Elenor Axelsson Jonsson – en cyklande tränare med regeringskontakter

Elenor ”Elle” Axelsson Jonsson är tillbaka i AIK och har nu axlat rollen som tränare för damlaget. Elle har spelat för AIK under flera säsonger och även varit biträdande tränare. Hon har ett intresse av att cykla downhill och arbetar på regeringskansliet, vilket innebär att AIK har direktkontakt med regeringen!

Elle, som du helst vill bli kallad, välkommen tillbaka till AIK! Vi vill gärna höra lite om personen Elle.

-Jag är uppvuxen i Umeå och kom till Stockholm inför bandysäsongen 1989-90, då jag blev värvad till AIK. De flesta av mina släktingar är kvar i norr och bor nu i Piteå. Jag kom från BK Umeå Trixa, men min moderklubb är Umedalens IF. Jag spelade för AIK ända fram till säsongen 2007-08 med några säsongsavbrott för skador och studier. Jag tror att jag har 8-9 SM-guld som spelare, men jag är ändå mest stolt för de två SM-guld vi vann då jag var ledare tillsammans med tränaren Peter Rönnqvist. Under mina aktiva år arbetade jag i en trädgårdsfirma och som frilansillustratör. Mina studier vid sidan av bandyn innehöll bild/design och naturvetenskapliga ämnen. Sedan 2003 arbetar jag inom regeringskansliet och jag är opolitisk sektionschef på förvaltningsavdelningen.

Hur kom det sig att du började med bandy?

-Jag tillhör den generation som växte upp med att man utövar sport efter årstiderna. Det innebar att man spelade fotboll vår-sommar och bandy höst-vinter. Bandyn kombinerade jag med handboll i många år och där var jag målvakt. Egentligen var jag en mycket bättre fotbollsspelare och satsade på det, men så slet jag av korsbandet i ena knät och kom aldrig riktigt tillbaka till samma nivå som fotbollsspelare eller handbollsspelare och då fick bandyn en större betydelse. I fotboll spelade jag libero och i bandy var jag alltid i backlinjen.

Har du sysslat med något annat? Har du andra intressen?

-Jag har hobbycyklat downhill och tycker fortfarande att det är en av de roligaste upplevelser som finns att cykla över stock och sten! Nuförtiden gör jag det med stor försiktighet! Jag har ett fritidshus i norra skärgården, på Vätö. Egentligen heter det sportstuga, byggår -76, och det kräver underhåll och fixande, men det erbjuder samtidigt avslappning och rekreation. Jag är även intresserad av teckning och målning. Det händer att jag målar tavlor.

Vad har du för erfarenheter av andra tränare?

-Jag har haft flera tränare men den som påverkat mig mest är Peter Rönnqvist. Han skapar enkla valmöjligheter för de som finns runt om laget genom sin kompetens, driv/blick, taktiska finess och krasshet.

Vilka egenskaper är viktiga för en tränare?

-Gemensamt för en ledarroll är, oavsett forumet du verkar i, att du kan hålla ihop en grupp och odla gruppens engagemang och få den att sträva åt samma håll. Enklare uttryckt så måste du vara bra på att möta och kommunicera på olika nivåer och samtidigt kunna fungera som en lyhörd vallhund, som både öppnar och sätter punkt. Du måste också kunna fatta tuffa beslut och förklara varför och stå för dem.

Hur ser du på AIK:s trupp i år?

-Truppen är ovanligt stor och jämn. De har skött barmarksträningen bra och det gäller att hålla i det under resten av säsongen. Det kommer att vara konkurrens om att få spela. Det i sig kan bli ett tufft läge att hantera både för spelare och ledare. För ledarna gäller det att finnas till hands för alla spelare för både feedback och feedforward.

Vill du säga något om hur AIK ska spela?

-Tajt, smart och effektivt!

Hur tror du det går under säsongen?

-Bra!

Text: Erik Ekwall
Bild: Anders Henrikson