Full fart i Hagaparken på Generation Pep-dagen

10 000 besökare varav flera tusen barn och ungdomar som skulle springa Prins Daniels Lopp och Hagaloppet. Det var full fart när Generation Pep, AIK Friidrott och Solna Stad arrangerade Generation Pep-dagen, söndagen den 8 sept. Och naturligtvis fanns AIK Boule på plats.

Solen sken varmt och gott över Hagaparken, denna söndag. Under flera år har Riksidrottsförbundet (RF), Solna Stad och AIK Friidrott samarrangerat Hagadagen i september. Men för två år sedan och efter en rejält regnig söndag, gick Hagadagen i graven för att förra året ersättas av Generation Pep-dagen.

Generation Pep är en nätverksorganisation som startades för två år sedan, med Kronprinsessparets Stiftelse som huvudman. Syftet att är att locka fler barn och ungdomar till idrott och rörelse. Det vill man göra genom att bl a koppla ihop föreningar och organisationer som arbetar med dessa frågor, med företag som vill stötta detta arbete. I somras har t ex Synsam erbjudit gratis ”rörelse-glasögon” till alla barn som velat ha, för att vardags-glasögon inte alltid fungerar så bra vid rörelselek och idrott. Barn ska inte behöva vara försiktiga i sina rörelseaktiviteter, av rädsla för att förstöra sina glasögon.

Förra året klev Generation Pep in och tog över RF:s roll i Hagadagen, och evenemanget döptes om till Generation Pep-dagen. I centrum för dagen står traditionsenligt Prins Daniels Lopp för barn upp till 12 år (och med Prinsen själv som prisutdelare), och Hagaloppet för de äldre barnen.

I år lockade Generation Pep-dagen ca 10 000 besökare, varav flera tusen barn och ungdomar som skulle springa de två loppen.

Naturligtvis fanns AIK Boule på plats. AIK Boule var med på Hagadags-tiden och sedan i våras ingår AIK Boule i Generation Pep. Boule kan vara ett både enkelt, roligt och socialt sätt att få stillasittande barn och ungdomar att börja röra på sig.

Och precis som på Sommarlovsdagarna i Skytteholmsparken i juni, var det kö mest hela dagen till den aktivitet AIK Boule bjöd på: att kasta ett bouleklot i ett däck sex meter bort. Bakom det skenbart Gröna Lund-aktiga, är detta en av de vanligaste och effektivaste teknikövningarna inom boulen.

Varje barn fick tre försök och lyckades de, belönades de med dagens största ”guldmedalj” – AIK-medaljen. Även de allra minsta barnen fick pröva, men på ett avstånd som passade dem.

Många barn försökte flera gånger för att erövra medaljen och även en och annan förälder prövade lyckan. T o m Peter Edholm, Kommunalråd ansvarig för Kultur & Fritid i Solna, ville pröva lyckan. För sådan är boulen: alla kan vara med, oavsett ålder eller individuella förutsättningar.

När Generation Pep-dagen var slut, var också ”guldmedaljerna” slut. Precis som Piggelinglassarna i juni.

Nu väntar Pep-Forum den 22 nov. Där ska föreningar, organisationer och företag från hela Sverige som ingår i Generation Pep, mötas för att nätverka och lyssna på inspiratörer. AIK Boules ordförande Jonas Almquist har bjudits in för att prata om hur man bygger en idrottsverksamhet utifrån Barnkonventionen.