AIK Boule i Svenska Cupens finalspel

AIK Boule skräller i Svenska Cupen. Som enda klubb är AIK i slutspel i både Sv Cupen Dam och Sv Cupen Öppen. Det är första gången AIK Boule är i slutspel i Sv Cupen Öppen.

I helgen var det kvalspel till Svenska Cupen Öppen. Eftersom AIK tog sig till slutkval förra året, behövde inte laget spela den inledande kvalrundan på lördagen. Istället väntade slutkval på söndagen i Gottsundahallen i Uppsala.

Och det var ett taggat AIK som klev ut på banorna. Tre tuffa kvalmöten väntade: mot Nordboulen (topplag i samma Division som AIK), TED från Stockholm (ett relativt ungt lag men med mycket duktiga elit- och landslagsmeriterade spelare, som spelade slutspel i Sv Cupen Öppen förra året) och till sist mot Boulero (med lag både i Elitserien och VetranElitserien).

På pappret en mycket tuff uppgift, även om AIK på åtminstone pappret skulle ha en om än liten teoretisk chans. Men papper är en sak och verkligheten är något annat.

Efter att ha slagit Nordboulen men 4-1 och sedan fullkomligen kört över TED med 5-0, var vägen öppen för en direkt avgörande gruppfinal mot Boulero. Och vilken match det blev.

Varje möte avgörs i bäst av fem matcher: Trippel, MixedTrippel, Dubbel, Dubbel och MixedDubbel.

Efter de inledande tripplarna stod det 1-1 i matcher, inför de avgörande dubblarna. Där hamnade AIK:s dubbellag 1 snabbt i stort underläge mot rutinerade elitspelarna Harko Verhagen och Mats Andersson (för övrigt genuin gnagare), samtidigt som AIK:s dubbellag 2 ryckte åt sig en ännu större ledning mot Boulero. Allt pekade på 1-1 i dubblarna och att MixedDubbeln skulle bli den avgörande, där AIK dessutom hade en liten starkare dubbel.

Men så kom scenförändringen. AIK 1 får i gång sitt spel och börjar ta in på Bouleros försprång. Samtidigt tappar AIK 2 sin match på samma sätt. Till slut är AIK 1 ikapp Boulero, samtidigt som Boulero 2 är ikapp AIK 2. Det är otroligt spännande (gastkramande!!!) där allt avgörs i de bägge matchernas sista vända. AIK 1 tar sig förbi Boulero 1 och vinner med 13-12, samtidigt som Boulero 2 har två poängklot på plats. 12-12 men AIK 2 har tre klot kvar att spela. AIK:s Jörgen Andersson lägger sitt klot för kort och AIK:s Marcus Enbom står inför ett svårt avgörande: att skjuta bort Bouleros två matchklot eller lägga in ett vinnande klot. Med otrolig kyla och mental styrka, skjuter Marcus bort det ena klotet och räddar matchen till en ny vända. Men med ännu större kyla och mental styrka, skjuter Marcus bort även det andra Bouleroklotet. AIK har 3-1 i matcher mot Boulero och MixedDubbeln (där AIK leder) behöver inte spelas klar. AIK är klara som en av åtta finalklubbar i Sv Cupen Öppen. En helt sanslös prestation.

Skillnaden mot för ett år sedan, är markant. Då hade AIK Boule 9 st licensierade spelare, efter att på några korta år tappat 75% av sina spelare, tappat Veteranlaget, tappat Div 3-laget och ramlat ut Div 1 2016. Dessutom spelade inte två av de nio spelarna under 2017. Det var knappt så AIK Boule fick ihop ett lag till kvalet i Sv Cupen i februari förra året.

Ett år senare står AIK med 22 licensierade spelare, är en av 8 finalklubbar i Sv Cupen Dam och är en av 8 finalklubbar i Sv Cupen Öppen. Det första gången AIK Boule tar sig så här långt i Sv Cupen Öppen. Dessutom är AIK den enda klubben som är i finalspel i både Sv Cupen Dam och Sv Cupen Öppen.

Skillnaden är markant, jämfört med för ett år sedan.

Ett stort Grattis och Lycka Till! till AIK Boules damer, som har sitt finalspel i Sv Cupen nu till helgen. Och ett lika stort Grattis och Lycka Till! till AIK Boules lag i Sv Cupen Öppen, vars finalspel avgörs i Uppsala helgen 24-25 mars.