Annons:

MILJONBELOPP I BILJETTINTÄKTER GÅR FÖRLORADE

Fotbollsklubbar under press
efter bortamatch-bojkott

Landsortsklubbarna har drabbats av stora intäktsbortfall. Orsaken är att Stockholmslagens supporterskaror bojkottar bortamatcher i Allsvenskan-fotbollen.

BarbroBengtsson_200.jpg
Trelleborgs FF:s marknadschef Barbro Bengtsson.
BoLundquist_DIF_200.jpg
Djurgården Fotbolls ordförande Bo Lundquist.
Totalt är det 18 bortamatcher för AIK och Hammarby under resten av säsongen, som AIK:s och Hammarbys supportrar tänker bojkotta.

Det innebär miljonbelopp i förlorade biljettintäkter för landsortsklubbarna.

Så sent som i måndags bedöms Gefle IF ha gått miste om nästan en kvarts miljon kronor i uteblivna biljettintäkter, för att AIK:s fanklubbar bojkottade matchen Gävle-AIK.

– Nu börjar det kännas. Bojkotten måste beskrivas som lyckad, skriver AIK:s supporterklubb Firman Boys på sin hemsida Sverigescenen.se.

Bojkotten har att göra med nya säkerhetsregler på fotbollsarenorna som innebär att även bortalagets förening får stå för en ansenlig del av kostnaden för att arrangera matchen.

Det tycker supporterklubbarna är orättvist, och har alltså valt att i protest stanna hemma från sina bortamatcher.

Gefle IF beräknar själva att de förlorade minst 240.000 kronor i uteblivna biljettinäkter när AIK-fansen stannade hemma när den matchen spelades i måndags.

Trelleborgs FF kan beräknas ha gått miste om 40.000 kronor i biljettintäkter när Hammarby-fansen stannade hemma från matchen Trelleborg-Hammarby i förra veckan.

Norrköpings IF valde att gå med på Stockholmssupportrarnas krav när AIK möter klubben under torsdagen, och väntas därför undvika att gå miste om 400.000 kronor i uteblivna biljettintäkter.

Det är både AIK:s och Hammarbys supporterklubbar som gått i bräschen för bojkotten.

Bortamatchbojkotten inom fotbollen beskrivs som en unik företeelse då såväl AIK:s styrelse och ledning, som supportrar står bakom den. Även Hammarby är med.

Djurgården har dock valt att stå utanför.

– Djurgårdens pissiga ordförande Bo Lundquist är en dj*vla mes, säger en källa Realtid.se och anger att han gått med på landsortsklubbarnas krav att Stockholm ska betala extra.

Orsaken är att Djurgårdens ordförande sitter i elitklubbarnas sammanslutning Svensk Elitfotbolls styrelse, som tagit initiativet till vem som ska ta kostnaderna för besökande supporterklubbar.

Firman Boys anser att media ger bojkotten minimalt med uppmärksamhet, och att enskilda journalister gör allt för att baktala och förlöjliga den.

Supporterklubben ondgör sig även över att vissa AIK-fans trots den officiellt utlysta bojkotten tog sig in på bortaläktaren.

– Dessa jävla bönder (gäller ej Branchen, Gävle) som sätter sig själva över gemensamt fattade beslut av samtliga AIK supportergrupperingar ska ha stryk! skriver Firman Boys.

Enligt en källa som Realtid.se talat med handlar det hela om att landsortsklubbarna kör över Stockholmsklubbarna, och vill ”djävlas” med Stockholmarna.

Nya regler har införts om att bortasupportrarna ska betala kostnader för renhållning och ordning.

– Det är helt orimligt, säger källan och anger att supportrarna inte har några inkomster på det sättet.

– Vi ska försörja med inkomster, men har ingen täckning för utgifter för vakter, eventuella olyckor och förstörelse, säger han.

– Det här är ett sätt för bortaklubbarna att mjölka Stockholmsklubbarna på så mycket pengar de kan.

Landsortsklubbarna tänker enligt källan att de visserligen tjänar pengar på inträde, men varför inte även ta ut avgifter för att hålla ordning på läktaren också?

Regeln är ny för i år.

På torsdag när AIK spelar bortamatch mot Norrköping kommer saken inte att bli något problem, för då har Norrköping lovat att inte ta ut dessa extra avgifter.

– Norrköping tjänar mycket på det, säger källan och räknar med att minst 2.000 AIK-supportrar kommer att åka till Norrköping och se matchen.

– Med ett biljettpris på minst 200 kronor, blir det intäkter på 400.000 kronor som annars skulle gå förlorade för Norrköping, säger han.

– Det är bara dumt av landsortsklubbarna att ta ut de extra avgifterna.

Enligt källan har bojkotterna följts till 98 procent av supportrarna.

Som en parallell till landsortsklubbarnas initiativ inom fotbollen ställs enligt källan liknande hinder mot Stockholmsklubbarna inom ishockeyn. Hinder som ska ha gjort det svårt för Stockholmslagen att bli bra inom ishockey.

Källan anger att landsortsklubbarna inom ishockeyn exempelvis har mycket bättre avtal om ishockeyarenorna jämfört med stockholmarnas avtal med Globen-arenan.

På landsorten kan hockeyklubbarna få alla inkomster från försäljning av mat och dryck på arenorna, medan det i Stockholm oftast är något utomstående bolag eller Svenska Fotbollsförbundet som tar intäkterna för det.

– Det är inga småsummor det handlar om, säger källan.

Å andra sidan får väl klubbarna stora biljettintäkter i Stockholm?
– Ja, inom fotbollen i alla fall. De har bättre avtal än hockeylagen, säger källan och anger att AIK:s och Hammarbys hockeylag knäckts av detta. Hammarbys hockeylag har till och med gått i konkurs.

Inom ishockeyn har det alltså inte handlat om någon bortamatchbojkott.

– För ishockeyn är det andra aktörer som klämt Stockholmslagen, säger källan och anger Stockholms stad och Globen-arenan.

Enligt källan är Firman Boys illa omtyckta bland AIK:s stora supporterförening Black Army.

– Firman Boys är föraktade och illegala. Ingen i Black Army vill kännas vid Firman Boys. De slåss och strular, säger källan.

När en AIK-spelare vid ett tillfälle blev berusad på stan, ringde en Firman Boys-medlem efter några polare och tvingade spelaren att åka hem i taxi mot hans vilja. Handgemäng uppstod.

Trelleborgs FF spelade häromdagen hemma mot Hammarby, med bojkott av Hammarbys supportrar.

Trelleborg bedömer dock att effekten inte blev stor.

– Jämfört med fjolårsmatcherna hemma mot Hammarby, räknade vi ut att det bara var 40 färre i publiken, säger TFF:s marknadschef Barbro Bengtsson och konstaterat att intresset från lokalbefolkningen var stor.

Förra året kom det 400 Hammarby-fans och tittade. En ståplatsbiljett kostar 100 kronor. Om alla de hade kommit i år skulle klubben fått 40.000 kronor mer i intäkter i år.

– Men jag anser att varje klubb får ta ansvar för sin supporterklubb och ta kostnaden för att skicka med publikvärdar som åker med på bortamatcherna. Det är klubben själv som har bäst kunskap om sina egna supportrar, säger Barbro Bengtsson.

Trelleborgs FF kommer enligt Bengtsson inte att gå med på kraven från Stockholmsklubbarna, att ta kostnaden själv för säkerheter och annat.

– Nej, det kommer vi inte att göra, säger hon och anger att det är ett beslut taget i TFF:s styrelse på den säkerhetsansvariges rekommendation.

– Det är klart, man kan inte utesluta att vi ändrar oss och omvärderar beslutet och inleder en ny dialog. Men som det ser ut nu står vårt beslut fast att inte ta de aktuella kostnaderna, säger marknadschef Bengtsson.

Hon beskriver TFF:s ekonomi som god.

– Det brukar alltid bli en fotbollsfest när Stockholmslagen kommer till oss på besök, så visst är det tråkigt när supportrarna väljer att stanna hemma, säger Gefle IF:s klubbdirektör Peter Hessel.

Enligt honom har dock inte Gefle IF något ställningstagande för egen del i frågan.

– Vi inrättar oss bara efter Svenska Fotbollsförbundet och Svensk Elitfotbolls direktiv, säger han.

Ekonomin inom Gefle IF är ”sund och god” enligt Hessel, och han anger att klubben får försöka locka fram flera Gävlebor till matcherna om inte Stockholmssupportrarna kommer.

Ian Hammar
ian.hammar@realtid.se
08-545 87 151
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Kommentera artikelnKommentera
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Registrera dig för vårt nyhetsbrev eller ändra dina prenumerationsuppgifter.