Kamratträffar

Träffas och trivs med Gamla AIK:are

Vi samlas vid ett tiotal träffar om året, där vi umgås och har trevligt tillsammans över en matbit. Samtidigt får vi lyssna på tränare för AIK:s olika idrotter som ger inblickar i läget i laget, förklarar taktiken och nyheter inför seriestarten. Ibland deltar också några spelare.

Vid andra tillfällen har vi haft prominenta gäster utifrån: Hasse Backe som talade om vad som skapar bra lag, Lasse Lagerbäck om sitt ledarskap, Tord Grip om sin sagolika internationella karriär, RF-ordföranden Björn Eriksson om sin utredning om supportervåld, ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson om framtidens ishockey och Janne Andersson om rollen som förbundskapten i fotboll. En annan mycket uppskattad gäst var vår internationelle domare Jonas Eriksson.

En gång om året spelar vi den klassiska boulematchen mot AIK-Ringen.

Kamratklubben har också den fina traditionen att utse Årets AIK:are, ett av klubbens finaste priser. Oftast går priset till någon spelare eller ledare, men ibland även till någon förtroendevald eller tjänsteman. Senaste årens Årets AIKare är 2016 Alexander Isak Fotboll; 2017 Christian Sandberg, Ishockey; 2018 Henok Goitom, Fotboll; 2019 Alex Kessidis, Brottning och 2020 Damlaget i Fotboll.

Kommande träffar

Våra tidigare träffar

Kamratträff torsdagen 2 maj 2024 med VD AIK fotboll Fredrik Söderberg samt journalisten Martin Wicklin.

En mycket spännande kväll där fotbollens VD/klubbdirektör Fredrik Söderberg var inbjuden tillsammans med journalisten/radioproducenten/moderatorn Martin Wicklin. Tanken från kamratklubben var att intervjun med Fredrik skulle bli lite mer fylligare.

Fredrik behöver ingen närmare presentation men vi kan nämna att Martin Wicklin är känd bland annat som programledare för söndagsintervjun i P1. Martin inledde kvällen med en hel del frågeställningar.

Fredrik berättade om ekonomin, intäkterna samt kassan. Hur AIK framöver ska stärka sin position och hur viktigt samarbetet mellan honom, sportchefen samt chefstränare fungerar.

Fredrik berättade att han alldeles nyligen varit i Tanzania eftersom marknaden i Afrika är väldigt intressant där skickliga och intressanta spelare finns.

Sedan guldet 2018 har AIK många delar att förbättra och bygga vidare på. Han ser att AIK i år har en starkare träningsgrupp och en större trygghet.

Damfotbollens framtid diskuterades där Fredrik menar att en etablering i allsvenskan är ett måste för att växa och bibehålla intresset för AIK damfotboll. Damfotbollen tillhör kärnverksamheten och är oerhört viktig.

Långsiktiga beslut finns om att bygga en träningsanläggning 2026 på Råstasjöns IP samt att rusta upp Skytteholms idrottsanläggning där gräsmattan behöver bytas ut och en större läktare ska byggas.

Det här är bara en liten kort sammanfattning från frågestunden mellan Martin och Fredrik och självklart fick våra medlemmar även tycka till.

Under kvällen tillkom 2 nya medlemmar som vi önskar hjärtligt välkomna. se nedan bild.

Martin Wicklin hälsas välkommen av ordförande Sune Hellströmer

Intressant frågestund mellan Martin samt Fredrik Söderberg

Christer Bruzelius samt Sune Hellströmer tackar Martin och Fredrik för en givande stund.

Välkommen Peter Johansson och Bengt-Olov Tengmark

JULFEST 12 December 2023

Sune Hellström inledde julfesten med att berätta om det gånga året som har präglats av både framgångar och motgångar för AIK. Han tillsammans med styrelsen vill passa på att tacka alla medlemmar för ett bra och innehållsrikt 2023.

En härlig kväll med julfirande medlemmar som fyllde magarna med ett fantastiskt julbord innehållande diverse läckerheter. Här vill vi från styrelsen framföra ett stort tack till Susanne som bidrar med hjärta och skicklighet beträffande upplägg och mat.

2 nya medlemmar valdes in, Annika Engström och Leo Rubio där båda berättade om sin långa och gedigna AIK-karriär på ett imponerande sätt. Leo bidrog även med sin gitarr några härliga låtar som självklart handlade om AIK. Stort tack!

Per Hallgren skänkte några viner till vårt lotteri från egen vinproduktion, Högberga Vinfabrik, Lidingö vilket vi tackar för.

Mona och Peter ser till att ”incheckningen” fungerar.

Susanne

Annika Engström

Leo Rubio

Per Hallgren

Vinlotteri

Herrfotbollens sportchef Thomas Berntsen 21 November 2023

Närmare 50 medlemmar kom till Karlbergs träningsanläggning när sportchef Thomas Berntsen gästade kamratklubben. Öronen spetsades lite noggrannare denna gång med tanke på Thomas fina, sjungande norska. Han berättade om sin karriär i Norge där han började som spelare för att sedan bli tränare/sportchef på elitnivå. Han kom till AIK våren 2023 och kom till ett lag som låg väldigt illa till i tabellen. Stora utmaningar låg framför honom och klubben.

Han betonade att ett lag alltid har framgångar och motgångar men att det är viktigt att den tänkta processen/planen följs beträffande framtiden.

Han lägger stor vikt på att träningarna ska ha fokus på kvalitet som läggs in i kvantiteten. Fysik och intensitet är viktigt och att det ”behagliga” får läggas åt sidan. Han menar att Norge ligger steget före när det gäller synen på träning.

Han ser fram emot att Karlbergs träningsanläggning byts ut mot en ny vilket kommer att underlätta processen/planen för att bygga vidare på laget.

Vi önskar Thomas ett stort lycka till !


Damfotbollens kväll den 26 oktober 2023

STORT GRATTIS säger kamratklubben till våra fantastiska fotbollsdamer som efter en fantastisk säsong tar steget upp till Allsvenskan . Med anledning av det fick vi möjlighet att lyssna till sportchefen Herish Sadi, huvudtränaren Jesper Björk och lagkaptenen Jennie Nordin.

Samtliga tre inledde med att berätta om svårigheterna man ställdes inför och vad som behövdes se över inför kommande säsong. Frågeställningar som man behövde få svar på kunde vara, Vad krävs? Vilken mentalitet har vi? Hur mycket ”brinner” spelare?

Inför kommande säsongen fick man chansen att bygga något nytt och man fokuserade på att fler spelare från AIK:s egna led var viktiga och därmed ha färre internationella spelare. Man bestämde sig för att träna tuffare och även ha längre träningspass. Med andra ord ökade man träningsvolymen och inställningen var att samtliga spelare kan utvecklas. Att alla skulle dra år samma håll och att alla är behövda var en viktig del av uppbyggnaden.

Att motivera den 12:e – 24:e spelaren blev oerhört viktigt och inställningen var att dom ”bästa” spelarna hela tiden skulle känna sig jagade. Därför var det viktigt att alla tog i på träningarna och att kampsituationerna blev många.

Ett intressant inlägg beträffande manliga fotbollsspelare kontra kvinnliga diskuterades där dom berättade att det under säsongen blev viktigt att låta spelare i damlaget leva ut sin ilska och att efteråt ha en lite mjukare approche och uppföljning. Att ge order blev av mindre betydelse och mer fokus på att övertyga. Samtliga konstaterade att med denna inställning vann man i förtroende.

Utmaningar inför kommande säsong är att försöka behålla stommen och stärka upp truppen med spetskompetens. Träna hårdare samt fortsätta med inställningen att vinna boll högt upp i planen och vara framåtlutande. Truppen ska vara klar i Januari och publikmässigt hoppas laget att fler väljer att komma och titta på matcherna 2024. Målet är att komma strax under topplagen och kunna etablera sig i mittskicket.

Jennie som är en tongivande spelare i laget berättade att hon egentligen var intresserad av hästar och började spela fotboll när familjen flyttade till Danmark ( pappa Krister Nordin, känd fotbollsspelare från herrfotbollen) . Efter flytten tillbaks till Sverige började Jennie i AIK när hon var runt 13 år. Nu hoppas vi att Jennie väljer att stanna i AIK för att vara med och etablera sitt lag i Allsvenskan.

Slutord är att vi i kamratklubben önskar AIK Damfotboll ett stort lycka till!!!

Hockeykväll den 25 september 2023

Spännande kväll med sportchefen Niklas Persson som gav sin syn på kommande säsong. Han redogjorde för hur man ser på truppen, det som har varit och vad som kan göras bättre. Många intressanta frågeställningar kom från våra medlemmar. Vi önskar hockeyn lycka till inför kommande säsong.

Klassiska Boulematchen den 31 maj 2023

Äntligen var det dags för den prestigefyllda boulematchen mellan Kamratklubben gamla AIK:are och AIK Ringen. Den gick av stapeln hemma hos AIK:s Bouleklubb på deras hemmaplan i huvudsta. Sammanlagt blev vi ca 30 spelare tillsammans och vi fick fantastisk hjälp och guidning av AIK Boule representanter. Fina banor och härlig stämning kombinerat med vinnarskallar gjorde kvällen fulländad.

Notera att Gamla kamratklubben tog hem segern.

”Fotbollsmiddag” 22 mars 2022

Föredragshållaren Henrik Jurelius poserar i sitt rum efter framträdandet.

Drygt 30 medlemmar hade hörsammat kallelsen till säsongens första Kamratklubbsmiddag på Karlberg. Inbjuden talare var AIK Fotbolls sportchef Henrik Jurelius, som informerade om AIK Fotbolls organisation, målsättningar, spelartrupp m.m. Henrik framförde dessa saker på ett pedagogiskt och lättsamt sätt. Han är chef över en organisation på 40-50 personer och gladdes speciellt över att Peter Wennberg återkommit och nu är teknisk direktör.

AIK Fotboll har i princip tre huvudmålsättningar:
1) Klubben ska placera sig på platserna 1-3 i allsvenskan,
2) Klubben ska spela i Europa (i år blir det Conference League) och
3) Klubben ska sälja spelare (helst i åldrarna 18-22 år och spelat A-lagsfotboll i minst 8100 minuter).

Vad gäller spelartruppen bedömde man, att klubben i princip har två man på varje position. En lucka i forwardsbesättningen redovisades dock och den ledde till ett antal frågor! Henrik förnekade inte, att förhandlingar skett och pågick angående John Guidetti! Svaren blev diplomatiska och nu vet vi också, att Guidetti inte blir aktuell före sommaren. Några andra ”hemligheter” ville inte Henrik avslöja (nu vet vi dock att ytterligare två spelare tillförts truppen; Benjamin Mbunga Kimpioka och Sichenje Collins).

Medlemmarna var frågvisa och föredraget höll på 1,5 tim! Man kan också förstå att sportchefsrollen i AIK Fotboll innebär ett stort engagemang och är mycket tidskrävande. Henrik berättade, att han har ca 100 telefonsamtal per arbetsdag!

Kvällen avslutades som vanligt med middag och ett lotteri, där det fanns inte bara vin utan även några av Anders Johréns böcker, som skänkts av författaren själv!
//Erik Ekwall

Decembermiddagar

Under december brukar Kamratklubben genomföra ett par traditionella middagar och den första av dessa gick av stapeln 7/12. Då träffades som brukligt under många år styrelserna för Kamratklubben och Sällskapet Gamla Djurgårdare. Denna gång var middagen på Charlottenburgs Gård i centrala Solna. Denna byggnad är från 1801 och är byggd i gustaviansk stil. Den används av Solna kommun för representation m.m. Vid 75-årsjubileumet meddelade Lars-Erik Salminen, ordförande i Solna kommunfullmäktige och tillika medlem i Kamratklubben, att mötet med Sällskapet skulle få genomföras i denna historiska miljö. Det blev en trevlig kväll med god mat, gott vin och allmän trevnad! Under middagen talade de båda ordförande, Lars Erbom från Djurgården och Sune Hellströmer från AIK. De konstaterade, att denna middag är en högtidsstund för båda parter trots den historiska antagonismen på planen mellan klubbarna!

Äntligen kunde priset ”Årets AIK-are 2019” till brottaren Alex Kessidis delas ut vid julmiddagen. Ordförande Sune Hellströmer ser nöjd ut efter utdelningen.

En vecka senare hade Kamratklubben inbjudit till sedvanlig julmiddag. Den genomfördes på träningsanläggningen i Karlberg och knappt 40 medlemmar deltog. Även här blev det en trevlig kväll med Susannes goda julbord. Vi kunde också glädjande nog äntligen utdela priset för Årets AIK-are 2019 till Alex Kessidis. Alex fick också besvara ett antal frågor från medlemmarna. Han har siktet inställt på flera VM och OS och kanske det kan bli ett antal guldmedaljer till klubben! Ett inval av medlem genomfördes också. Pensionerade psykiatern Gunnar Ekman invaldes med acklamation efter sin presentation och efterföljande sång av Taube och Bellman! Gunnar har ett gammalt förflutet som vissångare med bl.a. Gösta Linderholm och har varit representerad på Svensktoppen! Susanne, som alltid sköter arrangemangen på bästa sätt, avtackades med bifall. Kvällen avslutades med ett fint vinlotteri.
//Erik Ekwall

Solna den 8 juni 2021

Bäste AIK-kamrat!
Sommaren är här och som det just nu ser ut en sommar som kan bli så nära man kan komma en vanlig sommar. Naturligtvis hoppas vi att ni alla också fortsatt mår bra.
Årsmöte 2021 
Vid vårt styrelsemöte den 1 juni hade vi de nya rekommendationerna mm från regeringen och FHM och med det som grund beslöt vi att hålla fast vid. Vi har för avsikt att inbjuda till ett fysiskt årsmöte 2021 den 1 september 2021 kl 18.00. Plats mm ber styrelsen att få återkomma till. Vi ber er redan nu notera detta datum i era kalendrar och definitiv kallelse inklusive nödvändig information i övrigt beräknar vi skicka till er omkring den 10 augusti 2021.
Kamratklubben Gamla AIK:ares 75-årsjubileum:
Egentligen skulle detta hållits hösten 2020 men planeringen är fortfarande att anordna 75-årsjubileet någon gång andra halvan oktober eller november 2021. Mer information kommer att följa.
Att Fotbollsallsvenskan är i full gång har ju inte undgått någon. Styrelsen har löpande kontakt med AIK Fotboll för att få besked om när publikrestriktionerna för Friends Arena ändras så vi kan disponera vår normala tilldelning till biljetter. Vi återkommer så snart vi vet när det är dags. Var fortsatta beredd. Styrelsen önskar att ni alla får en lugn och skön sommar och så hoppas vi att vi ses den 1 september.                                                                                  

Informationsbrev april 2021

Möte med ”Sällskapet äldre IFK-are”

Stående fr v Sanny Åslund, Jan Eriksson, Sulo Vaattovaara. Sittande fr v Håkan Pettersson, Niclas Kindvall, Jan Hellström

IFK Norrköpings motsvarighet till AIK:s Kamratklubb är ”Sällskapet äldre IFK-are”. Det bildades 1946 och har som mål att stödja moderföreningen IFK Norrköping.
Kort före matchen mellan AIK och IFK Norrköping 24/10 -21 hörde sällskapet av sig till Kamratklubbens ordförande, Sune Hellströmer, och önskade att få till en träff med några ur Kamratklubben. Bland styrelsemedlemmarna i Sällskapet finns bl.a. Eine Fredriksson, Sulo Vaattovaara och Jan Hellström. Några av styrelsemedlemmarna i Kamratklubben minglade med ca 50 personer från Norrköping i annexet till Carlbergs Bar. Det blev en trevlig stund före matchen och Sällskapet hade bjudit in Niclas Kindvall och Janne Eriksson, som båda har spelat i såväl AIK som IFK Norrköping. Dessa två berättade om sina upplevelser i de båda klubbarna och även om andra saker i sina liv. Båda två har efter karriärerna slagit sig ned i Stockholmsområdet. Delvis av en tillfällighet hamnade även Sanny Åslund på mötet. Sanny har ju också varit med i båda klubbarna på lite olika sätt. Själva matchen slutade ju bra för oss AIK-are, seger med 1-0! Kanske gör vi motsvarande resa ned till Sällskapet under nästa spelår.
Vi hälsades välkomna att göra det.
//Erik Ekwall

75-årsfest – Äntligen!

Kamratklubben Gamla AIK-are bildades 1945 alldeles vid andra världskrigets slut och första styrelsemötet var 16 maj. Det betydde, att klubben fyllde 75 år 2020. Styrelsen planerade för en jubileumsfest under april 2020, men en pandemi kom emellan! Därefter vidtog planering och funderingar, men det riktiga tillfället tycktes aldrig infinna sig. Till slut beslöts att vi ändå skulle kunna kalla till fest och 26 oktober kunde vi hålla denna på Frösundavik.

Niklas Strömstedt på scenen och AIK:s ordförande Cecilia Wahlman i förgrunden vid 75-årsfesten.

Ett 50-tal medlemmar anmälde sig och det bjöds på en trerätters middag. Stämningen var god och det märktes att alla uppskattade denna möjlighet att ses och kunna umgås. Niklas Strömstedt förgyllde festen med sin närvaro och spelade några melodier och ledde också avslutningen med AIK-sången! Sune Hellströmer var förste talare och berättade lite om gamla tider och nya. Cecilia Wahlman, ordförande i huvudstyrelsen, gratulerade Kamratklubben och överlämnade en pengagåva. Lars-Erik Salminen, själv medlem, framförde gratulationer från Solna kommun. Några av medlemmarna (Urban Dahlberg och Tommy Lindqvist) hyllade Kamratklubben med egna inlägg. Fredrik Lundstedt sjöng och Gunnar Ekman ”vikarierade” en stund för Niklas Strömstedt på scenen. Till efterrätten vidtog frågesport. Kamratklubbens egne Quiz-producent Jarl Fransson hade sammanställt 13 frågor om AIK. Vinnare blev Jonas Almquist, som klarade samtliga! Imponerande!

Vid festens slut hördes ett flertal kommentarer i stil med ”fester som denna kan vi ju ha årligen”. Onekligen var det roligt att åter kunna träffas under former som denna!
//Erik Ekwall