AIK Golf:s tredje SM-guld imponerar

För tredje gången blir AIK svenska mästare i golf på herrsidan. Vem hade trott det när vi 2009 lanserade AIK Golf Team med våra dåvarande profiler Andreas Högberg, Niklas Bruzelius och Kalle Edberg. Till trion knöts också Martin Bolter. Målet där och då var såklart Lag SM (Elitserien som det då benämndes). Då i division 3 uppnådde vi på kortast möjliga tid (3 år) vårt mål och var 2012 redo att debutera i de stora svenska golfsammanhangen för klubblag. Sedan dess har det på tolv år blivit sju medaljer. Två brons, två silver och tre guld!! Ingen klubb i Sverige är under denna period i närheten av AIK:s facit. Är detta månne en tillfällighet?

Hårt arbete lönar sig alltid
Våra framgångar är långt ifrån tillfälligheter utan ett resultat av hårt arbete och en styrning mot tydliga mål. AIK Golf Team tillsammans med stödet från Åbro under fem år gav oss möjligheter att etablera oss på den högsta nationella nivån. Sakta men säkert flyttades positionerna fram. Brons blev silver och sedan 2018 har vi slutat fyra två gånger och vunnit SM tre gånger. 2020 ställdes Lag SM in på grund av pandemin.

Laget har kontinuerligt byggts runt en stomme av trogna spelare och inför varje ny säsong har någon lämnat och någon anslutit. Syftet har hela tiden varit att ligga topp 10 i Sverige bland klubbar med elitverksamhet och att våra spelare skall lyckas ta sig vidare till internationella tourer och kunna försörja sig på sin golf.

Stommen 2012 var Niklas Bruzelius och Andreas Högberg. När Andreas slutade tävla för att istället bli instruktör byggdes laget runt Niklas, Jesper Kennegård och Simon Forsström. Efter SM guldet 2018 byggdes laget kring Simon Forsström och Micke Lindberg. Nu när dessa båda spelare etablerat sig internationellt vilar lagbygget mycket på Viktor Forslund, Linus Lilliedahl och Adam Blommé. Men även Linus och Adam har etablerat sig internationellt och framtiden för vår elitverksamhet känns därför som att starta om. På bara två år har våra bästa spelare blivit så mycket bättre att Sverige blivit för litet. Framöver vilar nu ansvaret mycket på Viktor Forslund och Oliver Lilliedahl som fortfarande spelar på den Nordiska Ligan.

I sammanhanget bör nämnas att vår plattform för eliten fortfarande är Svartinge där vår tränare sedan 2013 Jocke Grönhagen finns. Vi gör som vi tidigare gjort. Arbetar hårt och målmedvetet för det lönar sig nästan alltid.

Tal om guld inte aktuellt
Till årets SM i Karlstad visste vi att två svenska mästare, tillika spelare på DP World Tour, inte skulle vara tillgängliga – Simon Forsström och Micke Lindberg. Dessutom var inte heller Jacob Glennemo tillgänglig då han numer engagerats som heltidscaddie åt Simon på DP World Tour. Att hitta ersättare till dessa tre på några månader var såklart helt omöjligt. Där stod vi med fyra spelare varav tre dock var regerande svenska mästare (Viktor Forslund, Adam Blommé, Linus Lilliedahl) plus en debutant Oliver Lilliedahl. Två av våra mycket lovande unga juniorer anslöt ifall något oförutsett skulle inträffa.

Att tro och utgå ifrån att vi skulle försvara SM-titeln var inget vi tänkte på. Det är klart att om Linus och Adam verkligen presterade på topp skulle det räcka långt men vad kunde vi kräva av de två övriga?

Försvunna klubbor kunde ha kostat
Vår start i Karlstad blev heller inte den bästa då Linus klubbor fastnat på flygplatsen i London. Efter inspelet dagen före tävlingen tränade Linus med lillebror Olivers klubbor. Därför kom paren i foursome att bli annorlunda än vad som först tänkts och planerats. Utan att spela dåligt blev ändå resultatet svagt i konkurrensen och vi låg efter foursomespelet på 13:e plats av arton lag. Mirakulöst nog lyckades Linus m.fl få fram klubborna till lunch och efter lunchen spelade Linus bästboll med egna klubbor i par med Viktor. Paret spelade mycket bra och noterade 67 slag (-5) som tillsammans med Adams/Olivers härliga 66:a (-6) förde upp AIK till en sjätte plats. Vem hade trott det efter den knackiga inledningen.

Linus visade vägen i singel
Linus visade sedan i torsdagens singel vilken kompetent golfspelare han är genom sina 67 slag för den näst bästa scoren av alla. Bara Niklas Wieland i Landeryd var bättre med 66. För övriga Gnagare noterades 72, 73, 73 för Viktor respektive Adam och Oliver. Den fina singelinsatsen förde upp AIK till en tredje plats efter halva tävlingen. Nu kanske någon tycker att tre slag under par totalt på fyra spelare inte är något att skriva hem till mamma om men då bör hen veta att Karlstad har små greener som i de flesta fall påminner om ägg dvs det finns få stora platta ytor. Lägg till detta mycket tuffa pinnplaceringar och 11 på stimpen så är det inte konstigt att bogeyn nästan blir regel och inte undantag när du inte träffar green. Chip och två puttar var därför långt ifrån ovanligt.

Foursomen bra men bästbollen otroligt bra
Foursomespelet på fredagen förbättrades med sex slag och vi befäste vår tredjeplats där jag särskilt vill framhålla Adam/Olivers fina runda på två under par. Dock hade vi tappat slag till ledarna Landeryd och väldigt mycket talade för att fjorton slag, inför bästbollen, inte skulle bli möjligt att ta in med tanke på bästbollresultatet från onsdagen där Landeryd var bästa lag, två slag bättre än AIK.

Det som sedan kom att utspela sig är så otroligt imponerande att det med ord är svårt att beskriva hur bra våra fyra spelare presterade. Alla spelade på toppen av sina förmågor. Arton slag under par under rådande omständigheter med åskavbrott, regnavbrott och avbrott för att sopa bort vatten från några av greenerna är oerhört imponerande. Viktor/Linus öppnade med sex raka birdies för att sedan göra birdie på det nionde hålet och därefter ytterligare tre birdies sista nio. Adam/Oliver gjorde två birdies första nio för att sedan gör fem sista nio där birdies på de tre sista hålen i tilltagande skymning särskilt imponerade. Insatsen innebar att AIK tagit in hela elva slag på Landeryd och inför de avslutande fyra singlarna på lördagen var vi bara tre slag bakom ledarna. Trea var Kristianstad sex slag efter oss. Än en gång skulle just dessa tre klubbar göra upp om medaljerna.

Lottningen viktigare än hen tror
I singeln fick jag den lottning jag önskade dvs att Adam och Linus fick spela i samma parti som Landeryds bästa singelspelare Niklas Weiland respektive Henrik Sturehed. Viktor hade att möta Jesper Sandborg med goda chanser att skjuta lägre än denne och nyckelmatchen som jag såg det var den mellan Oliver och långtslående Johannes Axell.

För egen del valde jag att inledningsvis koncentrera mig på de två första partierna och särskilt följa Adam som förhoppningsvis tidigt kunde visa vägen och vi fick den öppning vi önskade. Adam var fyra slag bättre än Niklas efter sex hål vilket innebar att vi i teorin hämtat in de tre slag vi låg efter, när dagen började, förutsatt att våra övriga spelare höll sina motståndare stången. Om Adams resa gick enligt plan var Olivers osäkrare. Hans första nio hål vittnade om nerver och jag bad därför vår eminente tränare Jocke Grönhagen att på nära håll coacha Oliver medan jag själv fortsatte följa Adam. Oliver inledde de första nio hålen med fyra bogeys, en dubbel och två birdies för 40 slag men som tur för oss hade även Johannes Axell en del bekymmer första nio efter två bogeys, en dubbel och en birdie för 39 slag.

När jag följde Adam och samtidigt med ett getöga följde Oliver var det svårt att få en samlad bild över det aktuella totala läget men när Adam spelat tolv hål kunde jag konstatera att läget efter nio hål rapporterade för alla lag var att AIK ledde med fyra slag före Kristianstad och hela elva slag före Landeryd. Efter tolv hål rapporterade var vi fortfarande i täten men nu bara med ett före Kristianstad och tio före Landeryd.

Avgörandet kom på hålen 13, 14 och 15 där vi gick tre slag under par tillsammans, Landeryd gick ett under och Kristianstad fyra över. Efter femton hål ledde vi nu med åtta slag före Kristianstad och tolv före Landeryd. De sista tre hålen fortsatte vi att spela stabilt och vinstmarginalen kom till slut att bli nio slag före tvåan Landeryd och tretton slag till trean Kristianstad.

Tredje guldet imponerar mest
Att vinna Lag SM efter att ha tappat spelare som Simon Forsström, Micke Lindberg och Jacob Glennemo är enormt imponerande. När jag granskar resultaten fördelade på våra fyra spelare växer laginsatsen ännu mer än vid ett första påseende. Adam högst rankad i laget och Linus näst högst rankad skjuter bägge fyra under par i singel. Viktor är på par och Oliver går fyra över. I foursome noterar Adam 144 slag följt av Oliver 145, Viktor 147 och Linus 148. Avslutningsvis bästbollen vår genom åren absolut bästa gren ger följande – Linus och Viktor 129 slag medan Adam och Oliver noterade 130 slag.

Ingen föll ur ramen när våra två bästa Adam och Linus levererade på hög nivå. Vår trea och fyra (Viktor och Linus) måste ändå sägas vara nyckeln till vår oväntade seger för inga andra lags treor och fyror är i närheten av vad våra killar levererade. Siffrorna ovan understryker en laginsats av sällan skådat märke och vårt tredje SM guld är nog det som imponerat mest av våra tre guld. Viktor är nu ensam i AIK att ha vunnit tre SM guld.

Utan att gå händelserna i förväg väntar en ännu tuffare utmaning nästa år då vi förmodligen inte kan räkna med vare sig Adam, Simon eller Micke. Även Linus är ett frågetecken men oavsett laguppställning nästa år går det uppenbarligen aldrig att räkna bort svartgult.

Karsten Landin
Lagledare

Allmänna Idrottsklubben gläds åt AIK Golf:s framgång och gratulerar särskilt alla spelare och ledare som lyckas prestera på topp. Grattis!

Härmed har AIK erövrat ytterligare ett SM-guld – läs mer om alla 228 guld på vår historik och statistiksida HÄR