AIK till internationell stortävling?

AIK Boule har bjudits in till den franska internationella stortävlingen 'Mondial de Fréjus'. Bakom inbjudan står PPF-generalen Jean Casale, som även är sportchef för nya elitklubben Fréjus Petanque International (FIP) med spelare som världsmästarna Henri LaCroix och Dylan Rocher.

Sverige är ett litet land inom boulen, även om Sverige räknas till de 4-5 främsta länderna i Europa. Att en svensk klubb bjuds in till en internationell stortävling, hör inte till vanligheterna. Men en sådan inbjudan har nu kommit till AIK Boule, en inbjudan signerad PPF-generalen Jean Casale. Passion Pétanque Francaise (PPF) är boulesportens motsvarighet till tennisens ATP och golfens PGA. Casale är även sportchef för den nya franska elitklubben Fréjus International Petanque (FIP), med världmästarnamn som Henri LaCroix och Dylan Rocher.

– Det är naturligtvis väldigt smickrande att som svensk klubb bjudas in till en internationell stortävling som ’Mondial de Frejus’, säger AIK Boules ordförande Jonas Almquist.

Inbjudan är resultatet av det nätverksarbete som inleddes för ett år sedan, med franska elitklubbar och bouleskolor. Fréjus, strax söder om Nice, är navet för PPF. Tillsammans med turistmyndigheterna i Fréjus, vill PPF göra staden vid Franska Rivieran till centrum som för fransk och internationell petanque. ’Mondial de Frejus’ sammanfaller dessutom med den franska semesterperioden, så tävlingen kommer att locka en semestrande storpublik som vill se de franska och internationella storstjärnorna.

– För oss handlar det om en långsiktig strategi för att utveckla AIK Bouleförening, både som förening och sportsligt. Då handlar det om att ta rygg på och bygga upp samarbete med de främsta aktörerna inom fransk petanque, eftersom Frankrike fortfarande är världsledande. Vi har mer att lära av dem än av svenska bouleklubbar, oavsett om det gäller ungdomsverksamhet eller sportslig utveckling för våra spelare.

– Samtidigt vet jag att PPF-generalen Jean Casale, som är en mycket tung aktör inom fransk petanque, är imponerad av det vi gör i Sverige. Att vi hade över 300 barn i vår ’Sommarlovsboule’ förra sommaren, är imponerande även med franska mått mätt. Det Skol-DM projekt som påbörjats, har ingen motsvarighet i Frankrike. Den digitala kommunikationsstrategi vi nu drar igång, har ingen motsvarighet på fransk klubbnivå och är därför intressant för dem. De ser vad vi vill, de ser vad vi presterar och de vet hur vi tänker framåt. Vi har mycket att lära av dem, samtidigt som vi gör saker som är intressanta för dem att lära av. Det skapar intresse för samarbete. Jag tror att inbjudan handlar mycket om respekt, nyfikenhet och en önskan om att få lära känna oss.

Det som kan grusa medverkan i ’Mondial de Fréjus’, är att stortävlingen sammanfaller med den sista och viktiga omgången i det svenska seriespelet.

– Vi har en tuff grupp i Div 1 Norra. Möjligheterna att avstå de tre bästa spelarna i sista serieomgången, avgörs av inledningen i seriespelet nästa helg. Men kanske är ’Mondial de Fréjus’ moroten som kan sporra till en riktigt bra inledning…