Ett spännande 2019 väntar AIK Bouleförening

2018 har varit ett bra år för AIK Bouleförening. Många framgångar både sportsligt och för föreningen. Nu väntar ett spännande 2019, inte minst på barn- och ungdomssidan. Med över 300 st Solnabarn som spelat eller provat boule under sommarlovet, krävs nu en inomhuslokal för att göra verksamhet av intresset. I februari kommer svaret från Solna Stad.

2018 har varit ett bra år. Brons i Sv Cupen/Dam, en match från att slå ut Sv Cupmästarna Coccinelle i Sv Cupen/Öppens finalspel, brons i Damtrippeln på SM + alla framgångar under DM med 1 Guld, 4 Silver och 3 Brons där Silver i Klubb-DM/Öppen väger tungt för en Div 2-klubb i ett distrikt med flera lag både i Elitserie och Div 1. Representationslaget vann Div 2 Norra övertygande och spelar i Div 1 Norra kommande säsong. Andralaget gjorde en utmärkt säsong i Div 4 och spelar i Div 3 2019. 6 spelare tog sig in på Sverigerankingen Topp 100, 3 spelare på Damrankingens Topp 16. Enda avbräcket var att vi inte fick ihop till ett veteranlag, men förhoppningarna finns inför 2019.

Vi tog även i år hand om distriktets Öppna Juniorträningar, varje lördag under inomhussäsongen. Vi hade över 300 Solnabarn som spelade eller provade boule under sommarlovet. Vi ingår i VIDA-projektet, som är ett integrationsprojekt för vuxna som drivs av Länsarbetsnämnden i Solna-Sundbyberg. I samarbete med fotbollsevenemanget Tillsammans Cup, hade vi Prova på-dag med ca 60 ensamkommande flyktingbarn. Vi har haft bouleaktiviteter på allt från parklekar till gymnasieskolor. Vi har haft ett nära samarbete med Stockholmsidrotten (Riksidrottsförbundets stockholmsdistrikt). Och vi var den enda medverkande idrottsföreningen, när Solna Stad arrangerade skolavslutningsfest i Skytteholmsparken i juni.

Vi fick 3 st juniorer och en fjärde som ansluter vid årsskiftet. Vår sistaårs-junior Eric Jonsson är 6:a på den svenska Juniorrankingen 2018, före juniorlandslagsspelare som Lucas Rudin, Sebbe Kallionpää och Fride Olsén. Riktigt roligt med tanke på att han bara spelat boule i tre år och först senaste halvåret på allvar. Han hade inte ens egna klot när han kom till AIK på sensommaren…

Nyåret 2017 inleddes med 7 st aktiva licenser, nedflyttning till Div 2 och ett stort frågetecken kring fortsatt verksamhet. Nyåret 2019 inleds med ca 30 st tävlingslicenser, varav drygt 65% är juniorer och seniorspelare i Öppen klass. Extra kul med tanke på att situationen är den omvända i Sv Bouleförbundet, där veteranspelare (+ 55 år) utgör 80% av tävlingslicenserna. Det bådar gott för AIK Boules framtid och målet att nå Elitserien.

Det har varit ett år med mycket och hårt arbete, men som skapat goda förutsättningar för 2019 och kommande år. Föreningsverksamhet är som idrottande – Jobbar man rätt och fokuserat, kommer resultaten förr eller senare.

Men behovet av en inomhuslokal är skriande. Det skulle ge en ketchupeffekt på barn- och ungdomssidan. Över 300 Solnabarn i lågstadieåldern under tre sommarmånader, är lika många som AIK Fotbolls Knatteskola har i samma åldrar. Att inte ha en inomhuslokal där man kan fortsätta verksamheten när skolorna börjat, begränsar högst påtagligt förutsättningarna för att överhuvudtaget kunna bygga en barn- och ungdomsverksamhet. Vi har visat Solna Stad att intresset och förutsättningarna finns bland Solnas unga. Nu ligger bollen hos Solna Stad. I februari vet vi om Solna Stad är beredda att lösa situationen, så att vi kan ta nästa steg. Eller om det är lönlöst att ens försöka bygga en barn- och ungdomsverksamhet, om det inte finns någonstans att bedriva verksamhet under skolåret.

2019 kan bli ett både spännande och avgörande år för AIK Boule, på många sätt.

Inför årets sista dag vill AIK Bf tacka AIK, AIK U-fotboll, Stockholmsidrotten, Sv Bouleförbundet, Stockholms Bouleförbund (StBf), bouleföreningar och spelare vi mött under året, och inte minst Solna Stad för ett gott samarbete 2018. Vi ser fram mot ett lika gott samarbete 2019.

Jonas Almquist, Ordf AIK Boule/AIK Ungdomsboule