Revanschstart på det nya året

Efter en dramatisk avslutning vann AIK sin andra seger för säsongen efter 5-4 (2-0) mot topplaget Helenelunds IK "hemma" på Sollentunavallen.

– Du anar inte vad det här betyder för grabbarnas självförtroende, påpekade en märkbart tagen tränare i Per Hettman.

På stopptid – 90.39 – hittade Rickard Öster målet för andra gången i matchen efter en frispelning från Christian Otterberg. 5-4 till AIK var segermålet och en efterlängtad seger för ett hårt kämpande AIK som haft en urusel start på denna säsong i div I östra. Ingen hemmaplan (isen är fortfarande ännu inte spelbar hemma på Bergshamra IP), knappt några träningsmöjligheter och tongivande spelare som tappat motivationen efter all problematik och lämnat laget under säsongen. Truppen har tunnats ut och flera av de nyförvärv som tillkom inför säsongen är långtidsskadade.

Men i lördagens match var just motivationen och inställningen det som till slut gav AIK andra segern för säsongen i en match som kunde slutat hur som helst för att använda en sliten klyscha. Dessutom gjorde två spelare comeback efter närmare två års frånvaro – rutinerade backen Niclas Janson samt pålitlige målskytten Henrik Hermansson. De båda gjorde ett starkt avtryck i denna match och efter drygt tio minuters spel hade Henrik Hermansson gjort mål i AIK-tröjan igen efter ett vackert anfall.

AIK gjorde en stark första halvlek och hade 2-0 efter Rickard Östers frilägesmål efter 15.49. Laget var kompakt och arbetade hårt i defensiven. Helenelund, som klappade till AIK ordentligt för två veckor sedan, inledde piggt och kom runt på framförallt kanterna men dessa stängdes successivt efter dryga kvartens spel. AIK skapade ytterligare två farliga chanser som kunde resulterat men även Helenelund hade bra lägen men då svarade Ronny Jansson för högklassiga räddningar.

Henrik Hermansson har ett för motståndaren fruktansvärt hårt skott och endast en fantastisk räddning vid målvaktens vänstra kryss var i vägen för ett tredje AIK-mål i öppningen av andra halvlek. I stället reducerade Helenelund och i 71:a minuten satt 2-2. Men blott en och en halv minut senare tryckte en frispelad Markus Thorén in 3-2 för AIK efter en fin lyra av Christoffer Kenling. Det var en hård kamp men när Richard Sandsund fri på högerkanten satte dit 4-2 till AIK efter 83.58 ökade förhoppningarna om en tvåpoängare för AIK. Helenelund kom dock starkt tillbaka och reducerade på straff drygt en och halv minut senare till 4-3 och med knappt två minuter kvar av ordinarie tid (88.07) klappade Helelenlund in kvitteringen till 4-4 på en av sina totalt 9 hörnor i andra halvlek. Men dramatiken var inte slut. På stopptid hittade Christian Otterberg Rickard Öster fri på vänsterkanten. Trots hård uppvaktning och slag på klubban lyckades Öster trycka in 5-4 och vild glädje utbröt hos AIK. Det var en väldigt viktig seger för AIK mot en hårt satsande motståndare i Helenelund i en mycket jämn match.
– Det är självförtroendet det handlar om, poängterade Niclas Janson efter sin comeback. Många duktiga bandyspelare som haft ett stukat självförtroende med tanke på allt som hänt.