AIK Boule Derbykungar 2020

AIK Boule blir Stockholms derbykungar och drottningar 2020. När krutröken lagt sig denna vackra septemberlördag, hade derbyt mot Hammarby IF Boule vunnits med 5 – 4 efter 13 – 9 till AIK i den sista matchen.

Sedan 2011 har AIK, Djurgårdens IF och Hammarby IF mötts i ett årligt Tre Kejsar-slag, ett prestigefyllt derby om vilken av klubbarna som är bäst i boule. AIK Boule har flest inteckningar i vandringspokalen, men var tvungna att låna ut pokalen 2019 efter en knapp men neslig förlust mot just Hammarby IF Boule. I år var det dags för revansch och revansch blev det. Hammarby ryckte åt sig en 4 – 2-ledning inför de sista tre matcherna. När två av matcherna var avklarade, stod det 4 – 4. I sista matchen tog Hammarby IF ledning, men AIK vände underläget till seger med 13 – 9. Derbysegern var klar och AIK Boule fått sin revansch för 2019.

Djurgårdens IF Boule är den förening som historiskt sett varit den framgångsrikaste bouleföreningen av de tre. När Djurgårdens IF drog igång bouleverksamhet för 20 år sedan, värvade man ihop ett lag med landslagsmeriterade spelare som snabbt vann SM-guld. Men inom idrotten finns en gammal sanning: En bra verksamhet byggs från botten, inte genom värvningar. Det har också Djurgårdens IF Boule fått erfara, vars verksamhet krympt de senaste åren. Till årets Trippelderby fick man inte ihop fullt lag och fick lämna walk over.

2021 firar Trippelderbyt 10-årsjubileum. Vi kan säkerligen förvänta oss ett fint PR-arrangemang för boulesporten i Stockholm. Och naturligtvis ska vi hoppas att Djurgårdens IF Boule är med, för som Lennart Johansson en gång uttryckte det: ”Med ska de va’, men stryk ska de ha…”