AIK Boule

AIK Ungdomsboule

Det här är BOULE!

Boule är den stora franska nationalsporten (fast i Frankrike säger man pétanque). Det är också en stor sport runt Medelhavet, med över en miljon tävlingslicenser och direktsändningar i tv från de största turneringarna.

Det finns fler boulespelare med tävlingslicens i Frankrike, än det finns ishockeyspelare med tävlingslicens i Kanada. I Sverige finns det ca 20 000 medlemmar i landets bouleföreningar och 6 000 av dem har tävlingslicens. Det arrangeras DM, Sv Cupen, seriespel och SM + massor av roliga tävlingar runt om i landet. Om några år kan boule även finnas som idrott på OS.

Boule är en glad, trevlig och mycket social idrott. Man kan spela boule för nöjes skull, som motionsidrott eller som tävlingsidrott på elitnivå. De viktigaste reglerna lär man sig på fem minuter. Allt som sedan krävs är en grusplätt och några klot. Idrott blir inte enklare.

Kanske har du prövat på boule i skolan eller på sommaren med familjen. Boule är mycket mer än så. Boule är en av ett 60-tal idrotter i Riksidrottsförbundet. Med AIK Ungdomsboule kan du spela boule året runt, när det passar dig och på den nivå du trivs bäst med.

 ALLA kan spela!

Alla kan spela boule. Man behöver inte vara stor, stark, snabb och duktig på idrott. Funktionshinder är inget hinder i vår sport. Alla som vill, får vara med. I vår sport spelar dessutom killar och tjejer tillsammans, ända upp på elitnivå.

 Det är INTE dyrt!

Att hålla på med idrott, kan vara dyrt. Ibland väldigt dyrt. Det är kläder, utrustning och dyra aktivitetsavgifter. Alla har inte råd. I Boule har alla råd. Allt som krävs är ett par klot och klot kan du låna av oss på träningarna. Vi har ingen aktivitetsavgift, utan all verksamhet är gratis för medlemmarna. Och du har försäkringsskydd till, från och under träningarna och våra aktiviteter. Mer behövs inte. Boule är en billig och rolig idrott. Idrott kan inte bli billigare.

Detta är AIK UNGDOMSBOULE

Alla barn och ungdomar som vill hålla på med idrott, ska ha rätt och möjlighet att göra det. Det ska inte vara dyrt och kosta en massa pengar. Och det ska helst vara nära där man bor och går i skola.

Men alla barn och ungdomar som vill hålla på idrott, vill inte göra det för att tävla och en dag bli elitidrottare. Många barn och ungdomar vill bara hålla på med idrott för att det är roligt och träffa kompisarna.

Allt det här är viktigt för oss i AIK Ungdomsboule. I samarbete med Solna Stad kommer vi till skolor och visar upp vår sport. Vi hjälper skolor som vill börja med Boule som elevidrott på skolan. Vi erbjuder Boule gratis som regelbunden Fritidsaktivitet på skoltid. Vi hjälper de skolor som vill ha Bouleaktiviteter på Frilufts- och Idrottsdagar. Eller varför inte Skol-/Fritidsmästerskap som kul läsårsavslutning. Vi hjälper de skolor som vill, att lära ut Boule till Idrottslärare, Fritidspedagoger och andra intresserade lärare/pedagoger. Och vi är med när parklekar som Pampas, Byparken och Skytteholm ordnar vårfester.

Vi samarbetar också med andra idrottsföreningar som t ex Norrbacka Handikapp IF och Tillsammans Cup. Vi ordnar bouleaktiviteter för AIK Ungdomsfotbolls pojk- och flicklag. Vi ansvarar för Stockholms Bouleförbunds Juniorträningar. Och vi hjälper Stockholmsidrotten (Riksidrottsförbundets Stockholmsdistrikt) med bouleaktiviteter runt om i Stockholm.

Att lära sig spela boule är som att lära sig att simma – du har glädje av det hela livet. Du behöver ju inte bli tävlingssimmare bara för att du lär dig simma. Det är denna livslånga glädje vi vill att du ska få upptäcka.

ALI vår ”fadder”

Ali Abdi Aden kom som ensamkommande barn från Somalia 2009. Boulen hjälpte honom in i det svenska samhället. 2011 tog han sitt första SM-guld. Sedan ett par år spelar han i Svenska Landslaget och har spelat både EM och VM för Sverige. Ali är AIK Ungdomsboules ”fadder” och glädjespruta. Han kommer att hälsa på oss då och då på träningarna, för att sprida bouleglädje och lära oss roliga saker.

Visst låter det INTRESSANT!

Vill du börja spela Boule med AIK Ungdomsboule? Vill du att AIK Ungdomsboule kommer till din skola? Vill du som är rektor eller lärare/pedagog att dina elever ska få ha Boule som rolig Fritidsaktivitet eller elevidrott på din skola? Eller varför inte Boule på Idrottsdagen?

I samarbete med Solna Stad erbjuder vi boule gratis till alla grundskolor och Fritids i Solna, på det sätt som passar er bäst. Hör av er till: ungdomsboule@aik.se

SommarlovsBOULE

Varför inte prova på bästa sommarsaktiviteten, vid sidan av att bada? Under sommarlovet har vi Sommarlovsboule varje eftermiddag måndag – fredag, på boulebanorna vid Byparkens parklek (Huvudsta C). Du skriver in dig i AIK Ungdomsboule (Gratis!) och sedan är du med så ofta du vill. Kloten lånar du av oss. Mer information hittar du i Solna Stads sommarlovskatalog eller så kan du höra av dig till ungdomsboule@aik.se

Att vara med i AIK Ungdomsboule är gratis. Ingen aktivitetsavgift. Ingen träningsavgift. Vi är nog den enda idrottsföreningen i Stockholm (och kanske Sverige) som bedriver gratis barn- och ungdomsidrott för sina medlemmar. 

Kloten lånar du av oss, tills du skaffar egna. Det enda du betalar är collegetröjan vi har på träningarna och tävlingarna. Den kostar c:a 300 kr. 

För att vara med i AIK Ungdomsboule måste du vara medlem i AIK. Är du inte medlem, betalar vi medlemsavgiften första året. Fr o m andra året betalar du 100 kr/år om du är upp till 13 år, eller 150 kr/år om du är mellan 13 – 17 år. Att idrotta i AIK kan vara både billigt och roligt.

Om du sedan vill, kan du åka på sommarläger och spela boule med jämnåriga från hela Sverige. Lägeravgiften är gratis. Och när du fyllt 13 år kan du spela på SM tillsammans med klubbkamrater eller i lag med duktiga jämnåriga från andra bouleklubbar. Vem vet, kanske tar du rent av en SM-medalj första året du spelar boule… 

Låter det spännande? Hör av dig till ungdomsboule@aik.se

VÄLKOMMEN!

AIK Boule – på en grusplan nära dig!

Vår Verksamhet

AIK Bouleförening har som målsättning att utgöra den självklara mötesplatsen för alla med svartgult hjärta som vill utöva boulespel oavsett skicklighet, ålder, kön, etniskt ursprung eller funktionshinder.

Vid sidan av den rent sportsliga målsättningen är det bouleföreningens ledstjärna att aktivt bidra till att stärka den sociala gemenskapen inom AIK-familjen samt att verka för Fair Play och AIK-Stilen.

Tävlingsverksamheten bedrivs med representationslag i olika klasser, bl a seriespel 2019 i division 1 och division 3. 2018 var AIK Boule den enda bouleföreningen i Sverige som var representerade både i Svenska Cupen Dams och Svenska Cupen Öppens finalspel, där det blev Brons i Svenska Cupen Dam. Sommaren 2018 tog dessutom AIK Boules Damtrippel Brons på SM. På DM 2018 blev det 1 Guld, 3 Silver och 3 Brons och dessutom Silver i Klubb-DM. Utöver detta deltar vi framgångsrikt i tävlingar som arrangeras runt om i landet.

AIK Boules målsättning är att främja tävlingsspel på högsta möjliga nivå oavsett ålder och att vara en social mötesplats för alla medlemmar i AIK-familjen. Barn- och ungdomsverksamheten är prioriterad. Alla barn och ungdomar ska ha möjlighet att idrotta på sina villkor och utifrån sina förutsättningar. Med boulen vill vi skapa lusten och förutsättningarna för ett livslångt idrottande i AIK. Därför är barn- och ungdomsverksamheten i AIK Boule gratis. AIK Boule samarbetar aktivt med Solna Stad och medverkar på många av Solna Stad arrangerade barn- och ungdomsaktiviteter, både på skoltid och på fritiden.

Medlemskap i Allmänna Idrottsklubben är obligatoriskt. Spelar- och Licensavgiften är för närvarande 650:- för att täcka fasta kostnader. Därutöver betalar varje enskild spelare sina respektive träningskostnader (banhyra), start- och tävlingsavgifter. För barn och ungdomar upp till och med 17 år, är verksamheten avgiftsfri.

AIK Boule – på en grusplan nära dig!

Banor

Sommartid

AIK Boules träningsplan sommartid är boulebanorna vid Byparkens Parklek, Huvudsta Centrum. Parkleken ligger 3-4 minuters promenad från tunnelbanan.

Under perioden maj till början av september, tränar vi torsdagar från ca kl 16 och framåt.

Under  sommaren har vi Sommarlovsboule mån – fred eftermiddag, för dig som inte fyllt 18 år. Har du inte spelat boule förut, kan du låna klot av oss. Sommarlovsboulen liksom annan verksamhet i AIK Ungdomsboule, är gratis. Du kan läsa mer om den på annat ställe.

Utomhusträningarna sommatid är kostnadsfria. Här finns tillgång till café och toaletter.

Vintertid

Söndagar kl 14 – 17 i Liljeholmshallen. Endast för medlemmar.

Har du inte fyllt 18 år kan du dessutom träna gratis på Stockholms Bouleförbunds öppna Juniorträningar, som AIK Ungdomsboule ansvarar för. Juniorträningarna är på lördagar kl 12.30 – 15 i Liljeholmshallen (T-Liljeholmen, Mejerivägen 4). Juniorträningarna pågår från oktober t o m mars, och du kan låna klot om du inte har egna. Varför inte ta med en kompis och prova?

Vill du börja spela boule eller byta klubb till AIK, är du välkommen att provträna. Kontakta boule@aik.se

Samarbeta med AIK Boule

Vill du synas i samband med våra träningar, matcher eller arrangemang? Eller vill du att AIK Boule ska hjälpa dig att anordna en uppskattad kund- eller personalträff med instruktör, boulespel och en matbit med svartgul inramning?

Kanske vill du stötta vår unika barn- och ungdomsverksamhet – den enda helt avgiftsfria ungdomsidrotten i Stockholmsregionen – för alla barns rätt och möjlighet till idrott på sina villkor och utifrån sina förutsättningar? AIK Ungdomsboule samarbetar med allt från Solna Stad till AIK Ungdomsfotboll och Norrbacka Handikapp IF. Att driva en kostnadsfri barn- och ungdomsidrottsverksamhet kostar pengar. Material, utrustning, träningstider – allt kostar pengar. Ditt stöd gör det möjligt, samtidigt som ditt företag kopplas ihop med positiva värden som stärker ert varumärke. Tillsammans gör vi skillnad!

Hur vill ditt företag synas?

AIK Boule erbjuder dig och ditt företag att synas på våra matchtröjor, jackor och annat i samband med träning och match. Visa att du stödjer AIK Boule – bli AIK Boule Petanque Partner.

Kontakta oss:

E-post: boule@aik.se

Styrelsen

vid årsmöte den 27 mars 2022 i Liljeholmshallen valdes:

Ordförande:
Olov Lindquist

Vice ordförande:
Krister Lindberg

Kassör och sekreterare:
William Wahman

Ledamöter:
Hans Liljecrantz
Åke Norin

Valberedning:
Yves Ronzier-Joly (sammankallande)
Tanja Westin
Maria Bernström

Kontaktuppgifter

Postadress: AIK Bouleförening, Allmänna Idrottsklubben, Ankdammsgatan 46, 171 67 Solna

Mejl: boule@aik.seungdomsboule@aik.se
Organisationsnummer: 802460-0374
Plusgiro: 60 06 35 – 7