Historia

Så bildades Kamratklubben

I början på 40-talet skriver AIK:s vice ordförande Tage Wissnell en krönika i AIK medlemsblad nr 5.  Där beskriver han problemet om hur AIK behöver samla gamla ledare, spelare samt andra rådgivare efter avslutade karriärer.

Wissnell menar i krönikan att AIK inte har råd att klara sig utan dessa gamla AIK:are. Passiva medlemmar måste få en plats så att de fortfarande känner att de hör hemma i AIK-familjen. Han tyckte att f.d. aktiva och ledare ska ha ett sk idrottshem där de fortfarande känner att de tillhör familjen och att var och en på sitt sätt kan hjälpa till i klubben. 

Dåvarande ordförande Putte Kock läste artikeln som Wissnell skrev och insåg att situationen var allvarlig. Det beslutades att ytterligare en förening skulle startas upp, en bredare kamratförening för fd aktiva, ledare samt framträdande medlemmar. 

Den 20 mars 1945 bildades kamratklubben Gamla AIK:are.

Det finaste klubbmärket!

Ibland kunde vi även se gamla AIK-profiler med ett speciellt klubbmärke på kavajslaget omgiven av en förgylld lagerkrans.

Det spreds myter där en del visste att det var ”Gamla AIK:ares” klubbmärke. Andra visste att det krävdes 10 eller 20 års medlemskap för att ens kunna söka medlemskap. Några hade till och med hört att bara de finaste, främsta medlemmarna kunde bli medlemmar och att ansökningarna prövades noggrant och att den sökandes prövades i hemliga ceremonier. 

Som lite kuriosa kan det noteras att förr gjorde man något som kallades ”skäggning” i samband med inkilningen. Skäggningen betydde att lösskägg användes i ceremonin som numera är ersatt med annat. 

Vid ett inval erhålls också den numrerade klubbnålen där numret är unikt och tillhör den invalde för evigt. Styrelsen beslutar enhällig om ny medlem och en inkilning väntar därefter. Det är endast medlemmar i kamratklubben som får bära denna unika klubbnål.

Den första kvinnan som valdes in är Gun Sjögren som dom flesta känner till som en fantastisk eldsjäl inom klubben. Idag har vi flera kvinnor men hoppas så klart att dom kan bli fler.

Genom åren har ett stort antal arrangemang hållits för medlemmarna där sammanhållningen och känslan att tillhöra AIK-familjen gör oss påmind varje gång vi träffas. 

Gamla AIK:are lägger inte av dom får det bara ännu roligare.

Så här såg det första protokollet ut 1945 och en kallelse till en kamratträff 1981.