Boule/Pétanque blir OS-sport i Paris 2024?

Boule som olympisk idrott under OS i Paris 2024? Ja, allt mer pekar på att så blir fallet. Och för den som är ung och vill satsa på en framtidssport, kommer AIK Ungdomsboule att vara den snabbaste vägen till internationella tävlingar och landslagsplats.

Den 13 september beslöt Internationella Olympiska Kommittén (IOK) att tilldela värdskapet för Sommar-Olympiaden 2024 till Paris. Det öppnar för att boule (eller pétanque, som den franska nationalsporten heter) gör entré som olympisk sport. Av tradition får de olympiska arrangörerna introducera en för landet typisk idrott, om idrotten motsvarar IOK:s krav och/eller redan finns upptagen i World Games.

World Games arrangeras vart fjärde år för idrotter som haft olympisk status eller är på väg att tas upp som olympisk idrott. Boule/Pétanque fanns på programmet när World Games arrangerades i Polen i somras.

Boule/Pétanque är en fransk nationalsport, med ca 380 000 tävlingslicenser (fler än det finns tävlingslicenser i ishockey i Kanada). Bara i länderna runt Medelhavet finns omkring 1 miljon tävlingslicenser. Idrotten växer snabbt i både Afrika och Asien. I Thailand är boule numera en obligatorisk idrott under den två-åriga värnplikten.

Allt tyder m a o på att boule/pétanque blir en olympisk idrott 2024. Det kommer naturligtvis att ge boulen ett uppsving i Sverige. Idag finns det ca 250 bouleklubbar/föreningar i Sverige med sammanlagt ca 15 000 medlemmar, varav 6 000 har tävlingslicens. Det är även en populär korpidrott, där bl a Posten arrangerar ett eget SM med ett par hundra deltagare. Pensionärsorganisationerna PRO och SPF bedriver egen tävlingsverksamhet inom boulen.

För AIK Boule och AIK Ungdomsboule kommer boule som olympisk idrott 2024, att ge verksamheten en extra skjuts. För den som är ung kommer det naturligtvis att bli extra spännande att testa det som troligtvis blir en olympisk idrott. OS i Paris 2024 ligger dessutom bara sju år bort och AIK Ungdomsboule kommer att vara den snabbaste vägen till internationella tävlingar och plats i ungdomslandslagen.

Vare sig du vill satsa på att nå ungdomslandslagen eller bara ha boule som en rolig idrott, är du hjärtligt välkommen till oss.

AIK Ungdomsboule har idag skolsamverkan med Solna Stad, föreningssamverkan med AIK Ungdomsfotboll och lokal samverkan med Byparkens Parklek/Fritidsgård i Huvudsta.

Läs om AIK Ungdomsboule under fliken Boule eller hör av dig till ungdomsboule@aik.se

AIK Ungdomsboule