AIK spräckte Karebys segersvit

Inför matchen på Skarpe Nord i Kungälv hade inte Kareby förlorat en enda match i seriespelet, varken i allsvenskan eller elitserien. En svit AIK satte stopp för på lördagseftermiddagen.

De yttre förhållandena inför matchen kunde varit bättre. Råkallt, blåst och regn var vädret som Kungälv bjöd på. Men det skulle visa sig spela mindre roll.

Kareby inledde matchen starkast och hade efter cirka 17 minuter gjort två mål genom Elin Sandgren och Linnea Gunnarsson. Ett scenario som kan få luften att gå ur ett lag, något som har hänt AIK tidigare under säsongen. Men inte i dag. Tjejerna hade bestämt sig, både innan och under matchen, att aldrig, aldrig sluta kämpa – och belöningen kom. Dryga tio minuter senare fick AIK straff efter att urstarka Josefine Gustafsson brutit sig igenom Karebyförsvaret och blivit nedriven i straffområdet. Matilda Svenler slog in målet som betydde reducering och AIK kom allt närmre serieledarna.

På en alldeles lysande passning i första halvleks slutminuter signerad Anna Widing friställdes Svenler och med full fart mot mål slog hon säkert in bollen bakom Karebys Sara Carlström. Ett psykologiskt viktigt mål inför halvtidsvilan. En härlig energi fanns i AIK och i Kareby var frustrationen ett faktum.

I den andra halvleken öppnade sig skyarna allt mer och vaktmästarna fick problem med isen. Något AIK inte informerades om och stod tidsenligt och väntade på avslag, medan Kareby satt kvar och väntade i omklädningsrummet – ett försök till psykning månne? Sådana medel biter inte på Gnaget, det gav snarare motsatt effekt och mer tändvätska till tjejerna.

När spelet väl drog igång tog det inte lång tid innan Hanna Brusberg slog in ledningsmålet till 3-2 på hörna, på inslag av Lovisa Elovsson. Kommande del av matchen skulle handla om ett fysiskt krig, en strid som AIK tog med råge. Tjejerna slet i varje närkamp och gick in med kroppen stenhårt i varje situation. Trots att Elin Goude-Öhgren drabbades av en utvisning i den 63:e minuten ökade AIK på ledningen. Målskytt var Matilda Höjding, på en pass från Matilda Svenler.

Kareby var skakat och tvingades till en timeout i den 65:e minuten. Direkt efter kom de rödklädda igenom AIK-försvaret och fick med sig en straff. Linda Odén som stod för en fantastiskt bra insats med flertalet kvalificerade räddningar under matchen levererade ännu en, när hon klistrade skottet från elva meter. Ett oerhört viktigt moment i matchen och Odén prisades efteråt som matchens lirare i AIK.

Kareby kom nära, riktigt nära i slutminuterna. I den 90:e slog Sophia Adolfsson in reduceringsmålet till 3-4 och efterföljande situationer var Kareby nära att kvittera, men med ett resolut försvarsspel höll AIK bort serieledarna och spräckte säsongens segersvit. Matchen slutar 4-3 till AIK och alla spelare ska prisas för ett lysande arbete och en väl utförd match. Varenda en sliter för två poäng – ett jobb som belönades.