AIK Friidrott

Om AIK Friidrott

AIK:s friidrott fanns på programmet redan när klubben bildades 1891 men lades ned 1916. Verksamheten återuppstod som sektion i AIK 2012.

Idag bedriver AIK Friidrott verksamhet för barn och ungdomar med Solnahallen som hemvist.
Verksamheten ska växa efter förmåga och efterfrågan.

Mål och vision för AIK Friidrott

Allmänna Idrottsklubben bildades framför allt som en klubb för friidrott 1891. Efter en tid med blomstrande verksamhet, med bland annat 26 SM-tecken, mängder med rekord, varav ett världsrekord på 4×200 m 1916, och många OS-deltagare ebbade friidrotten ut på tiotalet.

Den 17 september 2012 beslöt AIK:s årsmöte att åter väcka liv i dessa stolta traditioner och bildade en friidrottssektion. Nystarten innebar en långsiktig satsning på stabilitet och kvalitet. Det beslutades att verksamheten skulle bygga på efterfrågan och i nära samspel med dem som ansluter till vår verksamhet.

Målet är nu att det finns ledare och funktionärer som är intresserade och som har eller får ett stort AIK-hjärta och som tillsammans med andra vill bygga upp kompetens och utveckling.

Till vår hjälp har vi Idrottsrörelsens värdegrund genom idrottsrörelsens idéprogram Idrotten vill, Friidrottens värdegrund, AIK:s stadgar samt övriga inriktnings- och stöddokument inom RF och SISU.

Verksamheten ska vara placerad i Solna genom hemvist i Solnahallen. Vi ska också utnyttja idrottslyftets möjligheter att rekrytera utövare i Solnas skolor.

Huvudverksamheten är inledningsvis inriktad mot bra, roliga och utvecklande insatser för barn mellan sju år och uppåt. Utifrån administrativa och ekonomiska förutsättningar kommer även viss vuxenverksamhet att utvecklas.

Verksamhetsidé AIK Friidrott

AIK Friidrott vänder sig främst till barn i åldrarna 7 år och uppåt, boende i Solna med omnejd. Även vuxna motionslöpare, framför allt AIK-medlemmar, är välkomna i vår löpargrupp.

AIK Friidrott erbjuder gemenskap, pedagogisk, individanpassad träning under lekfulla former. Friidrotten erbjuder en gren för alla, snabb som långsam, kort som lång, kraftig som smal.

AIK Friidrott erbjuder en jämställd verksamhet, där flickor och pojkar, kvinnor och män värderas lika, tränar och tävlar tillsammans.

Vi erbjuder flexibla träningsformer, inga krav på hög närvaro: “träna när du vill” inom de ramar våra tider ger. I AIK Friidrott mäter du främst dina resultat mot dig själv.

Vår verksamhet ska kännetecknas av
– enkelhet (låga deltagarkostnader)
– lust och lärande
– kamratlig samvaro
– jämställdhet
– glädje och rörelse

AIK Friidrott
– för dig som vill utvecklas i takt med dig själv tillsammans med andra

Verksamhetsberättelser

Verksamhetsberättelse, AIK Friidrott 2015-16

Verksamhetsberättelse, AIK Friidrott 2014-15

Verksamhetsberättelse, AIK Friidrott 2013-14

Träna med oss!

Vill du träffa nya vänner, bättra på din kondition och få hjälp med att nå dina mål? Vi ser vi fram mot att ha dig med!

Gillar du att springa, hoppa och kasta? Gillar du AIK? Är du född 2011 eller tidigare? Då är du varmt välkommen till AIK Friidrott.

Barn och Ungdom

AIK Friidrott bedriver verksamhet för barn födda 2011 och tidigare. Hos oss får du träna koordination, snabbhet och kondition samt lära dig grunderna i löpning, kast och hopp, färdigheter du alltid kommer att ha nytta av oavsett vilken idrott du satsar på. Vi tränar mångsidigt, med respekt för tränare och medaktiva samt har roligt tillsammans. Utgångspunkten för vår verksamhet är att ge alla barn möjlighet att utvecklas i sin egen takt.

Träningstider och plats

AIK Friidrott tränar i Solnahallen på tisdagar mellan kl. 17.00-19.00, samt på torsdagar mellan kl. 16.30-18.30. För närvarande har vi fem olika åldersgrupper. För att se aktuell information om våra träningsgrupper, besök svenskalag.se/aikfriidrottDär hittar ni de olika åldersgrupperna, träningstider för dem och aktuella terminsavgifter. Ni hittar även kontaktuppgifter till huvudtränarna i de olika grupperna. Det är huvudtränarna ni ska kontakta med alla frågor kring träning för era barn.

För tävlingsaktiva gäller särskilda villkor.

Utrustning. Gympakläder (kan vara t-shirt, shorts, mjukisbyxor osv), inomhusskor och vattenflaska

Övrig information

Utöver terminsavgift till AIK Friidrott måste man även vara medlem i klubben AIK. Därför tillkommer en årlig medlemsavgift till AIK. Ett familjemedlemskap där barnen ingår kan också lösas. Se mer info angående medlemskap i AIK via denna länk.

Våra deltagare är försäkrade i Folksam genom Friidrottsförbundets försäkring.

För frågor kring provträningar och vid intresse för att anmäla ditt barn till vår verksamhet, kontakta huvudtränarna i aktuell åldersgrupp på svenskalag.se/aikfriidrott
Vid allmänna frågor, kontakta Anders Nyberg, anders.nyberg@aik.se, tel. 076-050 36 64.

Femkampen

Femkampen är AIK Friidrotts årliga klubbmästerskap, men det är ingen tävling. Här får barnen prova på fem olika friidrottsgrenar, men under tävlingsliknande former.

Det sker en riktig start i varje gren men inga resultatlistor publiceras. Avsikten är att få prova på att tävla och mäta sin egen utvecklingskurva under åren.

Efter avslutad femkamp får alla barn varsitt diplom som ett bevis på sitt deltagande.

» Läs mer här om femkampen 2014

Samarbeta med AIK Friidrott

Vill du synas med AIK friidrott? Kontakta oss så berättar vi mer om vad vi har att erbjuda.

Du och/eller ditt företag har en rad möjligheter att samarbeta med AIK Friidrott i olika former.

Läs mer om våra erbjudanden här eller kontakta oss så berättar vi mer om vad vi har att erbjuda.

Ledare

Anders Nyberg
076-050 36 64
anders.nyberg@aik.se
– Anders är utbildad som gymnastiklärare i USA och som personlig tränare.
– Anders är före detta 10-kampare med landslagsmeriter.

Idris Ibrahim Hussen
073-633 50 23
idris.ibrahim@stockholm.se
– Idris är utbildad som idrottslärare i Etiopien, som idrottskonsulent på Bosön och är friskvårdskonsulent i Stockholms stad.
– Idris är före detta svensk mästare i löpning och en av världens bästa maratonlöpare.

Kontakta oss

Har du frågor eller synpunkter på AIK friidrottsverksamhet eller vill du hjälpa till? Kontakta oss!

Kontaktuppgifter

Postadress: Ankdammsgatan 46, 171 67 Solna
Mejl: anen@telia.com
Telefon: 076-050 36 64
Postgiro: 66 78 04 – 9

Samordnare och chefstränare

Anders Nyberg
076-050 36 64
anders.nyberg@aik.se

Styrelse 2021-2022

Ordförande:
Annika Engström
070-604 53 65
anen@telia.com

Ledamöter:
Anders Nyberg
Klas Gustafsson
Johan Palmquist