110 år med bandy i AIK

Bandy har bedrivits i AIK sedan 1905 dvs det är 110 år sedan det hela började. Magnus Cleve startade då ett herrlag, som var väldigt framgångsrikt under några decennier. En annan, ny epok började 1976, då Kjellåke Carlanius och Claes Göran Pernhult såg till att AIK fick ett damlag. Detta lag har varit synnerligen framgångsrikt och fram till dags dato vunnit 15 SM-guld.

22 säsonger i eliten för herrlaget

AIK:s herrar startade alltså sin verksamhet 1905 och det första SM-guldet togs 1909 efter  seger mot arvfienden Djurgårdens IF med 7-3. I det laget spelade inte bara Magnus Cleve själv utan även profiler som Torsten Tegnér och Theodor ”Todde” Malm. Torsten Tegnér var ju senare en stor profil i idrottssverige och startade Idrottsbladet och var dess chefredaktör. Hans mamma var en inte helt obekant tonsättare, Alice Tegnér, som skrivit bl.a. Mors lilla Olle och Bä Bä vita lamm. Flera av spelarna från 1909 var med även 1914 då det andra guldet bärgades. AIK:s tredje, och hittills senaste, SM-guld vanns 1931. I det laget spelade bl.a. välkända AIK-profiler som Sven ”Vrålis” Andersson, Pär Kaufeldt, Wilhelm ”Mulle” Petersén, John ”Jompa” Nilsson och Jan-Erik ”Rit-Ola” Garland. Skrivaren av dessa rader hade glädjen att se ”Rit-Ola” spela golf på Flommens Golfklubb i Falsterbo på 60-talet och noterade då att han hade bandygrepp, dvs händerna var omvända i förhållande till hur det bör vara!

lagbild1950-talet

 

 

 

 

 

 

Under perioden 1930-1965 spelade AIK för det mesta i den högsta serien och det blev sammanlagt 22 säsonger i den. Med detta innehar AIK plats 29 i maratontabellen med sammanlagt 143 poäng. Efter 1965 föll AIK i seriesystemet och laget lades ned 1986. 2004 tyckte Kjellåke Carlanius och Jan Carlström att det var dags igen och herrbandyn startade på nytt. Laget vann sin serie direkt och under senare år har AIK mest spelat i div 1. Den nu aktuella säsongen spelar AIK i div 1 östra. Av de som fortfarande är aktiva i laget och som varit med några säsonger kan man nämna Henrik Svensson, Rickard Öster och Rasmus Krantz. Per Hettman och Kristoffer Strandberg har varit tongivande under ett antal säsonger men de spelar inte den kommande.

 

36 säsonger i eliten och 15 SM-guld för damerna

lagbild_2004

 

 

 

 

1976 tyckte Kjellåke Carlanius och Claes Göran Pernhult att det var dags med ett damlag för AIK. Man började träna på Ritorps uterink efter ett beslut på AIK:s fotbollsflickors årsfest. Till den festen var några bandyspelare bjudna och man beslöt att bilda ett bandylag. Efter två säsonger var man uppe i högsta serien och så har det förblivit i 36 säsonger. Med det leder AIK maratontabellen överlägset på 678 poäng (tvåan Sandvikens AIK har 518 p). Första SM-finalen spelades 1988 och det blev seger med 7-1 mot IF Boltic. I det laget spelade många profiler som systrarna Ylva och Helene Schöldsten, Camilla Röhl, Jeanette Engman, Hanna Teerijoki m.fl. Efter den segern har det blivit ytterligare 14 SM-guld och ett flertal finalplatser. Det har nästan blivit en självklarhet att AIK spelar i finalen. Under 90-talet tillkom en mängd AIK-profiler som Anna-Karin Olsson, Marlene Karlström, Marielle Narebo, Elenor Axelsson Jonsson, Anna-Lena Strid, Miska Suves och Ulrika Brinck. Finalen 2003 blev en fantastisk framgång, 10-0 mot Sandvikens AIK! In i laget hade delvis en ny generation kommit med bl.a. Mikaela Hasselgren, Anna Jepson, Anna Klingborg och Linda Odén. Anna Lundin anslöt något år senare. Framgångarna har sedan fortsatt och senaste SM-guldet kom 2014 efter seger med 5-1 mot Kareby IS. Under senare år har stommen i laget utgjorts av spelare som Frida Erlandsson, Anna Widing, Hanna Brusberg, Anna Fosselius (Månsson), Elin Goude-Öhgren, Lovisa Elovsson m.fl. Inför den nu aktuella säsongen siktar Mikaela Hasselgren på att slå ett nytt rekord, 13 SM-guld!

AIK har således haft ett stort antal skickliga spelare i de olika lagen och de har givetvis även i stor utsträckning spelat i landslaget och ett flertal har vunnit ett antal VM-guld. Ett antal utmärkelser har också utdelats till AIK-spelare. Till årets spelare har bl.a. Anna-Karin Olsson, Miska Suves, Camilla Röhl, Ulrika Fröberg, Anna Lundin och Linda Odén valts. Ylva Schöldsten, Anna Klingborg och Anna Jepson har utsetts till årets MonICA.

Målsättningen inför säsongen 2015-16 är att damerna ska vinna sitt 16:e guld och att herrarna ska nå en topplats i div. 1 östra. Vi kan bara önska lagen lycka till!

Text: Erik Ekwall