Brons för AIK Boule på Inomhus-SM – Nu väntar finalspel i helgens SM

Efter en lång dag i kyla, regn och blåst i Borås, fick AIK Boule med sig brons hem från ett Inomhus-SM (fd Sv Cupen Öppen) som p g a Covidrestriktionerna måste spelas utomhus. Bronset är den största framgången för AIK Boule i den Sv Cupen-klass som kvalificerar till gruppspel i boulens motsvarighet till Champions League. Nu väntar finalspel i Trippel, Damtrippel och Damsingel i helgens stora SM, dvs utomhus-SM.

Den 15 juli lättades Covid-restriktionerna så mycket att tävling och träning kunde återupptas inom svensk boule, efter nästan 1,5 år av lockdown. Många idrottsföreningar har drabbats hårt av pandemin. Inom boulen har de flesta föreningar tappat drygt 30% av sina tävlingslicenser, för vem löser tävlingslicens om det inte finns tävlingar? De som behållit sin tävlingslicens, har dock inte kunnat träna.

Därför är det extra roligt att kunna konstatera att AIK Bouleförening klarat av att behålla sin sportsliga konkurrenskraft så här långt. Serieledning i Div 1 och Div 2, där serieseger i Div 1 innebär uppflyttning till Elitserien – det som varit 10-årsjubilerande AIK Boules stora sportsliga mål sedan starten 2011.

Lägg till detta att AIK Boule kvalificerat sig till SM-finalspelet i såväl Trippel som DamTrippel och Damsingel. Finalspelet avgörs nu i helgen, på en centercourt mitt inne i Jönköping.

I Trippelklasserna motsvaras finalspelet av 1/4-finaler och bättre. AIK Boule har aldrig tidigare nått 1/4-finalerna i SM-trippelns Öppna (dvs Elit-) klass. I Damtrippeln ska AIK Boule försvara SM-guldet från Linköping 2019. I Damsingeln börjar finalspelet med 1/8-delarna, men där har AIK Boule å andra sidan två representanter. Det kommer att bli en spännande helg med chans på 4 st SM-medaljer.

Den kompakta, intensiva tävlingssäsongen på förbundsnivå, fortsätter nästkommande helg (11-12 sept) med de sista omgångarna i förbundsseriespelet. Ska AIK Boule klara av att ta hem seriesegern i Div 1 och äntligen avancera till Elitserien? Ska Div 2-laget klara av att behålla serieledningen och vinna sin serie?

Med en så här kompakt tävlingssäsong (där det i princip är finalspel på förbundsnivå varje helg under en dryg månad och där varje helg innebär 8 – 10 timmars spel per dag), slits spelarna hårt och utan utrymme för att vända en form-dipp. Så här långt har allt gått bra och vi håller tummarna för våra svartgula elitspelare. Att seriespelet avgörs i Stockholm (Vårbergs IP), gör att våra två serielag i varje fall slipper resor som sliter.

Men förbundssäsongen tar inte slut nästkommande helg. Efter den helgen väntar Sv Cupen Dam, där AIK Boule ska försvara sitt silver och försöka att äntligen knipa guldet. Parallellt med detta spelas Sv Cupen Veteran, där AIK tog sig till finalspelet hösten 2019.

Det är spännande veckor som väntar, men chans till ännu fler framgångar.