Tack för mig!

Sista dagen som ordförande i AIK Boule. Fem år går fort. Fem år där vi gått från nedläggningshot, till att ta plats i den svenska boulens finrum. Från botten, till toppen.

Jag läser AIK Huvudförenings stadgars § 19, som formulerar kraven för att vara en specialförening inom AIK: En god tillväxt miljö, en genomgripande plan för hur föreningen ska drivas, det ska finnas en organisatorisk stabilitet och verksamheten ska bedrivas med inriktning mot både en omfattande barn- och ungdomsverksamhet samt elitverksamhet på junior- och seniornivå.

Kanske fanns det en taktisk ”smarthet” från AIK Boules Valberedning, i att inte berätta läget eller förutsättningarna. Kanske hade jag dragit öronen åt mig och låtit Huvudföreningen begrava AIK Bouleförening efter sex år. Det fanns inte en punkt av de som nämns i § 19, som AIK Bouleförening uppfyllde vid tiden för årsmötet i mars 2017.

Samtidigt finns det en annan sida, som har att göra med den jag är och har varit sedan jag som liten 11-årig Huvudstagrabb drog på mig matchtröjan i AIK Pojkfotboll. Man ger inte upp, innan man gjort sitt yttersta. Man ger inte upp AIK, innan man gjort sitt yttersta för AIK. Det är det som skiljer oss medlemmar från att bara vara supportrar. Som supportrar stöttar vi, men som medlemmar tar vi ansvar: Vår klubb – Vårt ansvar!

När AIK Bouleförening vintern 2016-2017 kör i diket så mycket att man inte längre uppfyller kraven för en specialförening inom AIK – är det bara att kavla upp ärmarna så långt det går och börja trolla med knäna. 

Jag accepterar ordförandeklubban 2017 och inser först då att det bara finns fem st tävlingslicenser (inte ens ett fullt lag), 3 000 kronor på föreningskontot men obetalda anläggningsfakturor – och att det varken finns budget- eller verksamhetsplan, trots att den erfarne Lars Rekke ryckt in som ordförande sista halvåret. Jag borde dragit öronen åt mig, men gjorde det inte. 

Under dessa fem år, 2017 – 2022, har vi vänt utvecklingen kapitalt:

Finalspel i Sv Cupen tre av fem möjliga år. Vi är en av få bouleföreningar som mäktat med detta. Vårt Damlag tillhör Sveriges bästa. Vi tog de första SM-gulden i Elitklassen. Vi har tagit en trave DM-guld, -silver och -brons i alla klasser, från junior till veteran. Vår 13-åriga förstaårsjunior Zakaria, slog ut distriktets juniorlandslagsspelare och fick representera Stockholmsdistriktet på RF:s sommarvecka 2019. Vi har fått vår första Damlandslagsspelare och vår första spelare i U23-landslagstruppen. 

Sommaren 2017 drog vi igång vår gratis sommarlovsverksamhet, uppe i Huvudsta. Samtidigt som Solna Stad stängde ned massor av kommunala verksamheter på sommaren, såg vi alla ungar och ungdomar som drog i Huvudsta utan att ha något sommarställe att åka till. Cirka 100 Solnabarn testade boule gratis den sommaren. Året efter lockade vi över 200 Solnabarn till sommarlovsverksamheten. 2019 deltog över 500 barn i våra olika sommarlovsverksamheter i Solna. 

Vi startade upp distriktsgemensam juniorträning en gång/vecka 2017, för att stötta och få fart på juniorverksamheten i Stockholmsdistriktet. Vi drev verksamheten fram t o m vårterminen 2019 innan vi överlät verksamheten åt Stockholmsdistriktet. Idag är verksamheten nedlagd.

Vi tog initiativ till och projektledde Stockholms Skolbouledag och Stockholms första Skol-DM i Boule 2019. Två arrangemang med ”lapp på luckan” i Prins Bertils Boulehall på Djurgården, och som visade att även högstadieelever som aldrig spelat boule innan kan bli intresserade. Vårt skolboule-koncept lyftes fram av Generation Pep och köptes av Skolidrottsförbundet och Riksidrottsförbundet. Konceptet drivs nu nationellt inom ramen för RF:s Projekt för rörelsesatsning i skolan, i samarbete med Sv Bouleförbundet. Under våren 2022 når projektet Solna. 

Vi har haft integrationssamarbete med Tillsammans Cup, där ensamkommande tjejer och killar fått spela boule. Vi drog igång rastaktiviteter på Vällingbyskolan hösten 2019. Vi startade samarbete med Franska Skolans gymnasium, där eleverna fått träna och spela boule en gång i veckan. Nu är ytterligare två skolor, bl a Rytmus i Nacka, intresserade av att komma med i verksamheten. Vi var den enda idrotten när Solna Stad arrangerade skolavslutningsdag i Skytteholmsparken 2018. Vi hade längst köer av skolavslutningsaktiviteterna i Skytteholmsparken 2019. Vi har engagerat oss i paraidrott lokalt via årlig medverkan i Andreasdagen i Solnahallen, och nationellt som enda bouleförening i Parasportförbundets aktivitetsregister ParaMe. 

Ja, listan skulle kunna göras mycket längre över det vi klarat av sportsligt och som förening. Våra veteraner har precis tagit sig till finalspelet i Veteranlandslagskvalet. 

En nästan ouppnåerlig punkt på min bucketlist som ny ordförande 2017, var att få till en inomhusanläggning för boule i Solna. Anläggningsbehovet är skriande i hela Stockholmsdistriktet. Som AIK-förening är det omöjligt att bygga en kontinuerlig och växande barn- och ungdomsverksamhet, om det inte finns någon anläggning där verksamheten kan bedrivas under skolårets 8 – 9 månader. Med över 500 Solnabarn i våra sommarlovsaktiviteter 2019, har vi visat att förutsättningarna finns för att bygga Sveriges största och bästa ungdomsboule-verksamhet. Den ”omöjliga” drömmen om en inomhusanläggning, kan bli verklighet i år. Både från politiskt och förvaltningshåll i Solna, vill man försöka lösa detta och har en idé om hur det ska lösas. 

Man brukar säga att tiden går fort när man har det roligt. Det är fem år som gått fort. Vi har rört om i grytan på såväl distrikts- som nationell nivå. Vi gick in i dessa fem år i ett läge där AIK kanske borde övervägt att lägga ned bouleverksamheten. Idag, fem år senare, lever AIK Bouleförening upp till de stadgemässiga krav som AIK Huvudförening har på oss AIK-föreningar, både som föreningar och sportsligt. 

Vi går in i 2022 med nästan 100 000 kr på kontot, varav 85% är öronmärkta pengar för ungdomsverksamheten. Detta trots att vi lägger 2 – 3 gånger mer pengar på barn- och ungdomsverksamheten/år än vad Stockholmsdistriktet gör. Vi har varit bra på att söka pengar, helt enkelt. Blir dessutom en inomhushall för boule verklighet i Solna, kommer pengar att behövas för att informera om och bygga upp en kontinuerlig barn- och ungdomsverksamhet. Pengarna ska investeras i framtiden. Det långsiktiga målet om att bli Sveriges ledande bouleförening på elit- och ungdomssidan, ligger fast. 

Men för mig är det dags för mig att kliva av. Förtroendeuppdrag ska inte vara på livstid. Mitt uppdrag var att rädda AIK Bouleförening från nedläggning och upp på säker mark. Den uppgiften är nådd och därför är det dags att lämna över verksamheten. Omgivningen curlas annars lätt in i en bekväm trygghet som är motsatsen till den ”grit” och ’pushing the limits’ som är nödvändig för att fortsätta att driva utveckling sportsligt och som AIK-förening. Ledarskap handlar om vuxenansvar: att skapa stabilitet och förutsättningar, men också om att släppa taget så att andra växer och ta ansvar. 

Idag gör jag min sista dag som ordförande i AIK Bouleförening. Åtta år i Sv Bouleförbundets styrelse, två år i Stockholmsdistriktets valberedning och fem år som ordförande i AIK Bouleförening, får räcka. Jag är övertygad om att de som nu tar över, kommer att framgångsrikt fortsätta att utveckla verksamheterna inom AIK Boule. 

Nu lämnar jag boulen och går vidare till nästa AIK-äventyr. Det kommer alltid att finnas en djupt rotad kärlek till AIK, och därmed alltid en självklarhet att ställa upp när AIK behöver mig. Vad det handlar om. Vår klubb – vårt ansvar.

Framåt tillsammans!

Jonas Almquist

Avgående ordförande, AIK Bouleförening

Hedersmedlem, Allmänna Idrottsklubben