Mr 100% är självklart en av kandidaterna som årtiondets bästa ytterback
Mr 100% är självklart en av kandidaterna som årtiondets bästa ytterback

Årtiondets lag del 2 - Ytterbackar

00-talet avslutades för AIK:s del på bästa möjliga sätt. En historisk dubbel blev resultatet år 2009; ett resultat som tidigare upplagor av AIK under 00-talet inte kan mäta sig med. Sammanhållet sett var AIK år 2009 det bästa vi fick se under 00-talet. Men vilka var egentligen AIK:s bästa spelare under denna tidsperiod?

I en serie över flera delar röstar Gnagarforum fram årtiondets lag*. Idag har det blivit dags för ytterbackarna.

Högerbackar 

Markus Jonsson (2006-2009)
Mr 100% kom till AIK från Öster inför den allsvenska comebacken 2006. Omgående spelade han till sig en ordinarie plats som högerback. Jonssons debutsäsong i AIK var mycket lyckad och han belönades med en plats på landslagets januari-turné. 

Under 2007 och delar av 2008 hade Jonsson svårt att bibehålla den fina formen från 06, mycket på grund av skadeproblem. 

2009 var Jonsson tillbaka i gammalt gott slag och han var i allra högsta grad delaktig i AIK:s historiska dubbel. Jonsson var främst stark i defensiven, men klarade även av det offensiva spelet galant. 

Markus Jonssons kontrakt med AIK gick ut efter säsongen 2009 och han valde att inte förlänga, men trots diverse rykten har han ännu inte hittat en ny klubb.
Under sin tid i AIK gjorde Markus Jonsson sig känd för sin kyla från straffpunkten. Sammanlagt spelade Jonsson 132 matcher för AIK, varav 89 i Allsvenskan och gjorde 18 mål.

Karl Corneliusson (1999-2003)
Kalle Corneliusson var en av de många nyförvärven under 1999. Han kom från Örgryte med mängder av pojk- och juniorlandskamper i bagaget men hade svårt att ta en plats i AIK:s stjärnfyllda lag. År 2000 blev Kalle Kula första valet på högerbacksplatsen, en startplats som han sedan behöll under större delen av sin tid i AIK. Corneliusson fick även prova på landslagsspel under sin tid i AIK, dock utan att göra någon större succé. 

Kalle var en offensiv ytterback som gärna följde med i offensiven. Han kompenserade sin lilla kroppsstorlek med en fin snabbhet och ett bra inläggsspel. 

Corneliusson lämnade AIK efter säsongen 2003 och gick till italienska Salernitana. Han hann även med en sejour i anrika Napoli innan det bar hemåt till Sverige igen och spel med Landskrona Bois. 

Karl Corneliusson spelade 107 matcher för AIK, varav 98 i Allsvenskan och två i Champions League. På dessa 107 matcher gjorde han 8 mål.

Jimmy Tamandi (2002-2004 2005-2007)
Tamandi gjorde två sejourer i AIK. Den första inleddes 2002 då han värvades från Malmö FF. Även han får ses som en modern ytterback med fina kvaliteter i främst offensiven.
Tamandi lämnade AIK 2004 när det stod klart att klubben hade åkt ur Allsvenskan. Ny klubbadress blev, även för Jimmy, Salernitana. Efter en sväng där och en i Potenza, även det i Italien, värvades Jimmy något överraskade tillbaka till AIK under sommaren 2005. Tamandi stod för flera fina insatser under hösten och var i allra högsta grad delaktig i avancemanget till Allsvenskan. 

Tamandi hade svårt att ta en plats I AIK under inledningen av 2006, men efter ett par omgångar valde Rikard Norling att testa Tamandi som vänsterback. Ett test som föll mycket väl ut. Tamandi gjorde succé som vänsterback och behöll den platsen till dess att han lämnade AIK, 2007. 

Under sina säsonger i AIK blev det 162 matcher (107 i Allsvenskan) och 4 mål för Tamandi. 

GF:s redaktion har valt att nominera Tamandi som både vänster- och högerback 

Kristian Haynes (2005-2007)
Den offensiva yttermittfältaren var en av många nyförvärv inför året i Superettan, 2005. Tanken var att Haynes skulle konkurera med Mattias Moström och Mats Rubarth om yttermittfältspositionerna. Han hade dock svårt att plats i startelvan, vilket gjorde att ledarstaben valde att testa Haynes som ytterback. Resultatet vet vi alla. AIK:s högerkant under 2005 med Haynes som högerback och Moström som ytter gjorde stor succé och de båda flög fram längst högerkanten. 

Haynes var superoffensiv, hade en mycket fin högerfot och var väldigt målfarlig. En billigare version av Daniel Alves helt enkelt. 

2006 var det svårare för Kristian. Dels var motståndet bättre, dels var konkurrensen hårdare. 
Han spelade ganska många matcher, men de allra flesta inleddes på bänken. 2007 var det samma visa, mycket inhopp, även om det blev något mer spel på grund av Markus Jonssons många skador. Under sommaren 07 valde Kristian att flytta hem till Trelleborg och spel med TFF. 

Under sin tid i AIK spelade publikfavoriten Haynes 62 matcher. 25 av dessa i Superettan och 13 i allsvenskan. Han gjorde sammanlagt 17 mål.

Vänsterbackar 

Nils-Eric Johansson (2007- )
Nisse värvades till AIK under uppmärksammade former sommaren 2007. Mittbacken, som han var då, kom som bosman från engelska Leicester med meriter från både Premier League och tyska Bundesliga. 

Johansson hade dock svårt att leva upp till de högt ställda förväntningarna som ställdes på honom och många menade att han var ett misslyckat förvärv. 

Under 2008 fortsatte Nisse att blanda goda insatser med sämre. Fram till senare delen av säsongen, då valde Norling att flytta ut Nisse på vänsterbacken. En flytt som blev mycket lyckad. Nisse blev som en ny spelare. Den osäkerheten som kunde lysa igenom när han spelade mittback var som bortblåst. 2009 fortsatte på precis samma sätt. Nisse stod för ett mycket resolut vänsterbacksspel och bidrog mycket till den fantastiska dubbeln, inte minst med många viktiga och avgörande mål. 

Nils-Eric är inte den snabbaste vänsterbacken. Inte heller den mest tekniska. Men han är kung i luftrummet, stenhård i närkampsspelet och har en större offensivlust än man kan tro. Dessutom är han en stor pådrivare och stöttespelare för resten av laget, vilket gör att nomineringen av Nisse känns självklar. 

Hittills har det blivit 106 matcher, 72 av dessa i Allsvenskan, och 6 mål för Nisse. Nils-Eric Johansson är dessutom vice lagkapten i dagens AIK.

Erik Edman (2000-2001)
Edman hade en brokig proffskarriär bakom sig innan han sommaren 2000 kom till AIK. Han tog omgående en plats som vänsterback, mycket tack vare sitt frejdiga ytterbacksspel. Edman är även utrustad med en fin vänsterfot, som Råsundapubliken fick ta del av. 

Det blev dock bara drygt ett år i den svartgula tröjan. Under sommaren 2001 såldes Erik Edman till holländska Heerenveen. Efter sin tid i AIK har det blivit spel i både Premier League och franska högsta ligan. 

Sammanlagt spelade Erik Edman 21 matcher i AIK. Alla i Allsvenskan.

Teddy Lucic (2000-2002)
Teddy Lucic var ett annat uppskrivet nyförvärv som kom år 2000, i kölvattnet av Champions League Lucic hämtades från Bologna i serie A. Han var landslagsman under hela sin tid i AIK och deltog i VM-slutspelet 2002. 

Teddys backspel kan liknas vid Nisses. Inte den mest offensiva eller glamorösa, men mycket stabilt. Man visste alltid vad man fick av Teddy, hårt jobb och mycket vilja.
Vistelsen i AIK blev ganska kort då Lucic valde att lämna AIK sommaren 2002, denna gång för engelska Leeds. 

GF:s redaktion har valt att nominera Teddy Lucic båda som ytter- och mittback. 

Teddy Lucic spelade 68 matcher i AIK, 58 av dessa i Allsvenskan. Han mäktade med 4 mål på dessa matcher.

*Gnagarforums redaktion har tagit fram ett antal kandidater till samtliga positioner

Skriv ut denna artikel Skicka till Facebook Tipsa någon om denna artikel

MICKE WIDERBERG
2010-01-27 12:00:00

KOMMENTERA ARTIKELN
Inga kommentarer än. Bli först!

Namn:

Kommentar:

Vad blir 1 plus 7?

» Förhållningsregler


Omröstning
Vem är årtiondets vänsterback i AIK (2000-2009)?
Erik Edman
Teddy Lucic
Nils-Eric Johansson
Jimmy Tamandi
Antal röster: 30
Visa resultat
Omröstning
Vem är årtiondets högerback i AIK (2000-2009)?
Karl Corneliusson
Jimmy Tamandi
Kristian Haynes
Markus Jonsson
Antal röster: 38
Visa resultat
Annons:
HTML

Omröstning
Vem är årtiondets målvakt i AIK (2000-2009)?
Daniel Örlund
Mattias Asper
Daniel Andersson
Håkan Svensson
Antal röster: 2276
Visa resultat
Annons:


Fler nyheter från Svenskafans

tom tom

tom
Välj annan sida
TV-matcher
Viasat Hockey19:00
Bofors - Växjö Lakers
Canal+ Sport 120:45
Chelsea - Birmingham
Canal+Sport Extra20:45
Aston Villa - Arsenal
» Se alla matcher

Senaste nyhterna

Senaste nyhterna Senaste nyhternaDygnets mest lästa
Dygnets mest lästaHetaste forumen
Hetaste forumen


Hetaste klubbrummen