Foto: Bildbyrån

Lagrells oro: ''Inget hit om AIK åker ur''

AIK är i farozonen för att åka ur allsvenskan. För många bedömare bland det värsta som kan hända den allsvenska fotbollen. Förbundsordförande Lars-Åke Lagrell håller med.
- Det vore ju ingen hit för allsvenskan om AIK skulle åka ur, säger Lagrell.

- Det är inte bra när ett av våra mest publikdragande lag håller på att åka ur, fortsätter Lagrell för FotbollDirekt.se.

AIK:s situation har blivit lika allvarlig som det ödesdigra året 2004 som slutade i superettan.
Efter förlusten mot Kalmar skiljer bara en poäng till nedflyttning och bara vid ett enda tillfälle under hela hösten har mästarna gjort mer än ett mål i en match.
I nuläget finns egentligen ingenting som talar för att AIK ska reda upp den allvarliga situationen.
Den allsvenska fotbollen riskerar nu på allvar att förlora landets kanske mest inflytelserika klubb.
Förbundsordförande Lars-Åke Lagrell vill vara neutral men håller med om AIK i superettan - på ett ungefär - är det värsta som kan hända svensk klubblagsfotboll.

- Ja, det är klart. Om AIK åker ur och Hammarby samtidigt misslyckas med att gå upp...det är ingen hit för svensk fotboll.
- Jag har förståelse för sådana som anser att det är bland det värsta som kan hända den allsvenska fotbollen, det har jag.

Grundbultarna för Lagrell och en maximalt kommersiell allsvenska ligger i att rätt klubbar spelar i vår högsta serie.
Hur mycket neutral vår förbundsordförande än vill vara så kan han inte komma runt att en AIK-degradering blir kostsam för vår högsta serie.

- Det är klart att det ideala är att de stora lagen från våra största städer ska spela i allsvenskan samtidigt, säger Lagrell och fortsätter:

- Samtidigt så finns ändå en trygghet i att de största klubbarna alltid kommer tillbaka och det är jag övertygad om att AIK också gör även om laget skulle åka ur.

Men ett AIK i superettan skulle också få konsekvenser för förbundet självt som äger och driver vår nationalarena, något Lagrell också erkänner.

- Ja, det går att ha synpunkter på. Som planägare till Råsunda så är det klart att vi vill ha så många bra och viktiga matcher som möjligt på en säsong. Så det är klart att det på sätt och vis påverkar oss också om AIK skulle åka ur.

- Men som sagt jag är neutral. Det är ingenting jag går och oroar mig för men om du frågar mig vad som vore bäst för allsvenskan så är det ju inte att en klubb som AIK åker ur - med tanke på det intresse våra största klubbar tillför.

Ola Gustavsson

 

Miller trots krisen: ''Vi är absolut inte rädda''

AIK:s kris är total.
Tung förlust senast och i kväll väntar Helsingborg.
Men trots det allvarliga läget och superettan-hotet så räds Alex Miller inte alls guldjagande HIF.


Dahlins straffpsykologi straffade Olsson

Johan Dahlins räddade straff mot IFK Göteborg kan bli guld värd. MFF-hjälten berättar här om strafftaktiken som knäckte Thomas Olsson.

Vill bryta negativ trend mot Djurgården

INFÖR MJÄLLBY - DJURGÅRDEN
Båda lagen har under uppmärksammade former besegrat Malmö FF på
hemmaplan. Mjällby tidigare i våras. Djurgården senast. Nu möts lagen på
Strandvallen och det är decimerat hemmalag som tar emot formlaget från
Stockholm.

EXTRA - Finansiär ger klartecken för Obolo

Ryktet om en Ivan Obolo-comeback i AIK blir nu alltmer seriöst.
I dag garanterar en av AIK:s viktigaste finansiärer genom åren att göra allt för att lösa en affär.

Skyttekung formtoppad inför ödesmatch

Gefle och Halmstad är båda i allra högsta grad inblandat i den
allsvenska bottenstriden. Att då förfoga över duktiga målgörare blir
förstås än viktigare. Och hos Gefle har gamle skyttekungen Hasse
Berggren börjat röra på sig.

''AIK:s självförtroende är skört''

Efter Malmös seger i går har Helsingborg pressen på sig att vinna mot AIK i kväll. Helsingborgs-tränaren Conny Karlsson tror på goda chanser och hoppas HIF kan dra nytta av ett ängsligt AIK.

Veteranens guldjubel: ''Det är enorm glädje''

Malmö FF slog IFK Göteborg med 2-1 i en spektakulär match som innehöll det mesta.
MFF:s 1-0-mål föregicks av en misstänkt hands, Göteborg missade en straff och en målvaktstabbe låg bakom matchavgörandet.

Italienska proffsklubbar jagar Larsson

Cesena och Bologna uppges ha varit på plats för att studera Daniel Larsson under matchen mot IFK Göteborg. Och han själv känner sig inte främmande för spel utomlands.

Här är alla fakta om dramat i Malmö

Malmö tog initiativet i guldstriden igen. 2-1 mot IFK Göteborg i en riktig publikmatch. Här är alla fakta och statistik om matchen.  FD-SPECIAL

Trelleborgs hemmasvit bruten: "Nöjd med poängen"

Sex hemmavinster i rad fick räcka för den här gången. Elfsborg bröt Trelleborgs svit då lagen delade på poängen. Och det är TFF:s lagkapten Kristian Haynes trots allt ganska belåten med.

Glödhet Hysén tar Blåvitt närmare Europa

IFK Göteborg vann klart mot Åtvidaberg mycket tack vare en glödhet Tobias Hysén. Nu närmar sig Blåvitt Europa. "Tobbe" ser dock modest på chansen till Europaspel nästa säsong

Berggren nickade Gefle till livsviktig seger

Gefle greppar tag i det allsvenska halmstrået. Seger i jumbomötet mot BP - veteranen Hasse Berggren visade vägen med pannan.

Nykomlingen bröstar upp sig: "Behöver knappast vara rädda för något lag"

Åtvidabergs poängsvit har gett kaxigt självförtroende inför
säsongavslutningen. Till dagens match mot IFK Göteborg bröstar
anfallaren Paulus Roiha upp sig.
- Vi behöver knappast vara rädda för något lag, säger han till Corren.se.

"Det klickar inte mellan mig och Prahl"

Joakim Sjöhage har haft svårt att ta en plats i Trelleborg i år. Senast mot BP platsade han inte ens på bänken - det både förvånar och irriterar honom.

Livsviktig BP-poäng: ''Jag är lite besviken''

Brommapojkarna var bara tolv minuter ifrån första segern sedan i somras. Trots det en oerhört viktig poäng för krisdrabbade BP.

Trots avstängningsmörket: ''En jättechans''

Brommapojkarnas kris är närmast total. Att i det läget få möta ett kraftigt reservbetonat Elfsborg låter möjligen som viss lättnad.
- Nej, det här är en jättechans för våra yngre spelare, varnar Elfsborg.

Säsongen i fara för Kalmar-profil

Kalmar FF har precis lagt ett krisläge bakom sig - då skadar sig Tobias Eriksson och riskerar att missa resten av säsongen.

Turina tror på ny petning: ''Miller väljer Stam''

Ivan Turina är fortsatt petad för Kenny Stamatopoulos. Det är Turina själv som är övertygad om att AIK-tränaren Alex Miller fortsätter att satsa på andremålvakten mot Helsingborg.

Blåvita veteranen: ''MFF bättre än HIF''

GULDDRAMAT IFK Göteborgs Thomas Olsson har inför dagens match mot Malmö sin guldfavorit klar. Han tror på MFF framför Helsingborg. Men med tanke på Blåvitts Europachans är poäng i kväll som på liv och död.