Årsmöten

Årsmöte 2024

Årsmötet 2024 genomfördes Onsdagen den 17 april på Best Western plus park hotell i Solna Centrum. Utöver årsmötet presenterades kvällens program där den världskända champagneexperten Richard Juhlin hade en fantastisk föreläsning med efterföljande champagneprovning. Vi gästades även av legendaren Ulf ”pröjsarn” Nilsson som berättade lite kort om sin karriär. På programmet hade vi även årets AIK:are 2023 som blev chefstränare Jesper Björk, AIK:s damfotbollslag.

Vi höll en tyst stund för medlemmar som tyvärr har gått bort.

Årsmötet inleddes i god tid där röstlängden var 34 st. Sune Hellströmer valdes till mötets ordförande och han gick igenom styrelseberättelsen. Ekonomin presenterades och det kan konstateras att likviditeten är god.

Det beslutades att årsavgiften ska ligga kvar på 200 kr per år och att inträdesavgiften fortfarande är 0 kr.

Frågeställning beträffande ishockeybiljetter väcktes och möjligheten till rabatterade priser. Styrelseledamoten Christer Barck berättade att det är svårt men ska kontrollera upp det till kommande säsong.

Valberedningens förslag klubbades igenom där styrelsen ser ut på följande sätt:

Ordförande Sune Hellströmer

Styrelseledamöter, Christer Bruzelius, Jan Hallberg, Peter Hansson, Mona Lyfors, Christer Barck samt Rosemarie Ringnell

Suppleant, Kenneth Wester

till valberedningen valdes Lennart Krook, Jarl Fransson samt Kjell Sahlström.

Sune Hellströmer inleder Årsmötet 2024

Lite mingel innan årsmötet med legenden Ulf ”Pröjsarn” Nilsson

Årets AIK:are 2023 blev Jesper Björk, chefstränare för Damlaget i fotboll.

Motiveringen:

Jesper kom till AIK 2010 där han inledde med att träna P95 samt F94 som han för övrigt vann Sankt Erikscupen med. Efter det tränade han F95 för att sedan ta över det framgångsrika P99 där bland annat Alexander Isak spelade. Jesper försvann sedan 3 år till en annan Stockholmsklubb för att sedan återvända till AIK där han blev chefscout ungdom. Han blev sedan chefstränare för P17 som för övrigt tog SM-guld och Ligacupvinst.

Jesper tog över rollen som chefstränare till damlaget maj 2022 med siktet inställt på att ta steget upp till allsvenskan. Det blev en succésäsong i elitettan där laget inte förloraren enda match och avancemanget blev ett faktum.

Andra beskriver Jesper som en hårt arbetande ledare med både krav på sig själv och omgivning. Han beskrivs som en skicklig tränare med ett stort intresse för strategi. Han beskrivs som väldigt lyhörd, flexibel samt omhändertagande där både individ och kollektiv sätts i fokus.

Han beskriver själv att jobbet som ledde till succésäsongen gjordes tillsammans med ledarstab och spelarna i laget. Han ser fram emot den nya säsongen där hårt arbete kommer att krävas och förbättring spelmässigt och tempomässigt.

Legendaren Ulf ”Pröjsarn” Nilsson berättar lite om sin karriär.

Vilken fantastisk kväll Richard Juhlin bjöd på när han berättade dels om sin egen karriär i AIK samt hur intresset och förmågan med Champagne/mousserande vin började.

Han upptäckte i tidig ålder att hans luktsinne var något utöver det vanliga och när han introducerades av bland annat vin väcktes hans intresse för drycker. Han är känd i hela världen för sin kunskap och vi är oerhört tacksamma för hans närvaro och föreläsning.

Vi fick möjlighet att prova våra egna lukt och smaksinnen genom att ”blindsmaka” 3 olika sorter vilket var väldigt spännande. Vi fick även lära oss hur man smakar och luktar med näsan och munnen samt hur man håller i ett glas.

Stort Tack!

Årsmöte 2023

Den 18 april hölls årsmötet för 2023. Vi hade äran att få höra vad Damlandslagets huvudtränare Peter Gerhardsson hade att berätta om landslaget. Ett stort tack till hans medverkan!

Årsmöte 2022 -på rätt tid!

Kamratklubben Gamla AIK-are har de senaste två åren inte kunnat ha årsmöte på rätt tid enligt stadgarna. Anledningen till det har givetvis varit pandemin. I år kunde dock årsmötet genomföras  på rätt sätt och 21/4 träffades 32 medlemmar på Karlberg. Efter själva årsmötet infann sig också dagens inbjudne föredragshållare, SvT:s Jacob Hård.

Årsmötet gick, som oftast, smidigt och snabbt under ledning av ordförande Sune Hellströmer. Jan Hallberg valdes till mötets sekreterare. Valen blev föga spännande då valberedningens förslag antogs av mötet. Till ordförande omvaldes Sune Hellströmer och ledamöterna Monica Lyfors, Jan Hallberg och Peter Hansson omvaldes på två år. Ledamöterna Christer Barck, Christer Bruzelius och Erik Ekwall valdes på två år 2021. Kenneth Wester omvaldes till suppleant. Inte heller bland revisorerna blev det någon förändring, utan Bertil Lindbäck och Fredrik Lundstedt antogs som revisorer med Rolf Stenberg som revisorssuppleant. Valberedningen med Jarl Fransson, Kurt Hammarström och sammankallande Lennart Krook fick fortsatt förtroende.

Efter årsmötet kåserade Jacob Hård på ett trevligt och lättsamt sätt om sina år på radiosporten och SvT:s sport. Han är glad för den ”skola” han fått gå i och nämnde bl.a. att han hade glädjen av att för en kort tid arbeta med självaste Sven Jerring! Åke Strömmer inte bara talade fort utan han var även snabb i tanke och i repliker! Jacob nämnde också den betydelse som Sven ”Plex” Pettersson haft för honom. Han gladdes också över de fina samarbeten han haft med Anders Gärderud och Anders Blomquist. På frågan om vilka som är Sveriges genom tidernas största skidåkare svarade Jacob Gunde Svan på herr- och Charlotte Kalla på damsidan. Ett få göra ett program om Gunde Svan står på önskelistan!

Kamratklubben tackar Jacob Hård för ett trevligt framförande!

Kvällen avslutade med sedvanlig fin middag och ett lotteri med viner och några av Anders Johréns böcker.

//Erik Ekwall

Årsmöte 2021

Kamratklubben Gamla AIK-are hade inte haft något fysiskt möte sedan februari -20, så det var med förväntan en stor skara (44 st varav 42 med rösträtt) samlades på Karlberg för årsmöte 1/9 -21.

Ordföranden Sune Hellströmer hälsade alla välkomna och introducerade kvällens föreläsare, fotbollslagets tränare Bartosz Grzelak. Bartosz berättade att han kom till Sverige fem år gammal från Polen. Här hamnade han på Ängkärrsgatan i Solna och fotbollen blev en viktig del under uppväxten. Som aktiv spelade han i Vasalund och BP, innan han hamnade i AIK. I AIK blev det endast ett inhopp mot Malmö FF 1997. Efter diverse provspelningar spelade Bartosz (efter en skadeperiod) i Vallentuna, Norge och IK Frej. Efter den aktiva karriären satsade han på tränarrollen med början i IK Frej och blev därefter assisterande tränare till Rickard Norling i AIK under guldåret 2018. Efter att ha varit assisterande förbundskapten för U21 var Bartosz tillbaka i AIK som huvudtränare sommaren 2020. Med hjälp av videoinslag berättade Bartosz om hur man vill att laget ska spela och hur man tränar. Bl. a. tränar man mycket på snabbare omställningar. Bartosz gjorde ett mycket trevligt och ödmjukt intryck, men verkar också vara en person som vet vad han vill! Han vågade inte uttala sig om fortsättningen under hösten och antydde att det var många ”svåra” matcher framöver. Mötet tackade för hans presentation och önskade laget och ledningen lycka till under resten av säsongen!

Efter Bartosz Grzelaks genomgång vidtog själva årsmötet, som blev föga dramatiskt! Styrelse- liksom revisionsberättelse föredrogs och styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året. Alla följande val beslutades i enlighet med valberedningens (Lennart Krook, Jarl Fransson och Kurt Hammarström) förslag. Detta innebar att Sune Hellströmer omvaldes till ordförande på ett år och att Christer Barck, Christer Bruzelius och Erik Ekwall omvaldes på två år. Monica Lyfors, Jan Hallberg och Peter Hansson valdes på två år 2020. Kenneth Wester omvaldes till suppleant på ett år. Det blev även omval av revisorerna (Bertil Lindbäck och Fredrik Lundstedt) och revisorssuppleanten (Rolf Stenberg). Slutligen omvaldes den aktuella valberedningen.

Årets gamling 2019, Jonas Almqvist, premierades för sina fina insatser för AIK boule. Vare sig Årets AIK-are 2019, brottaren Alex Kessidis, och 2020, AIK:s damfotbollslag, kunde närvara men hyllades. Leif Karlsson fick en separat hyllning för sina stora och betydelsefulla insatser för AIK fotboll. Fyra medlemmar (Bertil Lindbäck, Monica Lyfors, Kenneth Wester och Christer Barck) uppvaktades av Kamratklubben då de nyligen haft jämna högtidsdagar.

Vid mötet rapporterades att det uppskjutna 75-årsjubileumet planeras att genomföras 26 oktober på Frösundavik.
//Erik Ekwall