AIK i topp när seriespelet vänder

AIK toppar såväl Division 1 Norra som Div 2 C, när boulens seriespel nu gör ett månadslångt uppehåll innan seriespelet vänder i september.

AIK har prövat lyckan i Div 1 tidigare utan att lyckas hålla sig kvar, men det var för många år sedan. Säsongen 2019 tog AIK sig till Elitkvalet utan att dock ta det sista steget. Det har ändå varit AIK Boules största seriespelsframgång hittills, och den sportsliga ambitionen är att ta plats i den svenska boulens finrum.

Efter säsongen 2019 gjordes spelsystemet om, och upp- och nedflyttningskvalen avskaffades. Istället trillar två klubbar ur Elitserien och en klubb vardera från Div 1 Norra respektive Södra flyttas upp. Säkerligen mera rättvist sett till en hel säsong, än tillfälligheter vid ett kval.

Förhandsdiskussionerna har handlat om vilken av de två klubbarna AIK eller TED, som kommer att ta steget upp i boulens elitserie 2022. När seriespelet vänder i september efter ett månadslångt uppehåll för bland annat SM och Sv Cupen (med Europacup-kval), toppas Div 1 Norra av AIK Boule på bättre klotdifferens (”målskillnad”) än konkurrenten TED. Söndagens två seriespelsomgångar var dessutom extra spännande, eftersom TED ledde på bättre klotdifferens efter lördagens tre första omgångar.

Nu kommer AIK Boule att vara det jagade laget under höstens fem omgångar. Samtidigt får AIK Boule in ett par fina förstärkningar, bland annat fransmannen Pascal Brun, så hösten kan bli riktigt spännande.

Även i Div 2 hävdar sig AIK Boule bra. Laget kan inte ta sig upp till Div 1, eftersom seriesystemet inte tillåter det. Samtidigt är Div 2 en bra plattform för att skola in unga elittalanger, så AIK Boule vill inte förlora sin plats i Div 2 C även om de bästa Div 2-spelarna nu får förstärka Div 1-laget i dess jakt på en Elitserieplats.

Detta har dock inte hindrat AIK Boules Andralag från att göra en riktigt fin inledning på seriesäsongen. När serien nu vänder, toppar AIK Boule Div 2 C trots ett decimerat lag och en tunn avbytarbänk. Och även som laget inte kan flyttas upp, så är det ju roligt att kämpa sig till en serieseger.

Covidpandemin har brandskattat AIK Boule och de flesta andra bouleföreningar på spelare. I år och med den kompakta tävlingssäsong som blivit tillföljd av att pandemrestriktionerna lättades i juli, har AIK Boule därför bara haft möjlighet att sätta upp två lag. Då betyder det extra mycket att toppa Div 1 och 2, eftersom det förhoppningsvis kommer att hjälpa AIK Boule att locka ambitiösa framtidsspelare till föreningen.

I september drar också ungdomsträningen igång med en grupp på 16 spelare i övre tonåren, där förhoppningen är att några av spelarna kommer att ta plats i Div 2-laget till våren. Ungdomsträningarna har legat nere under säsongen 2020 – 2021, eftersom Liljeholmshallen i Stockholm varit stängd en stor del av tiden tillföljd av pandemin. Nu kan AIK:s ungdomsboule förhoppningsvis återgå till normal verksamhet i höst, samtidigt som en stor ungdomssatsning (den troligtvis största enskilda ungdomssatsningen som någonsin gjorts inom svensk boule) förbereds till vintern – våren.

Men just nu gläds vi framförallt över att AIK Boule toppar Div 1 och Div 2, när halva seriesäsongen är avklarad. En spännande fortsättning följer…