I höstas var Bojan Djordjic och Martin Mutumba två av AIK.s största publikfavoriter när AIK vann allt. Men när AIK startar om under nye tränaren Alex Miller försvinner bägge två – till ungerska ligatvåan Videoton.

AIK fick ett erbjudande som det inte gick att säga nej till, enligt nye sportchefen Jens Andersson:

–Vi fick ett konkret erbjudande och det budet var så pass bra att vi valde att sälja dem. Det vare att gemensamt beslut av den nya sportledningen.

Med Bojan Djordjic tappar AIK inte bara en bra spelare – utan också en profil och en ledare och pådrivare. Under våren har Martin Mutumba inte varit lika bra som han var i sluet av förra säsongen men där försvinner en publikfriare.

– Bägge är starkt förknippade med klubben. Det är två bra spelare som går med högt huvud och rak rygg från AIK. Nu är det dags för andra spelare att kliva fram och axla manteln när de försvinner, säger Jens Andersson.

Videoton FC från Székesfehérvá slutade två i den ungerska ligan och ska försöka ta sig in i Europa League under sommaren – samtidigt som AIK förbereder sig för kvalet till Champions League.

När Martin Mutumba och Bojan Djordjic flyttar kommer fyra nya spelare in.

23-årige mittfältaren Robert Åhman Persson återvänder till AIK efter några års bortavaro. Robert Åhman Persson kommer närmast från Malmö och har spelat i Väsby och danska Viborg sedan han lämnade AIK 2006. Nu har han skrivit på 3,5 år.

– Det är otroligt kul att Robban är tillbaka. Han har varit ute och samlat på sig erfarenhet, även internationellt, ett tag, säger Jens Andersson.

Dessutom kommer den 27-årige anfallaren Goran Ljubojevic från NK Zagreb.

– Han är bra i boxen och bra på huvudet. En klassisk nummer nio, säger Jens Andersson.

Ljubojevic har skrivit på för 1,5 år.

Även förre AIK-aren Admir Catovic kommer tillbaka från Väsby i Superettan.

– Han har bra spetsegenskaper, är en bra dribbler och kan göra mål, säger Jens Andersson om 22-åringen som skrivit på för tre år.

Dessutom förstärker AIK det defensiva mittfältet med förre Elfsborgspelaren Helgi Danielsson – närmast från Hansa Rostock som också skrivit på för 3,5 år.

– Det är en reslig pjäs och en bra defensiv mittfältare som har erfarenheter både från Sverige och utlandet, säger Jens Andersson.