Första matchen någonsin för AIK Basket

Det var ingen vanlig träningsmatch som skulle utspela sig när bollen kastades upp i Åkeshovshallen lördagen den 22 augusti. AIK Baskets historiska basketpremiär väntade och för motståndet stod anrika Alvik, basketens mesta mästare. Den gamla storklubben har nyligen återuppstått ur askan efter 08 Stockholm. Det var därmed bäddat för en intressant kamp.

Båda lagen satsar hårt på avancemang inför kommande säsongens seriespel, Alvik till Basketligan och AIK till Basketettan, och visst märktes de speciella förutsättningarna lite extra på spelarna.

Matchen blev desto mer speciell när AIK:s kapten Serkan Inan satte matchens och klubbens första poäng efter 27 sekunder med en trepoängare. Alvik replikerade med två snabba tvåpoängare men fick se sin ledning kortvarig då AIK fortsatte i ett högt tempo och tog kommandot om tillställningen, något som det skulle visa sig man skulle klara av att behålla nästan hela matchen igenom.

Kraftigt påhejade av en euforisk och humoristisk klack etablerade AIK en ledning mycket tack vare ett ypperligt trepoängsskytte, där Oliver Ilunga utmärkte sig med att vara hundraprocentig för totalt 9 poäng i första perioden. Siffrorna stannade på 15-23 i AIK:s favör när det blåstes till vila.

Till andra perioden hade trepoängsskyttet svalnat av, men på läktaren fortsatte stödet att glöda. Matchbilden blev allt mer kampinriktad då båda lagen slet för att komma in under korgen och en intensiv press i försvarsspelet gjorde distansskyttet mindre effektivt.

Perioden var matchens minst poängrika och Alvik lyckades bara tillskansa sig 7 poäng. Mycket tack vare ett fantastiskt försvarsspel från Henos Kidane i AIK som vann boll över hela planen. Offensivt fortsatte AIK kontrollera matchen tack vare den eminenta Oliver Ilunga som styrde spelet väl. Bortalaget utökade sin ledning till femton poäng i halvtid.

Det skulle visa sig att AIK, som roterande på en mindre spelartrupp än Alvik, fick det betydligt tuffare i den tredje perioden. Den täta matchningen började ta ut sin rätt på spelarnas energinivåer och man hamnade steget efter Alvik-spelarna. Tränaren Peter Grinbergs-Anell tog en påpasslig timeout efter att Alvik kommit in i ett fint poängstim.

Det var ett kvicktänkt och rutinerat drag av coachen, då AIK som sett riktigt trötta ut återfick sin fokus och spelade upp sig. Perioden skulle ändå sluta i Alviks favör som minskade glappet till elva poäng och ställningen 41-52 inför sista perioden. Nu var frågan var AIK:s spelartrupp skulle klara av att hålla ifrån eller om Alvik skulle äta upp försprånget.

Det blev för Alviks del dessvärre inte så spännande som man kunnat tro. AIK gick in i sista perioden stärkta av att ha klarat av den tuffa perioden i tredje perioden och såg oförskämt stabila ut. Med god hjälp av bl.a en riktigt fin trepoängare av kaptenen Serkan Inan kunde AIK hålla Alvik kvar på elva poängs avstånd det blev aldrig riktigt spännande.

Slutresultatet landade på 54-65 till AIK, som därmed tillskrevs sin allra första seger i denna första historiska match någonsin i basket.