USM-guld på 110m häck

AIK:s David Berglund sprang hem ett SM-guld på 110m häck under USM-tävlingarna i Ljungby 9-11 augusti.

Sunnerbovallen i Ljungby stod värd för årets USM-tävlingar med två AIK:are, båda fostrade i klubben sedan åtta års ålder, i startfälten.

David Berglund sprang till sig en finalplats på 110m häck efter personbästa och en andraplats i försöksheatet. I finalen slog han till med personbästa igen och vann SM-guld på tiden 14.40.

Från rehab till SM-guld

– En oerhört bra prestation med tanke på hans allvarliga knäskada i december 2023, säger tränaren och sportchefen Anders Nyberg. Det blev en lång rehabilitering efter operation som han skött exemplariskt.

David ställde upp i ytterligare tre grenar. I diskus blev det en fjärdeplats efter 48,52 (personbästa) i sista kastet. I kula slutade David sexa på 13,89 och i stav blev det femteplats med 4,23.

Finnkampen nästa

– Davids fina comeback har resulterat i att vi idag fått klart besked om att han kommer att delta i Ungdomsfinnkampen i Helsingfors den 31 augusti, berättar Anders. Erik Wallnäs, som var nära SM-medalj i USM i mångkamp för en knapp månad sedan, ställde upp i tre grenar. I spjut blev det en åttondeplats med 48,54, i längd en tiondeplats med 6,19 och i stav en tolfteplats med 3,88.

Resultat från USM hittar du här.

Text: Tommy Bäckman

AIK Friidrott, David Berglund