Foto: Carl-robert Jonzon

Erik Hamrén föreläste i kyrka

Sveriges förbundskapten: Som ung var jag med en del i EFS men sen tog fotbollen över

Publicerad: 2011-03-01 03:00
Textstorlek
    • Tipsa andra

Andreasförsamlingen-Fjällstugan i Jönköping hade tillsammans med IF Hallby bjudit in den svenske förbundskaptenen för att tala om ledarskap.

Tillfället var startskottet för ett samarbete mellan missionsförsamlingen och fotbollsklubben där de bland annat ska stötta en hjälporganisation som heter CRAC i Moldavien som jobbar med fattiga barn.

Kyrkan, vackert belägen på en bergssluttning med utsikt över hela Jönköping, var fylld till sista plats av barn- och ungdomsledare från de båda föreningarna.

På en pressträff strax innan delade Hamrén, som är känd för sin entusiasm, med sig av sina tankar. Frågorna handlade om allt från fotbollens etik till hurdan Zlatan egentligen är.

Förbundskaptenen skojade om att John Ahlström, ungdomspastor i Fjällstugan, hade jagat honom nästan ända sedan han tillträdde som förbundskapten för drygt ett år sedan.

Och Hamrén verkade hemtam och svarade med eftertanke på alla frågor.

När var du i en kyrka och föreläste senast?

-Det har jag aldrig gjort förut, men det är roligt att pröva på. Som ung var jag med en del i EFS men sen tog fotbollen över, sa Erik Hamrén och citerade Liverpoollegenden Bill Shankly som sagt att av alla oviktiga saker är fotboll det viktigaste.

När det gäller etiken inom fotbollen, att vinna till varje pris, menade han att de flesta vill vara ärliga men att man i stridens hetta ibland går över gränsen.

-Ska ett lag lyckas gäller det att alla har respekt för varandra. Det är inte säkert att alla tycker om varandra men alla måste visa respekt, sa Erik Hamrén som är framgångsrik i sitt yrke.

Kyrka och idrott

Han har till exempel tränat Örgryte, AIK, danska Ålborg och Rosenborg från Norge innan han blev svensk förbundskapten. De två senare klubblagen tog han till nationella mästartitlar.

När han talade om vad kyrkan och idrotten har gemensamt använde han den gyllene regeln i Bibeln för att belysa hur han tänker:

-Om man behandlar andra människor som man själv vill bli behandlad själv så kommer man långt.

På varsin sida hade Hamrén John Ahlström från Fjällstugan och Pernilla Ljungbergh från IF Hallby.

-Både idrotten och kyrkan vill ge barn och ungdomar en meningsfull fritid, sa Pernilla Ljungbergh vars klubb fostrat spelare som förre Ajax-proffset Peter Larsson och Martin Ulander, Örgryte.

Om fotbollens kommersialisering och att skillnaden mellan vinst och förlust betyder så mycket ekonomiskt för fotbollsklubbarna, menade Erik Hamrén att man inte går omkring tänker på pengar hela tiden.

-Men det är sjukt att en spelare kan kosta 55 miljoner pund, 550 miljoner kronor, sa förbundskaptenen och tänkte på Fernando Torres som gick från Liverpool till Chelsea nyligen.

Omtanke och ärlighet

Erik Hamrén är känd som en god kommunikatör och glädjespridare och har en positiv ledarstil som smittar av sig på omgivningen:

-En bra ledare måste först och främst ha en idé och filosofi om hur han eller hon ska jobba.

Omtanke och ärlighet är bra egenskaper och viktigast är att brinna för det man gör.

-Svårast med ledarskapet är att tro på det man gör i motgång, att ha ork och kraft att jobba vidare.

Hamrén blev personlig när han berättade om vad hans egen familj, hustrun Agneta och de båda döttrarna, som är 18 respektive 22 år, betyder:

-De ger mig energi och kärlek vilket behövs i livet.

Och han blandade också in sin farmor, som varit död i många år, för att beskriva kärleken:

-Hon sa aldrig att hon älskade mig. Men jag kände att hon älskade mig, sa Erik Hamrén.

Tror på Gud

På Dagens fråga "Tror du på Gud?" svarade förbundskapten:

-Ja, men jag går inte i kyrkan så ofta.

När Erik Hamrén gick in till de två hundra barn- och ungdomsledarna som ivrigt väntade i lokalen intill fick han rungande applåder.

Återstår att se om han är lika populär i höst när det avgörs om Sverige tar en plats i EM-slutspelet 2012. Det kunde han inte lova, men däremot att han och landslaget ska ge allt för att lyckas.

Vad tyckte du var bäst med Erik Hamréns föredrag?

Anders Eidborn, gymnasielärare, Jönköping:

-Han gjorde ett trovärdigt intryck och var otroligt lätt att lyssna på. En bra retoriker som fick fram sitt budskap. Jag fick intrycket att han lever som han lär och fastnade för det han sa om respekt. Att visa ömsesidig respekt är oerhört viktigt som ledare, oavsett om man som jag är scoutledare i församlingen eller om man är förbundskapten i fotboll.

Lars B Lundgren, pensionär, Jönköping:

-För mig som är uppväxt i frikyrkan och inte fick idrotta när jag var barn var det roligt i sig att Hamrén kom till Fjällstugan. Det visar att idrott och tro inte behöver stå i motsatsförhållande. Hamrén visade att man måste vara beredd att offra något för att nå sitt mål. Han var ödmjuk, ärlig och tog exempel från sitt eget ledarskap som strök under det han ville säga.

Hanna Ekström, studerande, Jönköping:

-Han kändes jordnära, äkta och hade ett vardagligt språk som var lätt att förstå. Jag pluggar till sjuksköterska och har just avslutat en kurs om ledarskap så det kändes väldigt aktuellt att lyssna på Erik Hamrén.

- Särskilt fastnade jag för när han pratade om attityden, att det är lätt att ha höga mål men att det är viktigt att se vad som krävs för att nå dit.

Thomas ManfredhThomas Manfredh
Reporter

08-619 24 44
Få ut mer av dagen
Vill du få ut mer av Dagen?
Prenumerera på tidningen Dagen.
Pil Klicka här för ett bra erbjudande.
1 månad gratis!
Genom att kommentera på Dagen.se så godkänner du våra regler
Följ oss via
Använder kyrkorna i Sverige migranterna?
JaNejVet inte
Mest bloggade artiklar på Dagen.se
Så tycker bloggarna om Dagen
Dagen i mobilen Dagens nyheter i din RSS-läsare Dagen i PDF-format Dagens nyhetsbrev Prenumerera på Dagen
 -  Obunden på kristen grund

Redaktör Dagen.se: Dagen
Tjänstgörande webbreporter: Leif Cyrillus
Ansvarig utgivare: Daniel Grahn
Följ Dagen:
Dagen på Facebook
Dagen på Twitter
Dagen på YouTube
Dagen på Vimeo
Dagen i din RSS-läsare