Två poäng – men inte så mycket mer

AIK är vinnare igen i bandyns div I Östra. Det blev en klar seger mot tabelljumbon Spillersboda IF, 6-3 (3-1). ”Vi gör vad som krävs, tar två poäng och det är det som räknas” konstaterade liberon Niklas Landeskog efter matchen.

IK övertygade inte och kan så mycket bättre än vad som syntes denna mulna söndagseftermiddag där ett lätt snöfall ställde till det på Bergshamra Arena. Men, AIK hade kontroll hela matchen och segern var hur klar som helst.

– Vi gör ingen bra match, menade också spelande tränaren Per Hettman. Alldeles för många som väljer att köra rakt fram mot en försvarsmur på tio man som står och väntar. Men vi vinner och det är trots allt det viktigaste.

Spillersboda spelade samlat och kompakt

AIK tog som väntat tag i matchen direkt men hade svårt att tränga i genom ett kompakt och samlat Spillersboda i försvarslinjen kompletterat med en duktig målvakt i Erik Granberg. AIK spelade bra fram till sista tredjedelen där fantasin tog slut. – Det säger sig själv att det inte går att dribbla sig i genom en mur, suckade också Per Hettman. I stället skulle vi lagt ut en boll på kanten för att sedan hitta inspel eller hörnor.

Trots det var det genom ett försök rakt fram i straffområdet som bollen friställde Markus Thorén som gjorde 1-0 efter 11.52. Det var nära 2-0 efter 14.37 när Christian Otterberg klev in från högerkanten och spelade in till en fri Per Hettman som dock rakade bollen utanför. Men ett andra AIK-mål kom och det efter 22.06 på ett frislag. Christopher Lunde petade bollen till Per Hettman som klappade in bollen i nät.

Det var mycket AIK men Spillersboda var inte alls ofarligt i sina få attacker framåt; främst då genom vasse Jonas Granberg som också reducerade till 2-1 efter 24.17. AIK fortsatte att äga mycket boll men fick allt som oftast vända om och börja om när Spillersbodas straffområde gjorde sig påmind. Men 3-1 kom innan halvtid och det var på ännu ett frislag. Efter 38.06 tryckte Christopher Lunde in bollen i målvaktens högra kryss.

Perla tillbaka på ”Borgen”

I öppningen av andra halvlek åkte Christian Otterberg i genom längs vänsterkanten innan han avslutade med ett skott mellan benen på målvakten fram till 4-1 efter 46.48. Efter 58.39 rakade Rickard Öster in 5-1 efter en tilltrasslad situation framför mål. Den andra halvleken var den första lik med stor AIK-dominans mot ett samlat och disciplinerat spelande Spillersboda. Innan övergångsfönstret stängdes 15 januari lämnade kämpen Thomas Perla AIK för att återvända hem till Spillersboda IF. Som den stora spelare Perla är jublade han inte när han med öppet mål placerade bollen i nät fram till 5-2 efter 73.34.
– Det var med respekt för mina gamla lagkamrater, förtydligade också Perla efter matchen som samtidigt var nöjd med sitt lags insats och framförallt då bakåt.

Innan AIK gjorde 6-2 på straff genom Christian Otterberg efter 80.13 hade båda lagen missat var sin straff. Först räddade Erik Granberg Per Hettmans straff efter 76.11, sedan plockade Ronny Jansson i AIK-målet Jonas Granbergs straff efter 79.00. Matchens sista mål gjorde ändå Jonas Granberg och det efter 83.51 fram till slutsiffrorna 6-3.

AIK trea – en poäng efter Djurgården

AIK är fortsatt trea i tabellen, en poäng efter Djurgården och fem poäng efter serieledande Helenelund. AIK har dock en match mindre spelad än Helenelund. Nästa helg är AIK spelledigt. Nästa match är lördag 1 februari hemma på Bergshamra mot nykomlingen GoIF Kåre.

För laguppställning och matchfakta:
http://www.elitrapport.se/Data/report6045.html