Total AIK-dominans mot Kåre

AIK vann en klar seger mot bottenlaget GoIF Kåre på ett gråmulet Bergshamra Arena under lördagseftermiddagen. Det blev bekväma 7-4 (3-2) - siffror som borde varit betydligt större.

Christian Otterberg gjorde fem av AIK:s mål och var som vanligt ett ständigt orosmoment för motståndaren. En duktig målvakt i Anders Westman räddade GoIF Kåre från en större förlust – bland annat räddade den före detta AIK-målvakten en straff och ett antal frilägen. Redan under matchens första tio minuter hade AIK missat två frilägen (Christian Otterberg samt Rickard Öster) innan det rättvisa 1-0 kom efter 14.31. Christian Otterberg gjorde inget misstag denna gång när han fri med Kåre-målvakten rundade och petade bollen i öppet mål. 2-0 kom drygt fyra minuter senare (18.56) och det var vackert. Otterberg trampade loss på vänsterkanten och spelade in till en fri Christopher Lunde som stötte bollen i mål vid bortre stolpen.

I ett av få farliga attacker från GoIF Kåre i den första halvleken lyckades gästerna från skogarna i Kårsta i Roslagen reducera till 2-1 efter 20.50. Men knappt två minuter senare (22.19) satt 3-1. Edvin Berg hittade Christian Otterberg i fritt läge med en fantastisk passning. Otterberg förnedrade Kåres målvakt när han skar in från vänsterkanten och lurade målvakten att följa med åt höger innan han lade bollen till vänster om en bortgjord Kåre-målvakt.

AIK hade fullständig kontroll på matchen varför 3-2 (37.53) på ett inte allt för märkvärdigt skott kom som en överraskning. Noterbart är dock att AIK hade två spelare på utvisningsbänken vid tillfället. Det var för övrigt en tämligen tuff match med ett matchstraff (GoIF Kåre) och sammanlagt 145 utvisningsminuter, tre straffar och en skadad spelare i AIK:s Per Hettman som fick köras till sjukhuset med befarat brutet näsben. Det var en olyckshändelse, men i övrigt var det mycket av ”lantisen som kom till stan” för att sätta sig i respekt. Det gick och går inte mot AIK.

Drygt sex minuter in på andra halvlek (51.43) var Christian Otterberg framme i friläge igen efter ett vackert pass från Robert Hannus. Otterberg var klinisk i avslutet och satte dit 4-2. Efter det missade AIK två rena frilägen och kunde ha stängt matchen. I stället blev det 4-3 efter 63.57 på ett välplacerat skott. Men AIK är ett nummer för stort och det blev aldrig nerv. Knappt fem minuter senare (68.25) klappade Niklas Landeskog in 5-3 på straff innan Otterberg gjorde sitt fjärde mål i fritt läge efter 76.46 fram till 6-3. Då hade AIK missat en straff halvminuten tidigare (76.13). Matchen var avgjord. GoIF Kåre svarade för en sista reducering till 6-4 efter 88.14 innan Christian Otterberg fastställde slutresultatet till 7-4 efter 89.46 med en straff i nättaket. AIK belönades med tre straffar för att Kåre inte hängde med. Det är den krassa sanningen.

AIK gjorde vad de skulle men inte mer. Närmast väntar Uppsala BoIS borta söndagen 9 februari.