AIK vände tung start till seger i Uppsala

AIK är fortsatt med i den absoluta toppen inför avslutningen i div I Östra efter klara 9-4 (4-2) borta mot Uppsala BoIS på söndagskvällen. - En mycket väl genomförd match. Vi spelade lugnt och metodiskt, värderade lägena och var oerhört kompakt bakåt, summerade en nöjd tränare i Roger Jacobsson.

Det var på förhand en lurig bortamatch och det var ett AIK som kom till spel utan bortreste backen och lagkaptenen Kristoffer Strandberg samt hastigt insjuknande Edvin Berg. Därmed fick rutinerade men otränade Johan Svärdström göra debut för säsongen liksom b-lagsspelaren Conny Hasselqvist. Dessutom har målvakten Ronny Jansson varit sjuk under veckan varför Erik Hägglund klev in – och som han gjorde det. Hägglund var strålande mellan stolparna och svarade för ett antal fantastiska räddningar. Vidare var ett par spelare krassliga men spelade ändå och gjorde det riktigt bra.

AIK vände tidigt underläge

Trots en tung start med friläge och baklängesmål efter blott 25 sekunder uppträdde AIK lugnt för att växla upp tempot i samband med framförallt halven Robert Hannus och mittfältaren Christopher Lundes precisa och kliniska passningar som skar i genom Uppsala BoIS försvarslinje fram till anfallarna. AIK vände underläge till 2-1 efter mål av Christian Otterberg (fri efter pass från Hannus efter 2.27) och Rickard Öster (efter 6.28) när målvakten Erik Hägglund hittade en fri Öster med ett långt utkast. AIK hade ytterligare tre riktigt vassa lägen, bland annat då ett friläge samt ett missat öppet mål, innan en dubbelutvisning störde AIK:s rytm. Uppsala BoIS fick av naturlig anledning mer ytor och men AIK:s försvarslinje var mycket kompakt med framförallt Rasmus Krantz som stor bollvinnare. Dessutom gjorde Erik Hägglund ett par riktigt vassa och avgörande räddningar, speciellt då på den straff som Uppsala BoIS tilldömdes efter 21.37.

AIK klarade utvisningarna och hittade rytm igen och 3-1 efter 27.24 var signifikativt med flera av AIK:s mål denna kväll i Relitahallen. En väl avvägd passning (Hannus) genom hemmalaget till en fri Christopher Lunde som satte bollen i nät. Visserligen reducerade Uppsala BoIS strax efter (28.18), men AIK tog omedelbart tillbaka initiativet och satte viktiga 4-2 på hörna (Christian Otterberg) efter 37.57. Blott två minuter (39.41) senare var det nära ett femte AIK-mål, men Christopher Lunde missade friläget efter pass från Robert Hannus.

Full pott krävs i slutspurten

AIK har bestämt sig att de ska vara med i den dramatiska slutspurten av serien. Därför krävs det segrar under resterande matcher; Uppsala BoIS inkluderad. Trots ännu ett tidigt baklängesmål i upptakten av en halvlek (3-4 efter 46.38 på hörna) gick AIK på knock. Tempot varvades upp och Uppsala BoIS hängde inte med. Christopher Lunde hittade en fri Rickard Öster som rundade målvakten efter 50.47 och lyfte in 3-5, tre minuter senare (53.51) tryckte Per Hettman in 3-6 på hörna och minuten senare (54.52) trampade Christian Otterberg loss på högerkanten och klev in framför hemmamålet innan han klappade in 3-7 i bortre krysset, hans tredje i matchen. Åtta minuter senare (62.47) var Otterberg framme igen och kopierade sitt tredje mål fram till 3-8. Uppsala BoIS reducerade efter 77.56 till 4-8 genom specielle målskytten Erik Thörnkvist (hans andra i matchen) innan Robert Hannus fick avsluta målskyttet när han fri efter ett frislag rullade in 4-9 efter 85.39.

– Alltid roligt att spela den här typen av matcher när båda lagen verkligen vill spela bandy, tyckte en nöjd Christopher Lunde, som var riktigt vass och tongivande i segern.

“Vi övertygade inte, men var bra“

Vidare var Robert Hannus (ett mål och 6 assists) så där bra som få kan vara liksom Rasmus Krantz i defensiven och målvakten Erik Hägglund. Den nämnda kvartetten stack ut i ett mycket homogent och stabilt spelande AIK.

– Vi övertygande inte men var bra, tyckte Christoffer Alberts.

AIK har nu tre matcher kvar och reducerade avståndet till Helenelund och Djurgården med färre antal matcher. Närmast väntar nu den från premiären uppskjutna matchen mot Norrtelje BF på bortais. Den spelas på onsdag (12/2 kl. 19.30) innan AIK rundar av med två hemmamatcher mot Helenelund och just Norrtelje.