AIK Fotboll

2012-09-27 07:48
Foto: Idrottsfoto.com

Utmärkelser 2012 för säsongen 2011

Årets lag 2011, pojk: P97 Ungdomsakademin
AIK pojkar födda 1997 är en åldersgrupp som har skördat stora framgångar under åren och samtidigt haft riktigt kul på vägen. Laget har bland annat tagit två SM-guld (2008 och 2012) och två S:t Erikscups-guld (2010 och 2011).

Säsongen 2011 gjorde man två riktigt bra prestationer mot internationellt motstånd:
- Tredje plats i Lennart Johansson Academy Trophy efter ettan Georgiens landslag och tvåan Juventus.
- Femte plats av 32 lag i en elitturnering i Italien där man kom före lag som Juventus, Milan, Napoli, Arsenal, Manchester U, Bröndby m fl.

Nationellt vann laget sin andra raka titel i S:t Erikscupen och blev första AIK-lag i historien att ta sig till Sverigeslutspelet som man sedan vann och sedermera fick spela i Europaslutspelet. Det som gör laget unikt är att alla 18 spelare i truppen har deltagit i framgångarna där 14 av spelarna har spelat minst tre år i AIK och där nio av spelarna var med redan när AIK:s Knatteskola startade. Det är ett gott betyg till AIK:s ungdomsverksamhet och till denna åldersgrupp som visar att vår fotbollsutbildning håller väldigt hög nivå nationellt och internationellt. Vi ser fram emot att få se flera av spelarna spela i svartgula tröjan inne på Friends Arena i framtiden.

Årets lag 2011, flick: F99U
AIK F99-U har under 2011 fortsatt att utvecklas som både lag och som individuella spelare vilket gav stora framgångar under året med seger i seriespelet i S:t Erikscupen och en rad andra fina cupframgångar varav flertalet varit inbjudningsturneringar. Trots att laget utgör AIK:s andra lag i åldersgruppen så mäter sig laget väl med övriga svenska lag och rankas som ett av Sveriges bättre lag i sin åldersgrupp. Laget får priset som årets flicklag 2011 för att ha uppvisat en kombination av spelarutveckling och lagresultat samt bedrivit en mycket högkvalitativ träningsverksamhet.

Årets talang 2011, pojk: Anton Salétros
Anton, född 96, är en talang i dess rätta betydelse. Han äger passion för hårt arbete och gör aldrig avkall på det som krävs för att alltid prestera maximalt. Anton har sedan han kom från Enskede IK hösten 2009 stått för stor skicklighet i spelets alla riktningar och ett gott ledarskap. Anton utvecklades mycket under 2011 och krönte säsongen i Pojk-SM slutspelet, där han bar fanan högt bland två år äldre spelare. Hans framfart i AIK och pojklandslaget har uppmärksammats bland storklubbar i Europa och det bekräftar naturligtvis Antons potential. Unge Salétros håller en ödmjuk inställning inför uppgiften, samtidigt som han lyser av naturlig dominans på och utanför planen. Med sitt kraftfulla djupledsspel, vinnande duellspel och sin genombrottsförmåga går Anton mot ett nytt fantastiskt år!

Årets talang 2011, flick: Daniella Novakovic
Daniella Novakovic har AIK i blodet. Hon har tillhört föreningen sedan starten i Knatteskolan och har sedan dess utmärkt sig som en exceptionell talang. Redan från tidig ålder såg man vilken enorm speluppfattning hon hade, med precisa skarvar och passningar till lagkamrater, samtidigt som hon under den senaste tiden även utvecklat sitt eget poängspel genom bli en tuffare box-spelare och utveckla sitt tillslag.

Årets Ungdomsspelare 2011, pojk: Robin Quaison
Robin började i AIK redan i Knatteskolan och har med framgång spelat i AIK:s pojk och juniorlag innan han 2011 tog steget över till samarbetsklubben Väsby United där han direkt tog en plats i startelvan och blev en tongivande spelare, för att därefter direkt gå vidare till AIK:s A-lag. Med elegans, spets och en villighet till det hårda jobbet samt med en stor portion ödmjukhet, brinnande passion för sin utveckling och fotboll, är Robin en viktig förebild för kommande generationer unga spelare från AIK Ungdomsakademi och han är sannerligen värd denna utmärkelse som Årets Ungdomsspelare 2011.

Årets Ungdomsspelare 2011, flick: Sofia Wallin
Sofia kom till AIK i tidig ålder och är AIK:are ut i fingerspetsarna. Hon har de senaste åren tillhört AIK:s damjuniorer som skördat en mängd framgångar i såväl Gothia Cup, Futsal SM, S:t Erikscupen, Flickallsvenskan samt att man avancerat upp till seniorsystemets division 2. Sofia har i alla lag hon spelat i varit en tongivande spelare på planen, med en stenhård spelstil så sätter hon respekt i motståndarna och hon producerar en stor mängd poäng med sitt fina skott och konstanta djupledslöpningar.

Årets Bosse Sjögren-stipendiat 2011, pojk: Peter Wennberg
Peter kom till AIK hösten 2008 i samband med att AIK Ungdomsakademi bildades. Han har varit tränare för de äldre lagen i akademin samt under det senaste år ansvarig tränare för juniorlaget. Peter har kombinerat sitt uppdrag som tränare med att vara ansvarig för utarbetande av AIK Utvecklingsplan för spelare, som ligger till grund för den fotbollsträning, utbildning och matchning som bedrivs. Peter är en mycket kompetent tränare som på ett förtjänstfullt sätt kombinerar utvecklingen av våra unga spelare med ett socialt engagemang i varje enskild individ.

Årets Bosse Sjögren-stipendiat 2011, flick: Robert Svanström
Robert Svanström är ledare för AIK F98:1 och har tidigare också varit verksam som ansvarig tränare för AIK F97. Robert har under sin tid i AIK utmärkt sig som en lugn och trygg ledare med ett brinnande intresse för barn och ungdomars sociala utveckling i kombination med AIK:s elitinriktade utbildningsverksamhet för unga fotbollsspelare, och rent specifikt för flickornas fotbollssatsning.
Roberts ledarskap står för kvalitet, långsiktighet, kontinuitet och utveckling och vi är enormt stolta över att ha ledare som honom i AIK FF.

Årets Ungdomsledare 2011, pojk: David Ehlton
David Ehlton var under 2011 tränare, lagledare och materialansvarig för P97U i AIK. David fick ta över laget under säsongen och såg till att spelarna utvecklades och laget också avancerade i seriespelet. David ser varje individ och har för många i laget blivit en reservpappa. Han har stor fotbollskunskap och i kombination med sin erfarenhet blivit den trygghet varje lag behöver. Han är också den som först ställer upp när klubben behöver hjälp med andra åtaganden eller frivillig personal. David är en genuin AIK:are och det är ledare som honom som gör att vi med glädje och tillförsikt kan se en ljus framtid för våra ungdomar i klubben!

Årets Ungdomsledare 2011, flick: Patrik Wickman
Årets flicktränare 2011 är Patrik Wickman som är tränare för Damjuniorer och F99:U. Patrik får priset efter att uppvisat ett djupt engagemang för så väl lag som individuella spelare där Patrik alltid är väl förberedd för så väl träning som match, sin pedagogiska förmåga och sin djupa kompetens. Vi ser en ljus framtid för Patrik i sin tränarkarriär.

Text: AIK Ungdom

  Följ AIK Fotboll på Twitter
 • Utmärkelser 2012 för säsongen 2011 2012-09-27

  AIK Ungdom presenterar här sina utmärkelser 2012 för säsongen 2011.

  Oavgjort i toppmötet 2012-09-26

  Toppmötet mellan AIK och IF Elfsborg slutade 1-1 efter att Martin Lorentzson svarat för ett drömmål då han kvitterade i den 56:e minuten. Bortalaget tog ledningen i den 24:e minuten efter passivt försvarsspel av AIK.

  Nästa hemmamatch i UEL 4/10 2012-09-26

  AIK spelar sin nästa hemmamatch i Uefa Europa League torsdagen den 4 oktober, kl 21:05 då FK Dnipro med före detta AIK-spelaren Derek Boateng i laget gästar Råsunda Fotbollstadion. Köp din biljett så snart som möjligt via Ticnets hemsida eller direkt hos ett Ticnet-ombud.

  Startelvan mot IF Elfsborg 2012-09-26

  AIK ställer upp med följande startelva i hemmamatchen mot IF Elfsborg, avspark klockan 20:05 på Råsunda: 3 Karlsson, 4 Johansson (K), 9 Kayongo-Mutumba, 10 Borges, 11 Atakora, 16 Lorentzson, 20 Moro, 22 Karikari, 27 Turina, 45 Majstorović, 75 Bangura.

  Över 17 000 har biljett 2012-09-26

  Klockan 16:00 på onsdagen hade 17 163 personer försäkrat sig om en plats på det allsvenska toppmötet mellan AIK och IF Elfsborg. Den heta matchen spelas på Råsunda Fotbollstadion nu på onsdag (26 september) och vi uppmanar alla supportrar att köpa biljett så snart som möjligt.

  Lösbiljetterna till PSV slut 2012-09-26

  Trycket var hårt då lösbiljetterna till PSV Eindhoven-AIK i Uefa Europa League släpptes och de är nu slutsålda. AIK jobbar på att få tag i flera biljetter till matchen och ifall det går att ordna kommer information om biljettsläpp att publiceras på aikfotboll.se.

 • Eftertraktade biljetter till PSV 2012-09-26

  Intresset för biljetter till bortamatchen mot PSV Eindhoven den 25 oktober är stort. Kön ringlar lång från biljettluckorna utanför AIK Shop och kl 10 släpps lösbiljetter till AIK-medlemmar samt årskortsinnehavare.

  ”Riala” Karlsson leder inmarschen 2012-09-25

  Som en hyllning till vår fantastiska historia på Råsunda kommer AIK under det sista året på Nationalarenan att låta en välbekant AIK-profil leda in lagen på planen och på onsdag är det Göran ”Riala” Karlsson som har äran att leda in lagen. Kom i tid och missa inte detta historiska ögonblick!

  Damlaget föll i derbyt 2012-09-25

  AIK:s damlag förlorade mot Tyresö FF med 0-4 på Skytteholms IP. AIK svarade för en bra första halvlek och höll jämna steg med guldjagande TFF, men efter ett frisparksmål av Marta i inledningen av den andra halvleken tog gästerna helt över matchen.

  Köp matchprogrammet på onsdag 2012-09-25

  Missa inte att köpa dessa samlarobjekt som kommer att vara hett eftertraktade på onsdag.

  Förlängd försäljning för årskortsinnehavare 2012-09-25

  Då trycket från våra årskortsinnehavare har varit hårt in i det sista på paketen till Uefa Europa League och då många har haft bekymmer med att genomföra sina bokningar på nätet så förlänger AIK försäljningsperioden för våra årskortsinnehavare som därmed även har onsdagen den 26 september på sig att köpa sina ordinarie platser.

  Truppen mot IF Elfsborg 2012-09-25

  AIK:s chefstränare Andreas Alm har – tillsammans med assisterande tränarna Nebojsa Novakovic, Christer Swärd och Lee Baxter – tagit ut 18 spelare till onsdagens hemmamatch mot IF Elfsborg på Råsunda Fotbollstadion. Avspark kl 20:05.

 • Hårt tryck på flygstolar till PSV 2012-09-25

  Klockan 10 idag släpptes flygresor till AIK:s bortamatch mot PSV Eindhoven. Köerna ringlade långt utanför AIK Shop och trycket var hårt på de 291 eftertraktade platserna. Det finns fortfarande platser kvar så besök AIK Shop om du vill köpa din resa till Holland.

  Frågor och svar - Europapaketen 2012-09-25

  Vi får många frågor kring Europa League-paketen för våra årskortsinnehavare och svarar på dessa så snart vi kan. På denna sidan har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren.

  Avspark: Inför AIK-IF Elfsborg 2012-09-25

  Allsvenskan går nu in i sitt slutskede och kampen om SM-guldet står mellan fyra lag inom två poäng. Två av dessa lag möts på Råsunda Fotbollstadion på onsdag (26 september) och segrarna i matchen går upp i (tillfällig?) serieledning. AIK-supportrarnas mäktiga stöd kan vara den avgörande skillnaden på onsdag - så ställ upp för Gnaget. Avspark sker kl 20:05. Välkomna till denna toppmatch!

  Damlagets trupp mot Tyresö FF 2012-09-25

  AIK:s chefstränare Mattias Eriksson har - tillsammans med assisterande tränaren Emma Silvandersson - tagit ut 18 spelare till tisdagens hemmamatch i Damallsvenskan mot Tyresö FF på Skytteholms IP. Avspark kl 19:20.

  Studio AIK inför guldstriden 2012-09-25

  Viktor Lundberg och Expressens Axel Pileby är gäster i veckans studio AIK. Tillsammans med Oscar Lindgren Ortiz synar trion den allsvenska guldstriden. Dessutom blickar veckans program tillbaka på matcherna mot Napoli och IFK Norrköping.

  Missa inte onsdagens toppmöte! 2012-09-24

  Det är bäddat för ett riktigt dramatiskt toppmöte i Allsvenskan på onsdag (26 september) då AIK tar emot serietvåan IF Elfsborg hemma på Råsunda. Missa inte att köpa biljett till denna stormatch så snart som möjligt, vi kommer att bli många AIK-supportrar på Nationalarenan.

 • Provsittardagar på Friends Arena i november 2012-09-24

  I samband med att årskorten för 2013 släpps till försäljning kommer AIK Fotboll i november att anordna provsittardagar på Friends Arena.

  Avspark: Inför AIK-Tyresö FF 2012-09-24

  Med sex omgångar kvar av Damallsvenskan kämpar AIK för att ta sig över nedflyttningsstrecket. Nästa möjlighet till poäng är på tisdag (25 september) då tabelltvåan Tyresö FF kommer på besök till Skytteholms IP. Avspark sker kl 19:20.

  Stöd damlaget på plats! 2012-09-24

  Tisdagen den 25 september tar AIK:s damlag emot Tyresö FF i ett mycket viktigt derby i Damallsvenskan. Matchen startar kl 19:20 och entréerna öppnar en timme innan, välkomna till Skytteholms IP!

  Intervjuer efter 2-2-matchen 2012-09-24

  AIK Media träffade Andreas Alm, Niklas Backman och Mohamed Bangura efter söndagens match mot IFK Norrköping.

  Oavgjort i händelserik match 2012-09-23

  AIK var på väg mot segern borta mot IFK Norrköping då Kwame Amponsah Karikari dunkade in 2-1 i den 84:e minuten, men hemmalaget kvitterade tre minuter senare. Båda lagen hade mängder med målchanser, men bra målvaktsspel höll siffrorna nere.

  Startelvan mot IFK Norrköping 2012-09-23

  AIK ställer upp med följande startelva i bortamatchen mot IFK Norrköping, avspark klockan 17:30 på Nya Parken: 2 Backman, 3 Karlsson, 4 Johansson, 7 Daníelsson, 9 Kayongo-Mutumba, 10 Borges, 16 Lorentzson, 24 Gustavsson, 27 Turina, 28 Lundberg, 75 Bangura.

 • Avspark: Inför IFK Norrköping FK-AIK 2012-09-22

  Efter att i torsdags inlett gruppspelet i Uefa Europa League med en bortamatch mot SSC Napoli är det på söndag återigen dags för AIK att fokusera på den allsvenska toppstriden då man gästar IFK Norrköping. Avspark på Nya Parken sker kl 17:30.

 • Christer Swärd efter 1-1 mot Elfsborg 2012-09-27

  - Vi måste börja vinna.

  Presskonferensen efter AIK-Elfsborg 2012-09-26

  Lennartsson och Alm om toppmötet.

  Lorentzson om drömmålet 2012-09-26

  - Lite finare än mina andra mål.

  Henok Goitom efter matchen 2012-09-26

  - Det är inte kört.

  Studio AIK inför guldstriden 2012-09-25

  - Supportrarna i Neapel var fantastiska!

  Bangura efter krysset i Norrköping 2012-09-24

  - Vi måste vinna nästa match.

  Alm efter IFK Norrköping-AIK 2012-09-24

  - Vinner vi resten så är vi mästare.

  Niklas Backman efter poängtappet 2012-09-24

  - Det känns ruggigt tungt.

  Lorentzson såg ljusglimtar 2012-09-20

  - All heder åt våra fantastiska fans!

  Andreas Alm tyckte AIK hade chansen 2012-09-20

  - Vi får nog inte bättre läge än såhär.

  Per Karlsson besviken efter förlusten 2012-09-20

  - Så bra är Napoli inte...

 • Andreas Alm om Napoli 2012-09-20

  - Inte omöjligt att stjärnorna vilar.

 • Björn Wesström inför Napoli-AIK 2012-09-19

  Björn om AIK:s chanser att skrälla i Neapel.

  Borges efter kvällsträningen i Neapel 2012-09-19

  - Det är ett fartfyllt lag vi ställs mot.

  AIK Fotboll omgång 11-21 2012-09-17

  AIK-mål i mängder!

  Turina efter derbyt 2012-09-17

  - Vi har en stor chans att ta guldet.

  "Nisse" glad över att ha vunnit sista derbyt på Råsunda 2012-09-17

  - Det här resultatet märks idag, det kommer märkas ännu mer framöver.

  Alm efter den fantastiska derbyvinsten 2012-09-16

  - Jag behöver inte briljera med någon taktisk färdighet.

  Borges satte sista derbymålet på Råsunda 2012-09-16

  Celso förstår vikten av att slå Djurgården.

  Bangura och Karikari efter succén i derbyt 2012-09-16

  AIK Media intervjuade Bangura och Karikari tillsammans efter segern.

  Daniel Majstorovic efter derbyvinsten 2012-09-16

  - En sak och snacka, en annan sak att visa det på planen.

  Presskonferensen efter Djurgården-AIK 2012-09-16

  Andreas Alm och Magnus Pehrsson efter AIK:s storseger.

  Majstorovic redo för debut i AIK 2012-09-11

  - Jag är redo för spel!

 • Per Karlsson efter sin strålande insats 2012-09-02

  - Vi visste att vi skulle vända matchen.

 • Henok Goitom om debuten 2012-09-02

  - Otroligt mycket rysningar.

 

 

AIK.SE ÖVRIGA SEKTIONER