AIK:s damer i cupsemifinal

AIK:s damer fortsätter att leverera mindre trevliga överraskningar för sina motståndare. Efter bra spel och stundtals stenhård kamp, är AIK nu i semifinal i Svenska Cupen Dam. AIK Boules största sportsliga framgång på seniorsidan. Semifinalerna spelas i Gottsundahallen i Uppsala, i morgon söndag förmiddag.

AIK Boule ha Sveriges minsta spelartrupp på damsidan – fem personer. Den kan inte bli mindre om man ska kunna delta i Svanska Cupen Dam. Men vilka damspelare. Här finns varken landslags- eller Elitseriemeriter och rutin. Men deras AIK-hjärtan är så stora som de någonsin kan bli. De kämpar för varandra, för laget och för klubbmärket på bröstet. De vet att den motivationen kan försätta berg och berg har det försatt.

De vann överraskande sin kvalgrupp i Sundsvall för en månad sedan. Inte många utanför AIK-kretsen, kunde placera deras kapacitet. Ibland kan det vara en psykologisk fördel om en motståndare omedvetet räknar bort sin motståndare.

Det är andra gången AIK:s damlag är i Sv Cupen finalspel. Förra gången blev det en snopen 7:e plats. Näst sist. Det har gått flera år sedan dess och AIK hade en bredare damtrupp på den tiden.

I år är förutsättningarna annorlunda. Damlaget är som en liten taggad kommandoenhet. Alla måste kliva fram. Ingen kan ta rygg på någon annan.

Och spelarna har växt under våren. Det är som om en formtopp byggts upp tålmodigt, både med klubbträning och egenträning.

Cupspel kräver ett särskilt psyke. Till skillnad mot serielunken, finns inget utrymme för ”Det svider om vi torskar men serien är lång”. Dagens finalspel var inget undantag. Mer än någonsin krävdes fullt fokus i varje match, att i varje läge kämpa in kloten. Ett klot i taget.

Det blev ett precis så spännande finalspel, som man kan önska. Lag som inte tänker vika ned sig no matter what, lag som hugger vid minst blotta.

AIK fick en mycket tung start i morgonmötet mot favorittippade Åstorp. Det var en väldig oönskad käftsmäll som bokstaverades 13-3. Efter det fanns ingen utväg, ingen ”det räcker om vår andra dubbel vinner sin match”. Bägge AIK-dubblarna var tvingade att vinna sina matcher och gjorde det: 13-3 och 13-10, och vinst i mötet med Åstorp.

Det skapade lite lugn inför mötet med Höganäs, en klubb känd för att aldrig vika ned sig. Matchen var en liten gruppfinal, eftersom vinnande klubb då skulle vara klara för söndagens semifinaler.

Men Höganäs fick inte den start de önskade. Istället delade AIK ut en veritabel käftsmäll och körde över Höganäs med 13-3.

Nu infann sig samma läge som AIK haft mot sig mot Åstorp på morgon: de två dubblarna var vinna eller försvinna för Höganäs, samtidigt som AIK hade det lilla psykologiska övertag som lätt kan bli ett underläge.

Det blev en stenhård kamp där AIK kopplade ett litet grepp i den ena dubbeln, men hamnade i underläge i den andra. När Höganäs i den första dubbeln väl segat sig upp till en 3-3 kvittering, smäller AIK till med en 6-poängare. 9-3 och 4 p från match borde peppa till säkert spel, samtidigt som Höganäs tvingas börja chansa. De klättrar ikapp till 9-9 innan AIK tar en 3:a och en poäng från match. I nästa vända lägger AIK in matchpoängen och Höganäs tvingas åter igen till chansspel. Man bränner fyra klot och plötsligt anar alla att matchen är över. Höganäs har bara två klot kvar, samtidigt som AIK har fem klot kvar. Då plockar Höganäs fram sin speciella vinnarskalle, sätter allt på ett kort och lyckas skjuta lillen död. Omgången annuleras och en ny omgång väntar.

Samtidigt har AIK:s andra dubbellag kämpat sig upp till 9-9 kvittering och lägger in första klotet för en riktigt bra poäng. När Höganäs spelat sina sex klot, kan AIK rulla in ytterligare 3 p och avgöra mötet. AIK:s är första gången i semifinal i Sv Cupen Dam.

I morgon väntar ett riktigt tufft möte i semifinalen. Det har slumpat sig så att AIK möter samma klubb som gav AIK ett bryskt uppvaknande i morse: Åstorp.

Men nu vet vi vad de kan, hur de spelar och hur vi kan komma åt dem. Får AIK igång sitt spel direkt, kan en guldfinal vänta på eftermiddagen. Det skulle överraska väldigt många. Men lagmoralen och kampvilligheten, har varit AIK:s styrka genom hela Sv Cupen. Det kan bära riktigt långt i morgon söndag.