Frälste AIK.
Frälste AIK.

AIK-GAIS 1-0 (Inkl. Spelarbetyg)

AIK tog en livsviktig seger på Råsunda men priset blev högt då Gabriel Özkan utgick med ett befarat benbrott.

AIK vann återigen på Råsunda och precis som i matchen mot BP så kom segermålet sent, mycket sent. Det var annars ett rätt taggat hemmalag som inledde matchen klart bäst med Dulee Johnson på en aningen difus högerytterplats. På mitten hade Daniel Tjernström och Robert Åhman-Person lagt beslag på platserna och på topp bredvid den givne Bangura huserade Goran Ljubojevic istället för Flavio.

GAIS parkerade spelarbussen framför mål omgående och sysslade mest med meningslösa kontringsförsök, något AIK:s backlinje hade full kontroll över. AIK anföll främst centralt och via Bangura blev det ofta farligt, AIK:s nummer 20 var för övrigt briljant innan paus och enbart ett mål fattades.

Efter cirka 20 minuter händer det som inte får ske, Gabriel Özkan blir skadad igen. Denna gång är det inte självförvållat utan GAIS-backen Ekunde får ta på sig det som skedde. Nere vid hörnflaggan blir Özkan fult tacklad och det slutar så illa att Özkan bärs ut på bär i till synes svåra smärtor med ett befarat benbrott. Tacklingen är förvisso på bollen men den är minst lika ful som den tackling Helsingborgskaptenen Marcus Lantz delade ut förra veckan. AIK får inte ens frispark och Ekunde får spela vidare, ett svagt domslut från domare Jonas Eriksson som inte hade många rätt innan paus - Eriksson är annars normalt sätt Allsvenskans klart bästa domare.

Spelet kommer av sig efter skadan och Flavio (ersättaren till Özkan) för inte många glada innan paus. Mohamed Bangura är hal som en ål inne i boxen och lurar konstant sin bevakare, dessvärre fastnar många avgörande passningar på GAIS-ben vilket resulterade i få riktigt heta målchanser för AIK. GAIS då? Var dom över AIK:s planhalva någon gång innan paus? Tveksamt.

AIK fortsätter att föra spelet efter paus och Dulee Johnson blir mer involverad då han vandrar innåt planen. Det är samme Johnson som får en jättechans att sätta 1-0 men GAIS visar prov på uppoffrande försvarsspel och 0-0 står sig. GAIS sticker upp en gång och det blir sånär ett ologiskt 0-1-mål men skottet prickar Ivan Turinas ribba.

AIK tröttnar lite tjugo minuter innan slutsignalen och därmed genomförs en del byten. Tjernström kliver ut och in kom islänningen Helgi Danielsson vars närvaro fick upp tempot en aning på AIK:s spel. Även Goran Ljubojevic går ut och ersätts av CH Jagne (snabbare än Usain Bolt?) vilket blir matchavgörande.

Jagne får först ett kanonläge på en alldeles för lång boll som susar över GAIS backlinje men den forne AIK-målvakten Dime Jankulovski kan med lite tur göra en snygg benparad. Det ser ut att gå mot 0-0 och ett oerhört onödigt poängtapp när CH Jagne ännu en gång sliter sig loss. Denna gång blir han fälld och reprisen visar att domare Eriksson dömer helt korrekt straffspark med bara två minuter kvar till matchminut 90.

Kenny Pavey, som satte 1-0 mot MFF från elva meter, gör om samma bedrift och det med en straffspark i världsklass! Nära Dimes högra kryss och via ribban dunkar engelsmannen in segermålet för AIK och vilda jubelscener utspelar sig på Råsunda. Rättvisa hade skipats.

AIK vinner och lämnar därmed det direkta bottenträsket.

Segern får naturligtvis ett trist efterspel då många tankar går till Gabriel Özkan. Så mycket talang och så mycket otur med skador. När spelaren äntligen är tillbaka så skickas han återigen till sjukhus med ett benbrott på grund av en annan spelares ovårdade spel. Oerhört trist och man kan man bara hoppas att vi får se Özkan i en AIK-tröja framöver.

Spelarbetyg AIK

Ivan Turina 3

Kenny Pavey 4
Niklas Backman 3
Per Karlsson 3
Nils-Eric Johansson 2

Daniel Tjernström 2
Robert Åhman-Persson 3
Gabriel Özkan 3
Dulee Johnson 2

Mohamed Banhura 4
Goran Ljubojevic 2

Avbytare:

Flavio 2
Helgi Danielsson 3
CH Jagne 3

Skriv ut denna artikel Skicka till Facebook Tipsa någon om denna artikel

CHRISTOPHER KVIBORG
christopher.kviborg@svenskafans.com
2010-08-14 19:36:00


Annons:
Omröstning
I matchen mot Rosenborg spelade AIK i helsvart ställ, bra eller dåligt?
AIK borde spela med helsvart ställ
AIK spelar i svart tröja och vita shorts
Antal röster: 1554
Visa resultat
Annons:Fler nyheter från Svenskafans

tom tom

tom
Välj annan sida
TV-matcher
Canal+ Sport 220:40
FC Twente - SC Heerenveen
Viasat Fotboll, Viasat Sport HD21:00
AC Arles - RC Lens
TV4 Sport21:30
Sevilla - FC Barcelona
» Se alla matcher

Annons:

Senaste nyhterna

Senaste nyhterna Senaste nyhternaDygnets mest lästa
Dygnets mest lästaHetaste forumen
Hetaste forumen


Hetaste klubbrummen