AIK Boule till finalspel i Veteranlandslagskvalet

AIK Boules duktiga veteraner är klara för finalspel, om vilket lag som under året ska vara Sveriges Veteranlandslag. Landslagskvalet avgörs om två veckor i Södertälje, 2 – 3 april.

I boulen liksom många andra lagidrotter, sköts landslagsuttagningen av en Förbundskapten tillsammans med en Elit-/Landslagskommitté. Undantaget är kvalet till Veteranlandslaget. Det finns flera skäl till varför svensk boule valt att ha det så, men ett av tyngsta skälen är att det inte funnits något riktigt internationellt mästerskap för veteraner. Veteranlandslagskvalet har därför mest fungerat som en ursäkt för en nationell tävling utanför det klubbundna tävlandet.

Sedan 2019 finns dock ett ”riktigt” europeiskt mästerskap, i bemärkelsen att även Frankrike deltar. Eftersom Frankrike, boulens hemland, är avgörande för om mästerskap ska vara ”på riktigt” och inte halvkvädna visor, var det franska beslutet viktigt – att EM för Veteraner var viktigt och att Frankrike därför skulle skicka sina bästa veteranspelare. Man skickade Jean-Marc ”Marco” Foyot och Christian Fazzino, två av Frankrikes främsta spelare under 2000-talet. Med detta fick EM en helt annan dignitet, liksom värdet av att vinna landslagskvalet för veteraner. Sverige hävdade sig mycket väl och tog sig till final mot de franska storstjärnorna, en final som dock förlorades. På grund av Covid-pandemin genomfördes inget Veteran-EM 2021. Nästa Veteran-EM arrangeras därför 2023, då franska Albertville står som värdar.

Det betyder inte att 2022-års Veteranlandslagskval saknar betydelse. Istället för EM väntar deltagande i en större europeisk veteranturnering under året, liksom äran att vinna kvalet. Dessutom ger det en fingervisning om ifall deltagande lag pusslats ihop rätt eller behöver skruvas på inför det viktiga EM-kvalet våren 2023.

Trots 10 år på nacken, har AIK Boule aldrig tidigare deltagit i Veteranlandslagskvalet. De senaste fem åren har AIK:s veteranspelare utvecklats väl så mycket som elitspelarna, liksom annan föreningsverksamhet. Med en rad DM-medaljer och finalspel i Sv Cupen för Veteraner, var det bara en tidsfråga innan krafterna skulle prövas i Veteranlandslagskvalet. Samtidigt har nivån på de svenska veteranspelarna blivit mycket bättre, eftersom flera fd landslagsspelare fallit för åldersstrecket i det egentliga landslaget. Veteranlandslagskvalet vimlar m a o av fd elit- och landslagsspelare. Dessutom behöver de inte sätta ihop lag bestående av lagkamrater, eftersom kvalet inte är klubbundet. Det innebär t ex att gamla landslagskamrater kan sätta ihop lag. Veteranlandslagskvalet samlar m a o många av de individuellt bästa svenska spelarna.

Så såg förutsättningarna ut, när AIK Bouleförening anmälde ett lag till Veteranlandslagskvalet. Kvalet arrangerades samtidigt på tre olika orter i Sverige : Uppsala, Jönköping och Tyringe. 15 lag skulle gå vidare till finalspelet i Södertälje, där lagen kompletteras av ett 16:e lag – det vinnande laget från 2019 och som också blev EM-silvermedaljörer.

Att AIK Boule även är starka på veteransidan, bekräftades av lördagens tre kvalmatcher som vanns med 13-4, 13-6 och 13-6. Hans Liljecrantz, Åke Norin och Peter ”Milan” Milefors bjöd på ett stabilt spel, även om det blev en lång väntan mellan förmiddagens två matcher och den avgörande kvalmatchen sent på eftermiddagen.

Nu väntar finalspel i Lillehallen i Södertälje, helgen 2 – 3 april. AIK:s veterantrippel känner banorna väl, efter tävlingsspel där under hösten. Boulen är lite speciell på det sättet att underlaget på tävlingsarenorna kan skifta ganska mycket. Erfarenheten av banorna i Södertälje, ska dock ge tryggheten av att det inte ska vara banunderlaget som avgör. Den första segern är redan vunnen: att vara ett av Sveriges 16 bästa trippellag på veteransidan. Hur långt det sedan räcker, vet vi om två veckor.