AIK-Västerås SK FK

Söndag 19 juni 2005, klockan 17.00
5-0 (2-0)

Råsunda Fotbollstadion

Andreas Eriksson blev tvåmålsskytt när AIK besegrade Västerås SK med 5-0 på Råsunda.

AIK utklassade Västerås SK

AIK utklassade Västerås SK, vann matchen med hela 5-0 och tog därmed över serieledningen. De svartgula dominerade matchen helt och fick stående ovationer från merparten av de 11.451 på Råsunda.

Längre ned på denna sida:
Fakta
Händelseförlopp
Laget
Övrigt
Matchens första fem minuter kom att prägla matchen i sin helhet. Det var mycket AIK, på gränsen till spel mot ett mål. Till skillnad från de tidigare motståndarna försökte VSK inte på allvar utmana.

Efter en chans för Ante Eriksson och en hörna kommer så 1-0. Mats Rubarth får bollen på vänsterkanten, slår ett välavvägt inlägg som Ante nickar i mål. AIK fortsatte att anfalla och de flesta anfallen blev långa och skapade problem för Västeråsförsvaret. Både Ante och Daniel Hoch var nära att öka ledningen vid några tillfällen. Två hörnor fick vi också, som Kristian Haynes lade, förstås. Mattias Moström var dessutom nära att friställa Daniel Tjernström efter förarbete av Haynes, men bollen hamnade strax bakom Tjerna.

Under en stor del av halvleken påminde det mer om ett träningspass på Karlberg än en seriematch. Anfallen kom oavbrutet mot spelare vars enda uppgift tycktes vara att stoppa anfallen, slå bort bollen och invänta nästa attack.

Ett nytt långt anfall med Tjerna, Rubarth och Moström i huvudrollerna lyckades målvakten rädda.
Efter en halvtimmes spel måste Moström lämna planen, då han fått känning av en tidigare skada. Arash Talebinjad ersatte. Tjerna driver i trettiotredje minuten bollen och slår på ett överaskande och bra skott, som målvakten klarar med visst besvär.
Så i den trettioåttonde minuten är det dags för ett nytt inlägg från Rubarth. Ett högt sådant mot den bortre stolpen och där finns Arash, som enkelt nickar in bollen i mål. 2-0.
2-0 i halvtid och ändå var det närmare både 4- och 5-0 än 2-1.

Den andra halvleken inleds med en läcker bicycletas från Rubarth, som dock inte går på mål. Under halvlekens första tio minuter kon vi i våg efter våg av anfall. VSK-arna kunde bara slå ifrån sig och hoppas på att eländet skulle gå över fort.
I den sextionde minuten blir det rörigt i VSK:s straffområde, vilket slutar med en målvaktsretur, som Ante slår i mål. 3-0.
Tretton minuter senare kommer 4-0. Tjerna löper på vänsterkanten på Kristoffer Arvhages passning och slår ett högt inlägg mot bortre stolpen. Arash rusar fram, får träff med en språngnick som tar i ribban, Arash fullföljer sin löpning och kan själv slå in returen i mål vid den andra stolpen.
Gabriel Petrovic, som ersatt Tjerna, gör ett bra offensivt jobb och stoppas genom hård tröjdragning. Domaren blåser straff. Derek Boateng är klart sugen på att ta den, men vikarierande lagkaptenen Daniel Hoch ser det som sitt ansvar. Han lägger den, sätter den invid målvaktens högra stolpe och det står 5-0.
De sista tre minuterna blir jämförelsevis händelselösa. 5-0 duger bra, trots att chanserna kunde gett det dubbla. Västerås kämpade genom hela matchen, men som tränaren Kjell Friman sa efter matchen: vi mötte ett alldeles för bra lag.

Daniel Örlund fick ett skott på mål. Han får trösta sig med att han fick se en kul och underhållande match utan att behöva bli svettig, utom möjligen av kvällssolen. Försvaret hade inga problem med de anfallsförsök som sporadiskt förekom. Haynes trivdes säkert, han fick arbeta offensivt under större delen av de nittio minuterna. Arvhage gjorde en utmärkt insats som vänsterback, inte minst hans passningsspel var utmärkt med bland annat två perfekta krossbollar.

Mittfältet drev på bra, byggde anfall på anfall utan ha för bråttom. Moström och Rubarth började lysande och det fortsatte lika bra, när Arash fick ersätta Moström. Dennis Östlundh säkrade det mesta bakåt och såg lugnt och säkert till att övriga på mittfältet och i anfallet, fick tid att inta positioner inför nästa anfall. Tjerna jobbade som vanligt kopiöst och fick fler offensiva chanser än normalt och verkade trivas utmärkt med det.

Ante Eriksson och Daniel Hoch skapade ständiga problem för VSK-försvaret genom sin rörlighet och sina löpningar. Ante är också väldigt stark i kroppen och svår att ta bollen ifrån.

Man vinner inte en seriematch med 5-0, om inte alla gör en fullödig insats, men det roligaste, framförallt på sikt, var nog att Arash äntligen fick göra mål. Och dessutom två stycken!
Daniel Örlund fick hålla nollan för fjärde gången i rad. Hoppas att han når sitt mål med fem raka nollor i Falkenberg på onsdag.

Säsongsinledningen var darrig. Nu har vi åtta matcher i rad utan förlust, fem raka vinster. Vi är tillsammans med GAIS det lag som gjort flest mål i serien och tillsammans med Trelleborg det lag som släppt in minst mål.

Rikard Norling var behärskat nöjd under presskonferensen, men han har å andra sidan vetat vart vi är på väg och trott på att vi ska komma dit. Vi är inte där än, men kommer närmare och närmare. Och till nästa match kanske Markus Karlsson och Daniel Tjernström vill vara med i leken också! Knappast Moström dock.

AIK Fotboll
[2005]

Arash Talebinejad tar sig förbi en flygande VSK:are. Arash ersatte Mattias Moström efter en halvtimmes spel och tackade för förtroendet med två mål.

8.541-0Andreas Eriksson (Mats Rubarth)
37.382-0Arash Talebinejad (Mats Rubarth)
45.26 Slut på första halvlek
Andra halvlek
55.34VarAIK: Dennis Östlundh
58.11VarVSK: Martin Andersson
59.373-0Andreas Eriksson (Kristian Haynes)
72.304-0Arash Talebinejad (Daniel Tjernström)
86.40VarVSK: Boris Ljevar
87.245-0Daniel Hoch (straff)
92.00 Slut på andra halvlek
Klicka på bollen för att se illustration av målet.