AIK svenska mästare

AIK befäster med guld och brons sin position som en av Sveriges bästa golfklubbar på elitsidan.

Efter mycket stabila singelinsatser den sista tävlingsdagen av Micke Lindberg och Jacob Glennemo blev AIK svenska mästare med fyra slag före Vasatorp från Helsingborg. Samma Vasatorp som besegrade oss i fjol med ett enda slag. Guldet är herrarnas femte medalj sedan debuten i den högsta divisionen 2012. Laget sätter ett prydligt nytt rekord med 1117 slag och slår därmed det gamla från i fjol med tio slag.

Den fina noteringen till trots är det några tidigare personliga rekord som står sig. Fyrbollresultatet från 2012 och 2013 på Donald Steel Course (60 slag) och singelresultaten på 297 och 276 slag från 2017 på Masters respektive 276 på Donald Steel Course 2015 står sig fortfarande. Men annars blev det nya fina pers i framförallt foursomespelet som troligen var en av nycklarna till att guldet blev vårt den här gången.

En av nycklarna till guldet var insatserna i foursomespelet, en disciplin som tidigare varit något av en akilleshäl för oss. Här skall riktas en särskild eloge till Simon Forsström och Viktor Forslund, endast 19 år och debutant i dessa sammanhang. De levererade på bägge banorna, -3 på Donald Steel och -1 på Masters. Vårt andra par med Micke Lindberg och Jacob Glennemo noterade par på bägge banorna. Årets resultat i foursome är nio och tretton slag bättre än silveråren 2017 respektive 2015.

För AIK:s damer var det debut i de finare sammanhangen och vilken debut det blev. Brons och endast två slag från silvret. AIK imponerade stort sista dagen med tre tjejer Mia Landegren, My Leander och Josefine Nyqvist klart under par som gjorde att AIK blev bästa lag i singlarna på Donald Steel Course. Med 1155 slag var laget tio slag från guldet och hela 18 slag före Ljunghusen på fjärde plats.

Damerna har kanske ett jämnare lag än herrarna och kapaciteten finns där absolut. Ett jämnare lag innebär fler alternativ. Tror dock att matchningen nästa år kommer se lite annorlunda ut då svårighetsgraden och längden på Masters kontra Donald Steel mer kommer tas i beaktande. För vår del skiljde det trettio slag mellan Masters och Donald Steel medan det för Ringenäs bara skiljde elva slag och för vinnarna Hills tjugosju.

Vill i sammanhanget också lyfta fram våra två coacher Maria Kjelldorff och Jocke Grönhagen som förutom att hålla ordning på spel och spelare även ordnade samkväm och gemensamma middagar för gruppen. Jag tror att trivseln i gruppen har haft stor betydelse för resultaten.

Fulständiga resultat från Lag SM hittar du på följande länkar;

Herrar

Damer

Karsten Landin