Kamratklubben Gamla AIK:are

Kamratklubben Gamla AIK:are bildades år 1945, och är främst till för dig som på ett eller annat sätt varit verksam i AIK och vill fortsätta vara en del av AIK-gemenskapen.

Nyheter

Årsmöte 2022 -på rätt tid!

Kamratklubben Gamla AIK-are har de senaste två åren inte kunnat ha årsmöte på rätt tid enligt stadgarna. Anledningen till det har givetvis varit pandemin. I år kunde dock årsmötet genomföras  på rätt sätt och 21/4 träffades 32 medlemmar på Karlberg. Efter själva årsmötet infann sig också dagens inbjudne föredragshållare, SvT:s Jacob Hård.

Årsmötet gick, som oftast, smidigt och snabbt under ledning av ordförande Sune Hellströmer. Jan Hallberg valdes till mötets sekreterare. Valen blev föga spännande då valberedningens förslag antogs av mötet. Till ordförande omvaldes Sune Hellströmer och ledamöterna Monica Lyfors, Jan Hallberg och Peter Hansson omvaldes på två år. Ledamöterna Christer Barck, Christer Bruzelius och Erik Ekwall valdes på två år 2021. Kenneth Wester omvaldes till suppleant. Inte heller bland revisorerna blev det någon förändring, utan Bertil Lindbäck och Fredrik Lundstedt antogs som revisorer med Rolf Stenberg som revisorssuppleant. Valberedningen med Jarl Fransson, Kurt Hammarström och sammankallande Lennart Krook fick fortsatt förtroende.

Efter årsmötet kåserade Jacob Hård på ett trevligt och lättsamt sätt om sina år på radiosporten och SvT:s sport. Han är glad för den ”skola” han fått gå i och nämnde bl.a. att han hade glädjen av att för en kort tid arbeta med självaste Sven Jerring! Åke Strömmer inte bara talade fort utan han var även snabb i tanke och i repliker! Jacob nämnde också den betydelse som Sven ”Plex” Pettersson haft för honom. Han gladdes också över de fina samarbeten han haft med Anders Gärderud och Anders Blomquist. På frågan om vilka som är Sveriges genom tidernas största skidåkare svarade Jacob Gunde Svan på herr- och Charlotte Kalla på damsidan. Ett få göra ett program om Gunde Svan står på önskelistan!

Kamratklubben tackar Jacob Hård för ett trevligt framförande!

Kvällen avslutade med sedvanlig fin middag och ett lotteri med viner och några av Anders Johréns böcker.

//Erik Ekwall

”Fotbollsmiddag” 22/3

Drygt 30 medlemmar hade hörsammat kallelsen till säsongens första Kamratklubbsmiddag på Karlberg. Inbjuden talare var AIK Fotbolls sportchef Henrik Jurelius, som informerade om AIK Fotbolls organisation, målsättningar, spelartrupp m.m. Henrik framförde dessa saker på ett pedagogiskt och lättsamt sätt. Han är chef över en organisation på 40-50 personer och gladdes speciellt över att Peter Wennberg återkommit och nu är teknisk direktör.

AIK Fotboll har i princip tre huvudmålsättningar:
1) Klubben ska placera sig på platserna 1-3 i allsvenskan,
2) Klubben ska spela i Europa (i år blir det Conference League) och
3) Klubben ska sälja spelare (helst i åldrarna 18-22 år och spelat A-lagsfotboll i minst 8100 minuter).

Vad gäller spelartruppen bedömde man, att klubben i princip har två man på varje position. En lucka i forwardsbesättningen redovisades dock och den ledde till ett antal frågor! Henrik förnekade inte, att förhandlingar skett och pågick angående John Guidetti! Svaren blev diplomatiska och nu vet vi också, att Guidetti inte blir aktuell före sommaren. Några andra ”hemligheter” ville inte Henrik avslöja (nu vet vi dock att ytterligare två spelare tillförts truppen; Benjamin Mbunga Kimpioka och Sichenje Collins).

Medlemmarna var frågvisa och föredraget höll på 1,5 tim! Man kan också förstå att sportchefsrollen i AIK Fotboll innebär ett stort engagemang och är mycket tidskrävande. Henrik berättade, att han har ca 100 telefonsamtal per arbetsdag!

Föredragshållaren Henrik Jurelius poserar i sitt rum efter framträdandet.

Kvällen avslutades som vanligt med middag och ett lotteri, där det fanns inte bara vin utan även några av Anders Johréns böcker, som skänkts av författaren själv!
//Erik Ekwall

Decembermiddagar

Under december brukar Kamratklubben genomföra ett par traditionella middagar och den första av dessa gick av stapeln 7/12. Då träffades som brukligt under många år styrelserna för Kamratklubben och Sällskapet Gamla Djurgårdare. Denna gång var middagen på Charlottenburgs Gård i centrala Solna. Denna byggnad är från 1801 och är byggd i gustaviansk stil. Den används av Solna kommun för representation m.m. Vid 75-årsjubileumet meddelade Lars-Erik Salminen, ordförande i Solna kommunfullmäktige och tillika medlem i Kamratklubben, att mötet med Sällskapet skulle få genomföras i denna historiska miljö. Det blev en trevlig kväll med god mat, gott vin och allmän trevnad! Under middagen talade de båda ordförande, Lars Erbom från Djurgården och Sune Hellströmer från AIK. De konstaterade, att denna middag är en högtidsstund för båda parter trots den historiska antagonismen på planen mellan klubbarna!

Äntligen kunde priset ”Årets AIK-are 2019” till brottaren Alex Kessidis delas ut vid julmiddagen. Ordförande Sune Hellströmer ser nöjd ut efter utdelningen.

En vecka senare hade Kamratklubben inbjudit till sedvanlig julmiddag. Den genomfördes på träningsanläggningen i Karlberg och knappt 40 medlemmar deltog. Även här blev det en trevlig kväll med Susannes goda julbord. Vi kunde också glädjande nog äntligen utdela priset för Årets AIK-are 2019 till Alex Kessidis. Alex fick också besvara ett antal frågor från medlemmarna. Han har siktet inställt på flera VM och OS och kanske det kan bli ett antal guldmedaljer till klubben! Ett inval av medlem genomfördes också. Pensionerade psykiatern Gunnar Ekman invaldes med acklamation efter sin presentation och efterföljande sång av Taube och Bellman! Gunnar har ett gammalt förflutet som vissångare med bl.a. Gösta Linderholm och har varit representerad på Svensktoppen! Susanne, som alltid sköter arrangemangen på bästa sätt, avtackades med bifall. Kvällen avslutades med ett fint vinlotteri.
//Erik Ekwall

75-årsfest – Äntligen!

Kamratklubben Gamla AIK-are bildades 1945 alldeles vid andra världskrigets slut och första styrelsemötet var 16 maj. Det betydde, att klubben fyllde 75 år 2020. Styrelsen planerade för en jubileumsfest under april 2020, men en pandemi kom emellan! Därefter vidtog planering och funderingar, men det riktiga tillfället tycktes aldrig infinna sig. Till slut beslöts att vi ändå skulle kunna kalla till fest och 26 oktober kunde vi hålla denna på Frösundavik.

Niklas Strömstedt på scenen och AIK:s ordförande Cecilia Wahlman i förgrunden vid 75-årsfesten.

Ett 50-tal medlemmar anmälde sig och det bjöds på en trerätters middag. Stämningen var god och det märktes att alla uppskattade denna möjlighet att ses och kunna umgås. Niklas Strömstedt förgyllde festen med sin närvaro och spelade några melodier och ledde också avslutningen med AIK-sången! Sune Hellströmer var förste talare och berättade lite om gamla tider och nya. Cecilia Wahlman, ordförande i huvudstyrelsen, gratulerade Kamratklubben och överlämnade en pengagåva. Lars-Erik Salminen, själv medlem, framförde gratulationer från Solna kommun. Några av medlemmarna (Urban Dahlberg och Tommy Lindqvist) hyllade Kamratklubben med egna inlägg. Fredrik Lundstedt sjöng och Gunnar Ekman ”vikarierade” en stund för Niklas Strömstedt på scenen. Till efterrätten vidtog frågesport. Kamratklubbens egne Quiz-producent Jarl Fransson hade sammanställt 13 frågor om AIK. Vinnare blev Jonas Almquist, som klarade samtliga! Imponerande!

Vid festens slut hördes ett flertal kommentarer i stil med ”fester som denna kan vi ju ha årligen”. Onekligen var det roligt att åter kunna träffas under former som denna!
//Erik Ekwall

Möte med ”Sällskapet äldre IFK-are”

Stående fr v Sanny Åslund, Jan Eriksson, Sulo Vaattovaara. Sittande fr v Håkan Pettersson, Niclas Kindvall, Jan Hellström

IFK Norrköpings motsvarighet till AIK:s Kamratklubb är ”Sällskapet äldre IFK-are”. Det bildades 1946 och har som mål att stödja moderföreningen IFK Norrköping.
Kort före matchen mellan AIK och IFK Norrköping 24/10 -21 hörde sällskapet av sig till Kamratklubbens ordförande, Sune Hellströmer, och önskade att få till en träff med några ur Kamratklubben. Bland styrelsemedlemmarna i Sällskapet finns bl.a. Eine Fredriksson, Sulo Vaattovaara och Jan Hellström. Några av styrelsemedlemmarna i Kamratklubben minglade med ca 50 personer från Norrköping i annexet till Carlbergs Bar. Det blev en trevlig stund före matchen och Sällskapet hade bjudit in Niclas Kindvall och Janne Eriksson, som båda har spelat i såväl AIK som IFK Norrköping. Dessa två berättade om sina upplevelser i de båda klubbarna och även om andra saker i sina liv. Båda två har efter karriärerna slagit sig ned i Stockholmsområdet. Delvis av en tillfällighet hamnade även Sanny Åslund på mötet. Sanny har ju också varit med i båda klubbarna på lite olika sätt. Själva matchen slutade ju bra för oss AIK-are, seger med 1-0! Kanske gör vi motsvarande resa ned till Sällskapet under nästa spelår.
Vi hälsades välkomna att göra det.
//Erik Ekwall

Årsmöte 2021

Kamratklubben Gamla AIK-are hade inte haft något fysiskt möte sedan februari -20, så det var med förväntan en stor skara (44 st varav 42 med rösträtt) samlades på Karlberg för årsmöte 1/9 -21.

Ordföranden Sune Hellströmer hälsade alla välkomna och introducerade kvällens föreläsare, fotbollslagets tränare Bartosz Grzelak. Bartosz berättade att han kom till Sverige fem år gammal från Polen. Här hamnade han på Ängkärrsgatan i Solna och fotbollen blev en viktig del under uppväxten. Som aktiv spelade han i Vasalund och BP, innan han hamnade i AIK. I AIK blev det endast ett inhopp mot Malmö FF 1997. Efter diverse provspelningar spelade Bartosz (efter en skadeperiod) i Vallentuna, Norge och IK Frej. Efter den aktiva karriären satsade han på tränarrollen med början i IK Frej och blev därefter assisterande tränare till Rickard Norling i AIK under guldåret 2018. Efter att ha varit assisterande förbundskapten för U21 var Bartosz tillbaka i AIK som huvudtränare sommaren 2020. Med hjälp av videoinslag berättade Bartosz om hur man vill att laget ska spela och hur man tränar. Bl. a. tränar man mycket på snabbare omställningar. Bartosz gjorde ett mycket trevligt och ödmjukt intryck, men verkar också vara en person som vet vad han vill! Han vågade inte uttala sig om fortsättningen under hösten och antydde att det var många ”svåra” matcher framöver. Mötet tackade för hans presentation och önskade laget och ledningen lycka till under resten av säsongen!

Efter Bartosz Grzelaks genomgång vidtog själva årsmötet, som blev föga dramatiskt! Styrelse- liksom revisionsberättelse föredrogs och styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året. Alla följande val beslutades i enlighet med valberedningens (Lennart Krook, Jarl Fransson och Kurt Hammarström) förslag. Detta innebar att Sune Hellströmer omvaldes till ordförande på ett år och att Christer Barck, Christer Bruzelius och Erik Ekwall omvaldes på två år. Monica Lyfors, Jan Hallberg och Peter Hansson valdes på två år 2020. Kenneth Wester omvaldes till suppleant på ett år. Det blev även omval av revisorerna (Bertil Lindbäck och Fredrik Lundstedt) och revisorssuppleanten (Rolf Stenberg). Slutligen omvaldes den aktuella valberedningen.

Årets gamling 2019, Jonas Almqvist, premierades för sina fina insatser för AIK boule. Vare sig Årets AIK-are 2019, brottaren Alex Kessidis, och 2020, AIK:s damfotbollslag, kunde närvara men hyllades. Leif Karlsson fick en separat hyllning för sina stora och betydelsefulla insatser för AIK fotboll. Fyra medlemmar (Bertil Lindbäck, Monica Lyfors, Kenneth Wester och Christer Barck) uppvaktades av Kamratklubben då de nyligen haft jämna högtidsdagar.

Vid mötet rapporterades att det uppskjutna 75-årsjubileumet planeras att genomföras 26 oktober på Frösundavik.
//Erik Ekwall

Solna den 8 juni 2021
Bäste AIK-kamrat!
Sommaren är här och som det just nu ser ut en sommar som kan bli så nära man kan komma en vanlig sommar. Naturligtvis hoppas vi att ni alla också fortsatt mår bra.
Årsmöte 2021 
Vid vårt styrelsemöte den 1 juni hade vi de nya rekommendationerna mm från regeringen och FHM och med det som grund beslöt vi att hålla fast vid. Vi har för avsikt att inbjuda till ett fysiskt årsmöte 2021 den 1 september 2021 kl 18.00. Plats mm ber styrelsen att få återkomma till. Vi ber er redan nu notera detta datum i era kalendrar och definitiv kallelse inklusive nödvändig information i övrigt beräknar vi skicka till er omkring den 10 augusti 2021.
Kamratklubben Gamla AIK:ares 75-årsjubileum:
Egentligen skulle detta hållits hösten 2020 men planeringen är fortfarande att anordna 75-årsjubileet någon gång andra halvan oktober eller november 2021. Mer information kommer att följa.
Att Fotbollsallsvenskan är i full gång har ju inte undgått någon. Styrelsen har löpande kontakt med AIK Fotboll för att få besked om när publikrestriktionerna för Friends Arena ändras så vi kan disponera vår normala tilldelning till biljetter. Vi återkommer så snart vi vet när det är dags. Var fortsatta beredd. Styrelsen önskar att ni alla får en lugn och skön sommar och så hoppas vi att vi ses den 1 september.                                                                                  

Informationsbrev april 2021

Träffas och trivs med andra Gamla AIK:are

Välkommen till Kamratklubben Gamla AIK:are, bildad 20 mars 1945.

Vi samlas vid ett tiotal träffar om året, där vi umgås och har trevligt tillsammans över en matbit. Samtidigt får vi lyssna på tränare för AIK:s olika idrotter som ger inblickar i läget i laget, förklarar taktiken och nyheter inför seriestarten. Ibland deltar också några spelare. Vid andra tillfällen har vi haft prominenta gäster utifrån: Hasse Backe som talade om vad som skapar bra lag, Lasse Lagerbäck om sitt ledarskap, Tord Grip om sin sagolika internationella karriär, RF-ordföranden Björn Eriksson om sin utredning om supportervåld, ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson om framtidens ishockey och Janne Andersson om rollen som förbundskapten i fotboll. En annan mycket uppskattad gäst var vår internationelle domare Jonas Eriksson.

En gång om året spelar vi den klassiska boulematchen mot AIK-Ringen. Kamratklubben har också den fina traditionen att utse Årets AIK:are, ett av klubbens finaste priser. Oftast går priset till någon spelare eller ledare, men ibland även till någon förtroendevald eller tjänsteman. Senaste årens Årets AIKare är 2016 Alexander Isak Fotboll; 2017 Christian Sandberg, Ishockey; 2018 Henok Goitom, Fotboll; 2019 Alex Kessidis, Brottning och 2020 Damlaget i Fotboll.

Våra medlemmar

Föreningens medlemsantal har under 2000-talet pendlat mellan 130-150 medlemmar med en medelålder kring 70 år, och består av såväl kvinnor som män. Bland dessa finns en rad före detta styrelseledamöter, övriga förtroendevalda, ledare, funktionärer och anställda i AIK.

Bli medlem du också!

För att bli medlem krävs att:
– du är minst i 30-års åldern
– du varit medlem i AIK i minst 10 år
– styrelsen därefter enhälligt godkänner din medlemsansökan
– du inbetalar medlemsavgift och eventuell inträdesavgift.

Medlemsavgiften är för närvarande 200 kr per år.

Hämta medlemsansökan via denna länk, eller genom att kontakta Kamratklubben Gamla AIK:ares sekreterare Jan Hallberg, 070-467 23 63, och insända ifylld blankett till:
Jan Hallberg, Tillfällegatan 7, lgh 1101, 761 30 Norrtälje

Vårt ändamål

Kamratklubben Gamla AIK:are har enligt stadgarna till ändamål:
– att vara en sammanhållande länk mellan AIK:are, som bevisat sitt intresse för AIK genom att aktivt
– ha utövat idrott, deltagit i organisationsarbetet eller annars uppvisat ett långvarigt och rekommenderat medlemskap
– att medverka till att dessa AIK-medlemmar i och med sitt frånträde av funktioner inom AIK

behåller kontakten med AIK och sina gamla kamrater:
– att hos dessa medlemmar söka vidmakthålla intresset för AIK.

Att bereda medlemmarna nytta och nöje genom bedrivande av idrott av lämpligt slag genom
– sällskapligt umgänge
– att vara ett stöd för AIK

Så bildades Kamratklubben

Kamratklubben bildades 20 mars 1945 av en sextett på den tiden tunga AIK-ledare: Roy Hänel som var ordförande i AIK, Herman Lindqvist, Otto Höjer, Tage Wisnell, Agge Selling och Sven Lindqvist.

Till skillnad från AIK-Ringen, som var öppen endast för före detta spelare och vissa ledare, hade Kamratklubben redan från början en vidare krets presumtiva medlemmar. Här var alla AIK:are som hade gjort en rejäl insats för klubben välkomna.

Bland Kamratklubbens ordförande under åren märks förutom Roy Händel, Hilding Albrektson, Stig R Humlin, Gert Landin, Gerhard Rönnmark, Lennart Krook och Sune Hellströmer.

Styrelse

Ordförande:
Sune Hellströmer

Vice ordförande:
Christer Bruzelius

Sekreterare:
Jan Hallberg

Skattmästare:
Peter Hansson

Klubbmästare:
Christer Bruzelius

Vice klubbmästare:
Mona Lyfors

Övrig ledamot:
Christer Barck

Suppleanter:
Kenneth Wester

Revisorer:
Fredrik Lundstedt
Bertil Lindbäck

Revisorssuppleant:
Rolf Stenberg

Valberedning:
Lennart Krook, sammankallande
Jarl Fransson
Kurt Hammarström

Stadgar för Kamratklubben Gamla AIK:are
Stiftad den 20 mars 1945

§ 1. Ändamål

Kamratklubben Gamla AIK:are, som är en ideell förening stiftad den 20 mars 1945, har till ändamål:

 • att vara en sammanhållande länk mellan AIK-are, som bevisat sitt intresse inom AIK genom att aktivt ha utövat idrott, deltagit i organisationsarbetet eller annars uppvisat ett långvarigt renommerade medlemskap,
 • att medverka till att dessa AIK-medlemmar i och med sitt frånträdande av funktioner inom AIK bibehåller kontakten med AIK och sina gamla kamrater,
 • att hos dessa medlemmar verka för att vidmakthålla intresset för AIK,
 • att bereda medlemmarna nytta och nöje genom bedrivande av idrott av lämpligt slag och genom sällskapligt umgänge samt
 • att vara ett stöd för AIK.

Med AIK avses Allmänna Idrottsklubben, dess sektioner, specialidrottsföreningar samt dess Idrotts AB.

§ 2. Medlemskap

Till medlem i Kamratklubben kan inväljas medlem i AIK, som uppnått 30 års ålder och som varit medlem i AIK i minst 10 år. Ansökan om medlemskap ska ställas till och beslutas av styrelsen. För inval fordras rekommendation av medlem i Kamratklubben och styrelsens enhälliga godkännande.

Till hedersledamot och ständig ledamot kan styrelsen utse person, som varit medlem i kamratklubben i minst 10 år och där uträttat ett förtjänstfullt arbete. Styrelsens beslut ska meddelas årsmötet.

§ 3. Avgifter

Inträdes- och årsavgift fastställs av årsmötet.

Medlem som trots påminnelse underlåter att betala årsavgift, får av styrelsen uteslutas som medlem. Avgifter som utesluten medlem erlagt återbetalas inte.

Styrelsen kan i särskilda fall medge medlem befrielse från att erlägga avgift.

Hedersledamot och ständig ledamot är befriade från att betala årsavgift.

§ 4. Styrelse

Kamratklubbens styrelse består av ordförande och sex övriga ledamöter jämte en eller två suppleanter.

Styrelsen utser inom sig vice ordförande, sekreterare, skattmästare och klubbmästare.

§ 5. Årsmöte

Ordinarie årsmöte ska hållas före april månads utgång. Kallelse till årsmötet ska av styrelsen ske skriftligen, via postbefordran eller e-post, till samtliga medlemmar minst 8 dagar före mötet. Till kallelsen ska föredragningslista bifogas.

Vid årsmötet ska följande ärenden behandlas:

 1. Fastställande av mötets stadgeenliga utlysning.
 2. Justering av röstlängd.
 3. Val av ordförande och sekreterare för mötet.
 4. Val av två justeringsmän för mötets protokoll.
 5. Föredragning av styrelseberättelse.
 6. Föredragning av revisionsberättelse.
 7. Fastställande av balansräkning.
 8. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen.
 9. Fastställande av årsavgift och inträdesavgift.
 10. Val av ordförande för ett år.
 11. Val av tre styrelseledamöter för två år.
 12. Val av en eller två styrelsesuppleanter för ett år.
 13. Val av två revisorer och en revisorssuppleant för ett år.
 14. Val för ett år av en valberedning bestående av tre ledamöter, varav en sammankallande.
 15. Behandling av frågor som anmälts av styrelsen eller som före den 1 mars skriftligen lämnats in till styrelsen av någon av Kamratklubbens medlemmar.

§ 6. Sammanträden

Om minst fem medlemmar gör en framställan därom till styrelsen, eller om styrelsen så finner lämpligt, ska sammanträde äga rum. Kallelse ska ske på samma sätt som till ordinarie årsmöte.

Vid Kamratklubbens sammankomster kan medlem, med styrelsens godkännande, ta med gäster.

§ 7. Rösträtt

Varje medlem, som fullgjort sina skyldigheter till Kamratklubben, har rätt att närvara vid dess möten och sammanträden och där utöva sin rösträtt med en röst. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst.

All röstning sker öppet, såvida inte någon medlem begär sluten omröstning.

§ 8. Uteslutning

Medlem, som bryter mot dessa stadgar, mot idrottens värdegrunder eller på annat sätt handlar- motverkar Kamratklubbens ändamål och intressen, får av styrelsen uteslutas som medlem i Kamratklubben. Innan styrelsen tar ställning till utslutning av medlem, ska medlemmen ges tillfälle att inom fjorton dagar skriftligen yttra sig i ärendet.

Beträffande uteslutning av medlem som underlåter att betala årsavgift finns föreskrifter i 3 §.

Beslut om uteslutning träder i kraft med omedelbar verkan. Avgifter som erlagts av den uteslutne medlemmen återbetalas inte.

§ 9. Emblem

Emblem för Kamratklubben är AIK:s klubbmärke med lagerkrans.

§ 10. Kamratklubbens upplösning

För Kamratklubbens upplösning fordras beslut med minst 3/4 majoritet vid två på varandra följande ordinarie årsmöten. Kamratklubbens tillgångar vid upplösningen ska överlämnas till AIK som gåva.

Om AIK upphört att existera vid detta tillfälle, ska tillgångarna i stället överlämnas till annan idrottsorganisation. Beslut om detta fattas i samband med Kamratklubbens upplösning.

§ 11. Stadgeändring

Ändring av dessa stadgar får ske genom enhälligt beslut vid årsmöte eller genom beslut med 2/3 majoritet av två på varandra följande sammanträden, av vilka det ena skall vara årsmöte, och mellan vilka minst en månad förflutit.

Dessa stadgar antogs enhälligt vid årsmötet den 14 september 2020.