AIK Boule tillbaka i Division 1
För 1,5 år sedan var AIK Boule på fallrepet. Efter att ha tappat 75% av de licensierade spelarna, tappat Div 3- och Veteranlaget, trillat ur Div 1, utan budget och verksamhetsplan för föreningen och med bara 7 st tävlingslicenser, var frågan om det gick att driva verksamheten vidare.
Ett år senare har AIK Boule 26 tävlingslicenser, däribland förre EM- och landslagsspelaren Robert Beijmo. I takt med föreningsbygget och den långsiktiga satsningen på att bygga upp en ungdomsverksamhet (bara under juni-juli har 300 st 6 – 9-åringar provat boule i Solna), har även de sportsliga framgångarna kommit. I vår var AIK Boule enda klubb med lag i både Sv Cupen Dam:s och Sv Cupen Öppens slutspel, där det blev brons för damerna och en match från att slå ut blivande cupmästarna Coccinelle.
Sedan dess har framgångarna fortsatt: Silver i Klubb-DM (trots 3 st Stockholmslag i Elitserien och 2 st Stockholmslag i Div 1), 1 guld/3 silver/3 brons i DM och SM-brons i sommar för Dam-trippellaget. Lägg till att AIK Boule körde över Djurgårdens IF och Hammarby IF i det prestigeladdade årliga ”Trillingderbyt” i maj. Och efter en magnifik säsong tar nu Div 2-laget klivet upp i Div 1 samtidigt som ”reservlaget” i september kvalar för spel i Div 3. AIK Boule tar sikte på Elitserien.
– AIK ska naturligtvis finnas representerat i Elitserien i alla de sporter vi bedriver verksamhet, säger AIK Boules ordförande Jonas Almquist. Men lika viktigt är en stark och bra bredd, och en barn- och ungdomsverksamhet. Ju bredare bas, desto högre topp.
– Förhoppningsvis ska AIK:s starka varumärke i kombination med de sportsliga framgångarna hittills under 2018 och bygget av en stark förening med ungdomsverksamhet, locka AIK:are som idag spelar i andra bouleklubbar. Det finns inget finare för en AIK:are, än att vinna titlar och sportsliga framgångar i AIK.
Med 75% av de aktiva under 55 år, är AIK Boule en ung förening i ett boule-Sverige där 80% av de tävlande är 55 år eller äldre. Ambitionen är att bygga en modern bouleförening för framtiden, inte att bli en bouleförening som alla andra.
– Gör man som man alltid har gjort, så blir det som det alltid har varit. Svensk boule behöver fokusera mer på framtiden och Vad vi vill vara och Var vi vill vara om 10-20 år, än nostalgiskt klamra sig fast vid de gyllene åren på 90-talet.
– Ska vi i AIK nå målet att bli en Elitserieförening, måste vi också bygga de föreningsmässiga förutsättningarna. Utan en bra grundverksamhet med en bra bredd och en ungdomsverksamhet, når vi inte de sportsliga topparna.
I höst tar AIK Boule nya steg i det sportsliga föreningsbygget. Varje spelare som vill, kommer att få ta fram sin egen individuella utvecklingsplan tillsammans med klubben.
– Lika viktigt som det är att locka talanger och bra spelare till AIK Boule, lika viktigt är det att skapa bra förutsättningar för spelarutveckling i hela föreningen. Alla är viktiga och alla kan bli mycket bättre spelare än de tror.
Boule är en precisionsidrott och därför en väldigt mental idrott. Vågar man prestera, kommer man att prestera. Vågar man inte prestera, är man redan i underläge. All träning syftar till att bygga upp tryggheten och modet att sedan våga prestera på tävling.
-Vi vill inte att inomhussäsongen ska vara en lång transportsträcka fram till nästa tävlingssäsong. Man måste se inomhussäsongen som försäsongsträning, där man fokuserar på det man behöver utveckla och förbättra. Gör man det, blir nästa tävlingssäsong så mycket roligare. Man förbättrar sina chanser.
2019 väntar dessutom ett ännu större och internationellt äventyr för AIK Boule.
– Den som vill utveckla sitt boulespelande och vara en del av ett spännande framtidsäventyr, den väljer AIK Boule 2019. Här frodas de galnaste idéerna och de vildaste planerna, skrattar Jonas Almquist.
– Men först ska vi njuta av våra härliga spelares prestation att ta AIK till Div 1 med 5 poängs marginal till klubben som kom 2:a. Sedan laddar vi för att vinna kvalet till Div 3 och det stora skolarrangemanget Solna Stad arrangerar.