Damerna klara för elitserien!

Damlaget hade en intensiv helg som började med lördagsmöte mot Hammarby på Zinkensdamm, en match som slutade 2-2. Söndagen följdes upp med en dominant seger med 9-4 mot Västerstrands AIK.

Stockholmsderbyt mellan Hammarby IF och AIK flyttades från Tele2 Arena till Zinkensdamm, på grund av isproblem på Tele2 Arena. Regnet föll över södra Stockholm och gjorde planen svårspelad. AIK tog ledningen i matchens nionde minut genom mål av Mikaela Hasselgren, på passning från Josefine Gustafsson.

Nästintill identisk matchbild på Zinken

Matchen skulle komma att likna föregående drabbning på Bergshamra väldigt väl. Hammarby kvitterade nämligen AIK:s ledning på frislag genom Elin Fahlen som slog en hög och svårbedömd boll som letade sig in under ribban bakom Linda Odén. Snöpligt och psykologiskt viktigt för Bajen inför halvtidsvilan.

I inledningen av andra halvlek kom AIK ut med bra fart och efter fyra minuter var Mikaela Hasselgren återigen framme med klubban och slog in ledningsmålet, på en pass från Anna Widing. Efter det väntade en långdragen kamp på en svårspelad ”curlingis”. AIK drog på sig utvisningar och det var en av anledningarna till att Hammarby knappade in. I den 82:a minuten slog Karolina Kitti in kvitteringen och slutresultatet 2-2, identiskt med det första mötet.
Hammarby firade det oavgjorda resultatet som en seger, medan det var betydligt dystrare i AIK-lägret.

AIK tog revansch på söndagen

Ett liknande väderscenario skulle spelas upp på söndagen, när det återigen var matchdags för damlaget. Dock hade Bergshamras isarbete visat sig mer lyckat, då en mindre vattenhinna låg över isen. Detta gjorde att bollen kunde rulla under hela matchen och det gick att spela ut ordentligt, något AIK gjorde med besked.

Matchen saknade i princip betydelse, då AIK redan var klart för Elitserien efter jul dit de två bästa lagen i de tre allsvenskorna går. Västerstrand kunde inte heller påverka sitt fortsatta spel då andraplatsen låg utom räckhåll. Matchen slutade 9-4 (5-2) till AIK. Efter 15 min hade AIK gjort 3-0 genom i tur och ordning Matilda Höjding, Linnea Larsson och Josefine Gustafsson. Detta kom att påverka fortsättningen och det blev aldrig någon riktig värdemätare. Före paus gjorde lagen ytterligare två mål var och för AIK nätade Mikaela Hasselgren och Matilda Svenler.

bandy_damer_25_ah bandy_damer_26_ah

”Jag är nöjd med glädjen i laget”

Andra halvlek spelades av utan särskild nerv. Västerstrand stod upp riktigt bra men AIK var hela tiden steget före. AIK:s mål under halvleken gjordes av Josefine Gustafsson, Mikaela Hasselgren (snygg straff i nättaket), Anna Månsson (hörnretur) och Hanna Nygren, som avslutade målskyttet med skott från sidan rätt upp i nättaket.

– Jag är nöjd med att det var glädje i laget idag och bland spelarna vill jag lyfta fram Hanna Nygren och Matilda Höjding, sa tränaren Oskar Pettersson Hasselgren efter matchen.

Nu väntar spelprogram för Elitserien som startar om några veckor. Det betyder att det blir betydligt tuffare matcher och satsning mot slutspel!

AIK

Västerstrands
AIK

9-4 (5-2)

Mål, AIK:
Mikaela Hasselgren, 2
Josefine Gustafsson, 2
Hanna Nygren
Anna Månsson
Matilda Höjding
Linnéa Larsson
Matilda Svenler

Assist, AIK:
Mikaela Hasselgren, 2
Anna Månsson
Matilda Höjding

Utvisningar, AIK:
Michelle Karlström-Carlanius, 10
Matilda Höjding, 10