (K) 0+00/0
17Jimmy Tamandi 0+00/0
23Mats Rubarth 0+00/0
20Derek Boateng 0+00/0
25Brwa Nouri (68)0+00/0
16Mattias Moström 0+11/0
6Dennis Östlundh (74)1+00/0
15Arash Talebinejad (75)0+00/0
AvbytareBM+PV/USkAnm
21Andreas Eriksson (68)0+00/0
9Daniel Hoch (74)0+00/0
11Göran Marklund (75)0+00/0
14Gabriel Petrovic
22Nicklas Bergh
Teckenförklaring: B=Byte. M+P=Mål+målgivande passningar. V/U=Varningar/utvisningsminuter. Sk=Skott på+utanför mål. Anm=Anmärkning (förklaring nedan)

Motståndaren
Laguppställning: 17 Tommy Naurin - 2 Jens Gustafsson, 4 Markus Thorbjörnsson (ht), 5 Johan Claesson, 6 Marcus Persson, 9 Stefan Rodevåg, 11 Marthin Möller, 12 Viktor Elm, 15 Patrik Larsson (80), 16 Patrik Lundgren (K), 18 Emil Backlund. Avbytare: 10 Jens Josefsson (ht), 23 Mehmet Mehmet (80), 8 Peter Vougt, 24 Jonatan Henriksson, 1 Ambjörn Lennartsson.

 

 

Läs även
- Föregående match
- Nästa match
- Övriga matcher

Om matchen
- Brwa Nouri
- Minut för minut

Inför matchen
- Läget i lagen (med länkar till mer läsvärt inför matchen)

Övrigt
- Allt om säsongen
- Statistik
- A-truppen
- Läsvärt

Avskiljare

Resultat
7 oktober
AIK-Falkenberg 1-1
8 oktober
Degerfors-GAIS 1-1
9 oktober
Ljungskile-Mjällby 1-3
Trelleborg-Västerås 1-2
Öster-Frölunda 3-1
BP-Boden 4-0
10 oktober
Väsby-Örebro 0-2
Norrköping-Åtvidaberg 2-1

Avskiljare

Tabell - Superettan
AIK 28 51-26 58
Östers IF 28 45-30 55
GAIS 28 47-33 46
Ljungskile SK 28 37-27 44
IF Brommapojkarna 28 46-37 44
IFK Norrköping 28 41-35 43
Örebro SK FK 28 36-29 42
Väsby United 28 29-36 38
Falkenbergs IF 28 34-41 37
Åtvidabergs FF 28 31-28 34
Trelleborgs FF 28 30-30 33
Degerfors IF 28 29-33 33
Bodens BK 28 28-46 32
Mjällby AIF 28 41-48 29
Västra Frölunda IF 28 31-49 25
Västerås SK FK 28 32-60 23
Tabellen visar antal matcher, målskillnad och poäng

Avskiljare

Spelarstatistik
Dennis Östlundh 27 7+4
Nicklas Carlsson 27 7+1
Daniel Tjernström 27 4+5
Daniel Örlund 27 0+0
Mats Rubarth 26 5+4
Arash Talebinejad 25 7+2
Kristian Haynes 25 6+6
Mattias Moström 25 2+5
Niklas Sandberg 24 0+0
Kristoffer Arvhage 23 0+1
Markus Karlsson 22 0+1
Daniel Hoch 21 3+2
Derek Boateng 19 1+0
Andreas Eriksson 17 2+2
Göran Marklund 14 2+5
Gabriel Petrovic 12 0+1
Jimmy Tamandi 7 0+0
Andreas Andersson 6 2+0
Robert Åhman-Persson 3 1+1
Per Karlsson 3 0+0
Jonas Forsberg 2 0+0
Kjell Jönsson 2 0+0
Brwa Nouri 1 0+0
Fredrik Ingel 0 0+0
Joen Averstad 0 0+0
Nicklas Bergh 0 0+0
Självmål 2+0
Spalterna anger antal matcher och mål+målgivande passningar.

Avskiljare

Varningar och utvisningar
Mats Rubarth 7/0
Nicklas Carlsson 4/0
Derek Boateng 4/0
Dennis Östlundh 4/0
Niklas Sandberg 4/0
Mattias Moström 4/0
Daniel Hoch * 2/1
Markus Karlsson 3/0
Daniel Örlund 1/1
Kristoffer Arvhage * 2/0
Kristian Haynes * 2/0
Robert Åhman-P. 1/0
Daniel Tjernström 1/0
Jimmy Tamandi 1/0
Spalterna längst till höger anger varningar/utvisningar.
* Avstängd efter nästa varning.
** Avstängd nästa match.

Avskiljare