Elitåret 2020

Lysande utsikter

I slutet av fjolåret och i början av 2020 var utsikterna lysande för en fantastisk golfsäsong. Antalet tävlingsarrangörer både på dam- och herrsidan hade tilltagit och flera av dessa hade också planerat för TV sända tävlingar. Just hemkommen från en lyckad rundresa i början av mars i västra och södra Sverige hos TV intresserade tourarrangörer kom så dråpslaget. Pandemin och Covid-19 förändrade allt totalt och golfen ställde in alternativt sköt upp planerade tävlingar. I början av maj började det antydas att golfen kanske skulle komma igång i juni men det skulle dröja en månad till innan herrarna kunde pegga upp på Katrineholm dock under extremt stränga förhållningsregler. Tävlingen i Katrineholm blev för övrigt en fin framgång för AIK med tre spelare topp 10 när TV bevakningen från finalrundan började. Mycket AIK i bild hela sändningen då tävlingen gick till särspel där Micke Lindberg dessvärre förlorade.  Detta skulle dock senare visa sig bara vara en i raden av framskjutna placeringar för Micke på årets tour.

Steg för steg

Undan för undan kom tävlingsspelet igång och årets tourer kunde till slut summera tolv tävlingar på herrsidan inklusive Lumine och åtta tävlingar på damsidan. Såklart har mycket varit annorlunda men bra ändå att det blev några tävlingar till slut. Det här är en situation som vi får vänja oss vid ett bra tag till. Säsongen 2021 tar egentligen vid där 2019 års säsong slutade då innevarande säsong i mycket begränsad omfattning förändrat spelarnas olika kategorier. En förändring dock och en glädjande sådan är att Micke Lindberg genom årets spel kvalificerat sig för spel på europeiska Challengetour (CT).

Herrarna

Reserestriktionerna till följd av Covid-19 gjorde att våra båda spelare på CT tävlade sparsamt – Jacob Glennemo och Simon Forsström spelade fyra respektive två tävlingar i Europa utanför Norden. För Jacob gick luften ur och han spelade bara nio tävlingar. För Simon blev det fjorton tävlingar innehållande tre topp 10 och tre missade kvalgränser.

År 2020 blev Micke Lindbergs år med en oerhört imponerande placeringsrad. Sexton tävlingar varav fyra vinster, fyra andra placeringar och ytterligare fem topp tio platser. Bara en missad kvalgräns. Micke vinner både Moregolf Mastercard Tour och den Nordiska Touren.

För Viktor Forslund och Linus Lilliedahl har tävlandet varit sparsamt då de vistats i USA sedan pandemin bröt ut. Erik Pettersson missade tyvärr tourkvalet till den svenska touren efter 74-70 på Kevinge i oktober.

Ranking Herrar MoreGolf Mastercard Tour

Damerna

Precis som för Jacob Glennemo blev säsongen för vår högst rankade dam – My Leander – en icke säsong till följd av att LETAS, undertouren till damernas Europatour, inte kom igång. Bara en tävling i Europa och tre i Sverige.

Josefine Nyqvist och Linda Lundqvist spelade i princip allt som var möjligt på bl.a Nordic Golf Tour. Det blev åtta tävlingar för Jossan där tredjeplatsen i SM match i oktober sticker ut. Linda spelade sju tävlingar då hon inte kom till start i SM match. Synd för hon hade haft en god chans att ta sig hela vägen mot bakgrund av hennes fina och vägvinnande spel i år med tre andraplatser och bara en missad kvalgräns på de sju tävlingar hon spelade.

Mia Landegren har spelat fem tävlingar på Symetra Tour men missat kvalgränsen samtliga gånger.

Ranking Damer Nordic Golf Tour

Intressant framtid

Truppen samlades på Svartinge i oktober för årets sista elitträff. Mycket bra träning och sedan nio hål match – damer mot herrar. Två bästa resultaten per hål gällde och herrarnas sex under par räckte inte då damerna gick åtta under. Bland annat detta får mig att med enorm tillförsikt se fram emot en oerhört intressant säsong 2021 då vi till vår starka trupp ser ut att knyta tre spännande nyförvärv till klubben vilket alldeles säkert stärker våra redan idag goda chanser till medaljer i Lag SM både på dam- och herrsidan.