Boule + Piggelin + Sommarlovsfirande = Sant!
Solen lyser från en blå himmel, när ett par tusen Solnaelever har skolavslutning. I Skytteholmsparken arrangerar Solna Stad en stor sommarlovsfest för små och stora sommarlovshungriga elever. Ansiktsmålning, hoppborg, kuddkrig på såpad stång och mycket annat står på programmet. Och så boule. Alldeles bredvid parkstugan som är navet i Sommarlovsfesten med kiosk och servering, står Hans Liljecrantz och Jonas Almquist från AIK Boule med beachflaggor, klot och ett bildäck (!).
Det är första året som en idrottsaktivitet finns med på programmet. Det är också första gången som boulen står med som aktivitet. Men AIK Boule har med sina uppskattade skol- och parkleksaktiviteter, blivit ett alltmer naturligt inslag i det unga Solnas fritidsmiljö. Därför var det inte heller överraskande att Solna Stad i år ställde frågan om ”boulen” ville vara med på Sommarlovsfesten.
– Solna Stad vet numera att vi aldrig säger Nej, säger AIK Boules ordförande Jonas Almquist och skrattar. Barn- och ungdomsverksamheten är prioriterad för oss och boule är en perfekt idrottsaktivitet där alla kan och får vara med.
– Vi kan dessutom anpassa och variera aktiviteterna beroende på situationen. Det gör oss flexibla. Vi kör på ett sätt när vi möter mindre grupper, och på ett annat sätt när vi jobbar med stora grupper. Alla eller så många som möjligt, ska få chans att fångas av utmaningarna. Blir det för enkelt eller för mycket automatik och slentrian, är risken stor att de går därifrån med en axelryckning. Idrott ska vara roligt och då måste man planera aktiviteterna utifrån barnens och ungdomarnas perspektiv. Vad är det i vår sport som kan fånga dem och fånga dem snabbt?
– Det är inte minst viktigt när det gäller barn och ungdomar som av olika anledningar valt bort idrott. En kort snabb aktivitet som de tycker är ok eller rolig, gör att de inte känner något motstånd nästa gång de provar aktiviteten. Är aktiviteten tråkig, kommer de inte att ge den en andra chans.
Att boulen träffar rätt i sitt ”tänk”, blir Sommarlovsfesten ett bevis för. Kön ringlar lång under de intensivaste timmarna av Sommarlovsfesten.
– Vi förenklar inte aktiviteterna. Det ska kännas att det är ”på riktigt”, men vi presenterar det på ett roligt sätt. Vi plockar ut det kanske viktigaste grundträningsmomentet och sedan gör vi Gröna Lund av det.
De sommarlovsfestande barnen och ungdomarna får lära sig hur man håller i och hur man kastar bouleklotet. Sedan får de prova att kasta i klotet i ett bildäck 5 meter bort, men rätt teknik. Om de får i ett av tre bouleklot, får de en Piggelinglass.
– Piggelin är hårdvaluta en varm, solig sommardag. Idrottsträning handlar om repetition för att komma underfund med och börja sätta tekniken. Piggelinglassen gör att de ger sig själva en chans till tre ”träningskast”. Är de nära att lyckas, är de beredda att göra tre nya kast – både för att lyckas och för att ”vinna” Piggelinglassen. Det förstärker motivationen.
– Via motivationen att vinna en Piggelinglass, lär vi dem omedvetet grunden till en bra bouleteknik. Nästa gång vi möter dem, har vi en gemensam överenskommelse: hur man håller i klotet och hur man kastar klotet. Då kan vi ta det till nästa steg och börja visa vad man kan använda kastet till: hur mycket lättare det blir att få klotet dit man vill, hur mycket lättare det blir att skjuta bort motståndarklotet. Boulespelandet blir ännu roligare och viktigast av allt – de kommer inte att rulla kloten, som de kanske sett mindre duktiga spelare göra.
Över 200 sommarlovsglada barn och ungdomar prövar lyckan både en och flera gånger. 75 st Piggelinglassar går åt. De som lyckas kasta i ett klot, skiner av glädje som smittar av sig på kamrater som inte provat men nu måste göra det. Många av de som försöker, ställer sig sist i kön för att försöka på nytt. Några kommer tillbaka för att jobba ihop till en ny glass.
– Piggelin-metodiken fungerar både som motivation, belöning och reklam, skrattar AIK Boules ordförande Jonas Almquist.
Den 8 september är det dags för nästa skolelevsarrangemang som Solna Stad anordnar i Skytteholmsparken. AIK Boule har redan fått frågan om att medverka på nytt. Bit för bit blir boulen en naturlig del i det unga Solnas medvetande.
– Nu väntar vi bara på att skolorna i Solna ska släppa in boulen, säger Jonas Almquist. Den frågan äger rektorerna och idrottslärarna. De vet att vi finns, hur vi tänker, att vi har idéer och att vi ställer upp. För varje lyckad aktivitet vi gör ihop med Solna Stad, kommer vi en bit närmare att få in boulen som en naturlig del av skolveckan.